YouTube VR uygulaması, belirli kulaklık ve cihazları kullanarak 360 derece videoları ve sanal gerçeklik içeriklerini kolayca bulup izlemenizi sağlar.
Sanal gerçeklik (VR) nasıl çalışır? Sanal gerçeklik uygulamalarında kullanıcı hangi yöne bakarsa baksın yüze monte edilmiş olan ekran kullanıcının hareketlerini takip eder. Sanal gerçeklik uygulamaları, görmenin haricinde dokunma ve işitme duyularına da hitap eder.
Bu teknolojinin adı Virtual Reality (VR). Türkçe karşılığı Sanal Gerçeklik olarak çevrilen VR temel olarak, gözlerinizi tamamen saran bir gözlük vasıtasıyla bilgisayar ekranında görmeye alışık olduğumuz 3 boyutlu sanal dünyaların içinde dolaşabilmemize olanak sağlayan bir teknoloji.
Peki, sanal gerçeklik gözlüğü nasıl kullanılır? Sanal gerçeklik gözlüğü tıpkı standart bir gözlük mantığında gözleri kapatacak şekilde takılır. Sabit kalması için destekleyici bir bandı da bulunan gözlükler, hareketleri algılayarak baş hareket ettikçe görüntülerin de buna uygun şekilde değişmesini sağlar.
İlgili 35 soru bulundu
Artık sanal gerçeklik gözlüğüyle bir filmi 360 derece izleyebiliyoruz. İşte size bugüne kadar çıkmış ve 360 derecede izlenmeyi haketmiş 12 film, pornolar hariç.
Mobil cihazlar için tasarlanan sanal gerçeklik gözlükleri Android ve IOS işletim sistemine sahip olan cihazlarla tam bir uyum sağlar.
3.5-6.9 inç Android ve IOS akıllı ceptelefonları ile uyumludur.
iPhone'larda 360 video izlemek için in360tube uygulamasını kullanabilirsiniz. Ayrıca App Store ve Google Play'de "VR" kelimesini aratıp yüzlerce ücretsiz sanal gerçeklik uygulamasını ve oyununu indirirerek, VR Cardboard ile roller coaster yapabilir veya zombilerden kaçabilirsiniz.
Operasyon ve Kontroller. Samsung Gear VR Samsung'un amiral gemisi akıllı telefonlar ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Şu anda desteklenen telefonlar Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge ve Samsung Galaxy S6 Edge+dur.
Virtual reality, yani sanal gerçeklik, gerçekçi bir durumun simüle edildiği bir bilgisayar tekniğidir. Bu durumu yaşamak için özel sanal gerçeklik gözlüğü veya başınıza ekran (HMD) takmanız gerekir.
İngilizce “Virtual Reality” kalıbının kısaltması “VR” adıyla bilinen sanal gerçeklik; kişiye bilgisayar ortamında yaşanan olayların günlük hayatta, olayın adeta içindeymiş gibi yaşaması imkânını sağlayan ortamdır. Sanal gerçeklik tamamen bilgisayar ile oluşturulmuş sanal bir ortamda deneyim sağlanmasıdır.
AR, %25 sanal, %75 gerçek dünyadan oluşmaktadır. Özetle AR ve VR gözlükleri arasındaki en temel fark, VR sizi gerçek evrenden alıp farklı bir evrenin içine sokarken, AR ise sizi gerçeklikten koparmadan gördüğünüz görüntüleri geliştirir. Bu durum daha basit bir şekilde de açıklanabilir.
Virtual Reality (VR) kavramının Türkçe karşılığı olan sanal gerçeklik, bilgisayar teknolojileri kullanılarak oluşturulmuş 3D modelleme ya da 360 derece videoların kişilerin 5 duyu organları ile sanal bir dünyada bulunuyor hissine kapılmasını sağlayan öğelerin tamamına verilen isimdir.
Sanal gerçeklik (Virtual Reality – VR), bilgisayar teknolojisiyle oluşturulan bir simülasyon ortamıdır. Bu ortamda kullanıcılar, gerçek hayatta olmayan bir dünyada, kendilerini farklı deneyimler yaşarken bulurlar. Sanal gerçeklik teknolojisi, genellikle eğlence, eğitim, askeri ve sağlık gibi alanlarda kullanılır.
Apple AR/VR gözlük WWDC 2023'te duyurulabilir. MR teknolojisine sahip olacağı düşünülen yeni cihaz için davetiyeler gönderildi. Apple'ın ilk AR/VR gözlüğü için sızıntıların ardı arkası uzun süredir kesilmiyordu. Apple, sektörün tanınmış VR mühendislerini ve analistlerini WWDC 2023'e davet etti.
Smart View uygulamasının TV'yi algılayabilmesi için iPhone'unun veya iPad'inin Samsung Smart TV ile aynı Wi-Fi ağında olması gerekir. Smart View uygulamasını iPhone'una veya iPad'ine yükle.
Apple, kameraları gizliliği göz önünde tutarak tasarlamıştır ve üçüncü parti uygulamaların Kamera'ya erişmeden önce onayınızı alması gerekir. iOS aygıtında Kamera'ya erişmesine izin verdiğiniz uygulamalar ön ve arka kameralardan gerçek zamanlı görüntülere erişebilir.
VR olarak da bilinen sanal gerçeklik gözlükleri; telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi elektronik cihazlara bağlanarak kullanılabilir.
Sanal gerçeklik gözlüğünün en yaygın olarak kullanıldığı alanlar video ve oyun sektörüdür.
Peki sanal gerçeklik gözlüğü ile neler yapılabilir? Sanal gerçeklik gözlükleri, birçok sanal gerçeklik oyunu ve eğitim materyali ile birlikte gelir. Bu sayede kullanıcılar, sanal gerçeklik ortamında oyun oynayabilir veya öğrenme materyallerini daha etkili bir şekilde öğrenebilirler.
VR gözlükler, göz kuruluğu yapıyor
Diğer dijital araçlar gibi, VR gözlüklerin de fazla kullanımı göz kırpma sıklığının düşmesine ve buna bağlı olarak gözlerin kurumasına neden oluyor. Göz kuruluğu; gözlerde yanma, batma, kızarma, kaşıntı, bulanık görme ve yorgunluk hissine yol açıyor.
2022'de tanıtılan Sony PlayStation VR2, en iyi gözlükler listesinde yer alıyor. Sony bu gözlükte göz başına 2000×2040 piksel çözünürlük desteği ekliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri