Yoğun ve tempolu günlerde yorgunluk için duş almak iyi gelir. Haftada en az iki kere duş almak ve bu rutini yaz aylarında günlük ya da gün aşırı şeklinde gerçekleştirmek cilt ve beden sağlığı için olumlu etki yaratır. Duş alırken yaygın olarak sıcak su tercih edilir.
Sıcak havalarda yaşanan halsizliğin nedenlerinden biri de vücut ısısının yükselmesidir. Bu nedenle vücut ısısını düşürmek için sıcak günlerde sıkça ılık duş almak gerekir. Eğer duş almak mümkün değilse eller, ayaklar, yüz ve ense soğuk su ile ıslatılarak ferahlama sağlanabilir, vücut ısısı düşürülebilir.
Stresli dönemlerinizde sıcak su içerek bu dönemi daha kolay bir biçimde atlatabilirsiniz. Strese neden olan kortizol hormonları susuzlukla birlikte yükseldiği için sıcak su tüketimi etkili olacaktır.
Sıcak su kasların gevşek ve esnek olmasını sağlar, sizi rahatlatır. *Sıcak suyla yıkanmak uykusuzluğa iyi gelir. Yatmadan önce duş almak uykuya daha kolay dalmanızı sağlar.
Öte yandan sıcak su, kasları gevşettiği için kramplarını da sıcak suyla duş alarak rahatlatabilmen mümkün. Egzersizden sonra ise sırayla sıcak ve soğuk suyu açarak kan dolaşımını hızlandırmaya ve vücudunun toksinlerden arınmasına yardımcı olabilirsin.
İlgili 40 soru bulundu
Spor aktiviteleri ve günlük rutin egzersizlerden sonra sıcak duşa girmek kas ağrısı ve yorgunluğu olduğu gibi hissetmeye yol açar. Bu aktivitelerden sonra soğuk duş almak ağrı ve yorgunluk hissinde azalmaya neden olabilir. Koşullara ve bünyeye göre de soğuk ve sıcak duş alınması gerekir.
Kronik ağrılarda sıcak uygulama etkilidir
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Bedenin doğal serinletme sistemini çalıştırır. Bu kan dolaşımında artışa neden olur. İç organları ve kaburga kafesinin etrafındaki kasları gevşetir, daha derin nefes almanızı sağlar. Mide asidi etkilerini rahatlatır ve asit ruflu semptomlarını rahatlatır.
Soğuk su, kaslardaki kan akışını hızlandırarak kasların yenilenmesine yardımcı olur. Ayrıca, soğuk suyun anti-inflamatuar etkisi de vardır. -Mental sağlığı iyileştirir. Soğuk duş almak, depresyon ve kaygı belirtilerini hafifletebilir.
Sıcak su içmenin faydaları, özellikle burun tıkanıklığı sorunu yaşayan kişilerin yaşam kalitesini artırıyor. Bir bardak sıcak su içilirken buharın solunması sinüslerin rahatlamasına ve sinüs tıkanıklığına bağlı baş ağrısının azalmasına yardımcı olabiliyor.
Sabahları 250-300 ml ılık su içmek, iç organların daha aktif çalışmasını sağlar. Bu yüzden günde maksimum 300 ml sıcak su içmek, sağlık açısından faydalıdır. Sıcak suyun sabahları mide boşken içilmesi önerilir.
Sıcak bir duş, vücut gerginliğini ve yorgunluğu azaltırken uyumamızı da kolaylaştırabiliyor. Ayrıca sıcak su kan dolaşımını da arttırıyor. Yapılan araştırmalar, sıcak suda durmanın damarları genişlettiğini ve damar sertliğini iyileştirdiğini gösteriyor.
Kronik yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir.
Halsizlik hissi ile baş etmek için gerekli vitamin ve mineralleri düzenli olarak takviye etmek, dengeli beslenmek ve düzenli spor yapmak en temel yöntemlerdir. Yorgunluğunuz her gün aynı derecede devam ediyorsa ve / veya 2 haftadır devam ediyorsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak da fayda vardır.
Yazın serin kalmak için, soğuk bir duş (20-25⁰C) değil, ılık bir duş (33⁰C) daha etkili. Vücudumuz sabit bir çekirdek sıcaklığını korumak için çabalar.
3. Soğuk Su ile Yüz Yıkamak
Soğuk su ile yüzünüzü yıkamanız halinde uykunuzun kaçtığını fark edeceksiniz. Bunun nedeni ise soğuk suyun canlandırıcı etkisidir. Sıcak su ile aynı tesiri göremeyebilirsiniz.
Soğuk Duş Stresi Azaltır
Stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyesini azaltır. Zihinsel ve fiziksel olarak rahatlamaya pozitif katkı sağlar. Böyle uykuya geçişte kolaylık sağlar ve uyku kalitesini üst seviye çıkarır.
Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar için soğuk duş hastalıkların kapısını açabilir. Bununla birlikte kalp rahatsızlıklarından mustarip olanlar için soğuk suyun ani kalp ritimlerine sebep olmasından ötürü sakıncalı bir etkisi olabilir.
Sabah aç karına tüketilen su kan hücrelerini arttırır, cildin parlamasını sağlar. Bağırsakların aktif olarak çalışmasına katkı sağlayarak kilo vermede yardımcı olur. Daha az açlık hissetmenin yanında vücuttaki toksinlerin atılmasında yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırarak besinlerin yakılmasına büyük katkı sağlar.
Ilık su, yorgunluk hissini alır ve vücuda enerji verir. İç organların daha hızlık ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur, kanser hücrelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Karaciğer yağlanmalarına iyi gelir.
Soğuk su içmenin faydaları arasında soğuk suyun vücut ısısını düşürmesine ek olarak antrenman sonrası vücudun ve kasların rahatlamasına yardımcı olması, susuzluğu giderip ferahlatması, metabolizmayı hızlandırması yer alır. Soğuk su içerken temkinli olunmasının gerektiği durumlar da vardır.
Dinlenme, masaj, fizik tedavi, soğuk ya da sıcak uygulamaların yanında kas gevşetici ilaçlar sırt ağrısına iyi gelen yöntemlerdir.
Sıcak uygulamanın yapılmasının sakıncalı olduğu durumlar
Vazodilatasyonun zararlı olduğu durumlar, Akut enflamasyonlar , Kötü huylu (maling) tümörü olanlar, Akciğer hastalığı, kalp hastalıkları ve böbrek hastalıkları olanlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri