Buradaki düzenleme ile dijital ortamlarda faaliyet gösteren gerçek kişilerin sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği faaliyetleri hem gelir vergisinden hem de katma değer vergisinden istisna edilmektedir. Nihai vergileme olarak %15 gelir vergisi stopajı getirilmektedir.
Vergi borcu ödenmediği zaman bu borç faizlenir ve amme alacaklarının tahsil usulü kuralları doğrultusunda cebri icraya konu olur. Ancak cezai anlamda bir suç değildir.
Bireysel hesap türü: Peşin stopaj uygulanır ve dünya genelindeki toplam kazançların %24'ü oranında kesinti yapılır.
Yenilenen Youtube İş Ortağı şartlarına göre Yotube'dan para kazanmak için yıllık dönemde en az 3 bin izlenme saati ya da son 90 gün içerisinde 3 milyon Short görüntülemesi alma şartı bulunmaktadır. Bu şartlar ile beraber Youtube içerik üreticilerinin 500 abone şartını da karşılaması gerekmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
YouTube platformu, her bin izlenme sayısı için ortalama 0,5–2 dolar arasında ödemeler yapıyor. İçerik türüne göre oranlar değişiyor. Buna göre hesaplama yapıldığında 1 milyon izlenme oranına ulaşan bir kullanıcı, ortalama 4–40 bin dolar arası kazanca ulaşabilecektir.
500 aboneye sahip olma ve son 90 gün içinde en az 3 adet herkese açık içerik yüklemiş olmanın yanı sıra, herkese açık içeriklerde son 12 ay içindeki geçerli izlenme süresinin 3.000 saati aşması VEYA herkese açık Shorts videolarında son 90 gün içindeki görüntüleme sayısının 3 milyonu aşması
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, YouTuber'ların vergi ödemesi için, kazançlarının 650 bin TL'yi aşmış olması, bu gelirin de bir banka hesabına yönlendirilmiş olması gerekiyor. Bankalar, hesaba yatırılan paradan %15 vergi kesintisi yaparak vergi dairesine ödemiş oluyor.
YouTuberlar için şahıs firması kurulması daha ekonomiktir. Şahıs Firmasının bir avantajıda Genç Girişimci Kazanç İstisnasından faydalanarak gelirlerinin 75.000 TL ye kadar olan kısmı vergiden muaf tutulacak, bir yıl boyunca 4-B (Bağ-Kur) ödemesi yapmayacaktır.
Sosyal medya yasasına göre sosyalmedyadan elde edilen gelirin tek bir banka hesabından tahsil edilmesigerekiyor. Banka hesabının bulunduğu bankalar da bu gelir üzerindenvergilendirme yaparak ücreti kesiyor ve vergi dairesine ödüyor.
Bu durumu bir örnek üzerinden anlatalım. Örneğin, hesabınıza YouTube 1.000 TL göndermiş olsun. Banka bu tutardan 150 TL'yi sizin adınıza vergi dairesine ödeyecek ve kalan 850 TL'yi istediğiniz gibi kullanabileceksiniz. Stopaj oranı %15 olarak sabit olup 2023 yılı için 1.900.000 TL'ye kadar değişmeyecek.
Önceki yıllarda internet üzerindeki içeriklerden herhangi bir kazanç sağlandığı takdirde bu kazanç için bir şirket kurarak vergi vermek gerekiyordu. Ancak yeni yasaya göre 2023 yılı için 1 milyon 900 bin liraya kadar geliri olan Youtuberların şirket kurma zorunluluğu bulunmuyor.
Herhangi bir ayın 20'sinden sonra yapılan değişiklikler, sonraki ayın ödeme döneminde uygulanır. Ayın 20'sinde, toplam bakiyeniz ödeme eşiğine ulaşmış olmalıdır. Bakiyeniz ödeme eşiğine ulaşmadıysa veya bekletilen ödemeniz varsa, ilgili ayda ödeme almazsınız ve bakiyeniz sonraki aya devreder.
Gelir Vergisi Hesaplayıcısı Türkiye
yıllık başına 4,000 TL saat başına ne kadar eder? saat başına başına 1.92 TL yıllık ne kadar eder? Eğer Türkiye'da senede 4,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 630 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 3,370 TL, aylık 281 TL olacaktır.
Kazançlarınız doğrulama eşiğine ulaştığında, AdSense hesabınızdaki ödeme adresine posta yoluyla PIN göndeririz. Size ödeme yapabilmemiz için bu PIN'i AdSense hesabınıza girmeniz gerekir. PIN'iniz standart postayla gönderilir ve size ulaşması 2-3 hafta sürebilir.
Business Insider, 1 milyon izlenmeye sahip videolara sahip YouTuber'larla konuştu. Aylık kazanç, içerik türüne ve izleyici kitlesine bağlı olarak yaklaşık üç bin 400 ile 40 bin dolar arasında değişti.
Basit usule tabi mükelleflerin, aynı faaliyetlerini internet ve benzeri elektronik ortamlarda da sürdürmesi basit usulün şartlarını ihlal sayılmayacak. YouTuberlar da basit usulden faydalanabilecek.
İmtiyaz hakkı ödemeleri ve vergi stopajı.
YouTube ile aranızdaki başka herhangi bir sözleşme (ör. YouTube İş Ortağı Programı üzerinden) aracılığıyla YouTube'dan ödeme alma hakkına sahipseniz tüm bu ödemeler, 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren imtiyaz hakkı ücreti olarak değerlendirilecektir.
Youtube Gelir Hesaplama Yöntemi
Bir video eğer 10.000 izlenme aldıysa 1000 izlenme üzerinden ortalama 8 ile 30 TL gibi bir para kazandırabilir. Bu kanalın popülerliğine göre değişiklik gösterebilir. Bu hesaplamaya göre 100.000 izlenmede kullanıcılar 800, 1.000.000 izlenmede ise 8.000 TL kazanabilirler.
Youtube ve influencerlar, elde ettikleri gelirlerden stopaj vergisi de ödemek zorundadır. Stopaj vergisi, Youtube ve influencerların reklam gelirleri, sponsorluk gelirleri ve ürün satışlarından elde ettikleri gelirler üzerinden kesilir. Stopaj vergisi oranı, 2023 yılı için %20'dir.
TİKTOK FENOMENLERİ VERGİ AÇILIŞI
Bu banka hesabına gelen her paradan %15 vergi kesintisi yapılacak. Eğer yıl içerisinde Tiktok gelirleri 880.000 TL'yi aşar ise aşan kısmı için yıllık beyanname vermek gerekir. 880.000 TL'yi aştığında Mali müşavirlik hizmeti alınmalıdır.
YouTube Studio İçerik Yöneticisi'ni kullanan iş ortaklarının da 10 Temmuz 2023'e kadar yeni şartları inceleyip kabul etmesi gerekir. En azından Para Kazanmayla İlgili Değişiklik Sözleşmesi'ni bu tarihe kadar kabul etmezseniz para kazanma sözleşmeniz feshedilir ve kanallarınız YouTube'da para kazanmaz.
100 aboneye ulaşmış kanallara verilir. 1000 aboneye ulaşmış kanallara verilir. Ayrıca Youtube İş Ortağı Programına başvurmak için gereklidir. 10 bin aboneye ulaşan kanallara verilir.
Belirli bir abone sayısını geçmeniz gerekir: Silver: 100.000 aboneye ulaştığınızda. Gold: 1.000.000 aboneye ulaştığınızda. Diamond: 10.000.000 aboneye ulaştığınızda.
100 bin görüntüleme: 500 dolar - bin dolar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri