NASH'den siroza giden süreç NASH'de karaciğer hücreleri zarar görmeye ve şişmeye başlar. Bu duruma "balonlaşma" adı verilir. Hastalığın ilerlemesini durdurmak için hiçbir şey yapılmazsa, karaciğerde yara dokusu (nedbe) oluşmaya başlar. Bu dokuya 'fibrozis' adı verilir.
Karaciğer vücutta kendi kendini yenileyebilen tek organdır. Karaciğerde ilerleyici ve geri dönüşümsüz bir hastalık olarak kendisini gösteren siroz ise bu organın fonksiyonlarını yerine getirememesine ve yetmezlik tablosuna yol açabilir.
Yaprak, karaciğerde yağlanmanın yanı sıra yoğun iltihap gelişmesi durumunda 10 yıl içinde siroz veya kanser riskinin yüzde 5 ila 10 arasında olduğuna değinerek şu uyarıları yaptı: “Basit yağlanmada 10 yılda siroz gelişim riski yüzde 3 iken, iltihaba karaciğerde fibrozis dediğimiz sertleşmede ilave olursa risk yüzde 30' ...
Karaciğer yağlanmasının üçüncü evresi olan fibrozis evresinde karaciğer dokularında sertleşme görülür. Fibrozis basit bir şekilde yara iyileşmesinde oluşan doku olarak tanımlanabilir. Hastalığın ilerlemesi durumunda son evre olan 4. evreye geçilebilir.
Fibrozisin de eşlik edebildiği non-alkolik yağlı karaciğer has- talığı için geliştirilmiş bir ilaç tedavisi bulunmadığından bu hastalarda kişiye en uygun beslenme programları ve fiziksel aktivite ile ağırlık kaybının sağlanması en etkili tedavi yön- temidir.
İlgili 45 soru bulundu
FibroScan ile veriler, kilopascal (kPa) cinsinden ölçülür ve karaciğerdeki fibrozis miktarını/evrelerini gösterir. FibroScan, karaciğer biyopsisi ile alınabilen dokunun en az 100 misli büyüklükte karaciğer alanını inceler. Dolayısıyla bu yöntem ile karaciğer parankiminin daha iyi görüntülenmesi sağlanır.
Karaciğer içerisinde hasara bağlı olarak fibrozis ilk geliştiğinde (fibrozis evre 1) karaciğerde yeterince işlev gören karaciğer hücresi vardır. Ancak fibrozis ilerledikçe (evre2-3) işlev gören karaciğer hücrelerinin sayısı azalır. Fibrozisin 4. evreye kadar ilerlemesi 'siroz' teşhisi koydurur.
Karaciğer yağlanması ciddi bir sorun mudur? Evet, karaciğer yağlanması ciddi bir sorundur. Karaciğer hücrelerinde yağ birikmesinin (karaciğer yağlanması) esas bozukluk olduğu durumların başında alkole bağlı karaciğer hastalıkları (alkole bağlı karaciğer yağlanması, akut alkolik hepatit, alkolik siroz gibi) gelir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Genelde 7 yılda bir, 1 evre ilerleme izlenir. Ancak nedeni bilinmeyen bir şekilde tüm NASH hastalarının % 20'sinde hızlı kötüleşme olabilir{Fibrozis yokken ileri evre(F3-4) fibrozis olması]. Yağlı karaciğer hastalığı nasıl tedavi edilir?
Kompanse sirozlu hastalarda ortalama yaşam yaklaşık 9-12 yıl arasında değişmektedir. Dekompanse siroz ise, gözle görülür belirtileriniz olduğu ve kötüleşen bir tabloyu işaret eder. Doktorunuz durumunuzu geçmişinize, fiziksel ve laboratuvar bulgularınıza göre belirleyecektir.
Evre daha ciddi bir evredir. Karaciğerdeki yağ birikiminin yanı sıra hafif ile orta derecede iltihaplanma ve hücresel hasar da görülür. Karaciğer yağlanması 2. evre belirtileri arasında bazen yorgunluk, karın ağrısı veya halsizlik gibi semptomlar yaşanabilir. İlerlediğinde karaciğer hasarı riski artar.
Oluşan bu yağlanmanın derecesi arttıkça karaciğerde iltihaplanmalar oluşmaya başlar ve organ fonksiyonlarında azalma meydana gelir. Bu durum karaciğer hücrelerinde harabiyete (nekroz) neden olabilir, karaciğer kanseri ve siroza kadar varabilen ciddi karaciğer hastalıklarına zemin hazırlayabilir.
Bu durum, siroz sürecinin başlangıcıdır. Süreç ilerledikçe işlevine devam eden karaciğer hücrelerinin azalması sonucunda karaciğer giderek sertleşmeye ve küçülmeye başlar.
Siroz daha ileri aşamalara geçtikçe, daha fazla skar dokusu oluşur ve bu da karaciğerin çalışmasını zorlaştırır buna dekompanse siroz denir. Kanın dokuya ulaşamaması sebebiyle yeni damar yolları oluşur ve bu da karaciğeri daha olumsuz etkileyerek yaşamı tehdit eder.
Siroz Hastalığının Tedavisi
Ancak, değişik tedaviler ile sirozun ilerlemesinin durdurulması veya geciktirilmesi mümkün olabilir. Hastalığın derecelendirilmesi ve uygun tedavinin belirlenmesi için, bir karaciğer uzmanı tarafından hastanın ayrıntılı değerlendirilmesi gerekir.
7.Bol Su Tüketmek: Karaciğerin ve hatta tüm organların sağlıklı bir şekilde temizlenmesine katkı sağlayan bir önemli maddede sudur. Gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak arası su tüketmek gerekmektedir. Böbrek sağlığı açısından da önem taşıyan su vücudun her zaman nemli olmasına destek olur.
Baklagiller ve kuru yemişler Bu besinler karaciğerde bulunan zararlı toksinleri temizliyor. Yoğurt Hem mideye, hem de karaciğere inanılmaz faydaları olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor.
Karaciğer hastalığının ciltteki belirtileri nelerdir? Nadir olarak görülse de, ciltte kaşıntı, kızarıklık ve pullanma gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca ciltte akne, sarılık ve sivilce gibi bazı cilt problemleri ile de karşılaşılabilir.
Kolesterol ve mantar ilaçları, bazı romatizma ilaçları, tetrasiklin gibi antibiyotikler, kortizon, bazı depresyon ilaçları ve hatta parasetamol içeren basit ağrı kesiciler bile ciddi karaciğer hasarına yol açabilir.
Ancak karaciğer yağlanması mutlaka siroza ilerleyen bir hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü alkol alımı bırakılırsa 4-6 haftada yağlanma geri normale dönebilir.
Karaciğer hastalıklarının teşhisi yada hastalığı olanların tedavisini takip etmek, tedavinin işe yarayıp yaramadığını anlamak için ALT testi istenir. Bu amaçla sadece ALT veya diğer testlerle birlikte istenebilir. ALT karaciğer hastalıklarının teşhisinde ve izlenmesinde AST den daha değerlidir.
2. Evre: Karaciğer yağlanmasında 2. evreye Alkole Bağlı Olmayan Steatohepatit de denebilir. Karaciğerdeki yağlanmaya bağlı olarak organda hasar oluşumu başlayabilir. 3. Evre: Bu evrede karaciğer yağlanması ilerlemiştir ve karaciğer dokuları sertleşerek bağ dokulara dönüşmeye başlar.
Alkolden bağımsız steatohepatit varlığında, karaciğerinizdeki yağ birikimini tersine çevirecek herhangi bir ilaç yoktur. Ancak bazı durumlarda, karaciğer hasarı kendiliğinden durur hatta karaciğer kendini iyileştirir. Ancak diğerlerinde hastalık ilerlemeye devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri