çok yorulmak, yorgun düşmek.
Bitap kelimesinin sözcük anlamı : ''Yorgun'' demektir. → Örnek cümle : Günün sonunda bitap düştüm.
BÎTAP – BÎTAB
(Fars. olumsuzluk bildiren bі- ve tāb “güç, kuvvet” ile bі-tāb) Halsiz, güçsüz, bitkin, yorgun: Yüzü örtülü bir şekilde bîtap yatıyor (Reşat N.
Çok yorulmak, yorgun düşmek.
Farsça bītāb بی تاب “hararetsiz, güçsüz” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Farsça üzerinden Türkçeye yerleşmiş olan bitap kelimesi taşıdığı anlam ile günlük yaşamda yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda bitap düşmek kelime grubu üzerinden daha ön planda olduğunu söylemek mümkündür.
bitap düşmek, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'i', 't', 'a', 'p', ' ', 'd', 'ü', 'ş', 'm', 'e', 'k', şeklindedir. bitap düşmek kelimesinin tersten yazılışı kemşüd patib diziliminde gösterilir.
Bidat sözlükte; örneksiz bir şey yapmak, yepyeni bir iş ortaya koymak, umumi kanaata aykırı davranışta bulunmak ve daha evvel benzeri olmayan bir şeyi icad etmek gibi anlamlara gelir.
Abit isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: İbadet eden, tapan kul.
TDK'ya göre fakru zaruret kelimesinin anlamına bakılacak olursa; Fakr fakirlik anlamına gelmektedir ve Arapça kökeninden gelmektedir. Zaruret ise zorunlu, mecbur kalmak Yoksulluğun ileri derecesi olarak ifade edilmektedir.
Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır. Ahval Nedir TDK: Olaylar, durumlar, haller, vaziyetler ve davranışlar olarak ifade edilir.
garb / غرب / غَرْبْ
(Çoğulu: Gurub) Güneşin battığı taraf. Batı.
Münzevi kelimesine Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında, 'İnsanlardan kaçan ve tek başına yaşamayı tercih eden kişiler' olarak tabir edilmektedir.
Beyhude kelimesinin anlamı; boş, boşuna, boş yere, boşuna oluş. Başka bir anlamda da işe yaramaz, gereksiz, anlamsız, sonuçsuz, amaçsız ve başı boş olarak ifade edilir. Beyhude Nedir TDK: Anlamsız olan, yararsız, faydasız ve boşuna olarak tanımlanır.
Cebr, baskı, şiddet ve zorlama manasına gelirken cebren de karşı tarafın rızası ve isteği olmadan, zor kullanarak demektir. Bu kelime, günlük hayatta sıklıkla kullandığımız birçok tamlamanın ve kalıp ifadenin içinde de yer alır. Örneğin cebren ve hile ile hem zorlayarak hem de kandırarak anlamına gelir.
(ﺑﺎﻟﻔﻌﻞ) zf. (Ar. harf-i cer bi-, harf-i târif el- ve fi'l “iş, hareket” ile bi'l-fi'l) Fiilen, gerçekten, nazarî değil iş olarak: “Bilfiil çalışıyor.”
Âhiret saadetinin ibadetle kazanılacağına inanarak kendisini ibadete veren samimi dindar. Hür veya köle olan insan, kul.
Vera ismi Arapça kökenli bir isim olup ülkemizde de pek çok ebeveyn tarafından değerlendirilmektedir. Vera güzel anlamı olan hayırlı bir isimdir. İsmin anlamı ise her şeyin zarar olan fazlasından uzak durmak ve haram olma şüphesi olan her durumdan kaçınmak manasına gelmektedir.
Abid kelimesini anlamı; ibadet, itaat, kulluk ve hizmet eden kişi olarak tanımlanır. İslam dinine göre abid sözü bir çok güzel ameller ile meşgul olan ve kendini bu amel ve ibadetler adayarak yaşayan kişi demektir. Namaz, oruç, zekat, tövbe, takva, sabır, hac, zikir ve cihad gibi bir çok güzel amel vardır.
Cevap: Bidat Arapça bir kelimedir. Sonradan ortaya çıkarılan her şey demektir. Bu bakımdan, hem adette, hem de ibadette yapılan değişiklikler, reformlar bidat olur. Adet demek, karşılık olarak kıyamette sevap beklenilmeyen, yalnız dünya faydasını düşünerek yapılan şey demektir.
Rasûlullah (asm), şu hadislerinde bid'atin tarifini yapmışlardır: "Sonradan ortaya çıkan her şey bid'attir; her bid'at sapıklıktır ve her sapıklık insanı ateşe sürükler."(Müslim, Cumua, 43; Ebû Davud, Sünnet 5; Nesâî, lydeyn, 22; İbn Mâce, Mukaddime, 7).
Kur'an'ı bir mushafta toplamak, teravih namazını cemaatle kılmak, minare ve medrese inşa etmek iyi bid'ata, kabirlerin üzerine türbe yapmak ve buralara mum dikmek de kötü bid'ata örnek olarak gösterilebilir.
Farazi kelimesi gerçeği yansıtmayan sadece bir fikirden öteye gitmeyen durumlar için kullanılmaktadır. Yani herhangi bir gerçek duruma dayanmayan ve kanıtı olmayan durumlar söz konusu olduğu zaman farazi kelimesi kullanılır.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Müstevli Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bir Yeri İstila Eden, Yönetimi Altına Alan (Kimse, Devlet, Ordu Vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri