Örneğin kağıt geri dönüşüme gidecek en uygun maddelerden biridir. Eski gazeteler, yıpranmış kitaplar, çözülmüş testler ve karton kutular geri dönüşüme atılan maddelerdir. Doğada çok uzun sürede yok olan ve çevreye zarar veren plastik ürünler de yine geri dönüşüme gider.
Kâğıt fiyatlarının yükselmesinden dolayı önceden çöpe atılan kullanılmış veya kullanılmamış kitaplar, artık gelir elde etmek amacıyla geri dönüşüme kazandırılıyor. Devlet okullarında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün açtığı ihaleyi kazanan firma, kitapları satın alıyor.
Defter, kitap, gazete, dergi, karton gibi kullanılan kağıt ürünlerini buruşturup çöpe atmak yerine bu atıkları toplama ünitelerine atabilirsiniz. Böylelikle atıklar, geri dönüşüm için gerekli tesislere iletilebilir. Ülkemiz genelinde bu konu ile ilgilenen pek çok kuruluş ve kağıt toplama kutusu bulunmaktadır.
Belediyelerin bu tür hizmetleri var. bağlı olduğun belediyeyi arayarak yardım isteyebilirsin.Onlar yönlendirirler.
Kağıt Geri Dönüşümü
Yağlı ve ıslanmış kağıtlar, duvar kağıtları, yapıştırma bantları, karbon ve faks kağıtları, manyetik bant ve kartlar, yapışkanlı ve mumlu kağıtlar, kaplama kağıtları, tuvalet kağıtları, kağıt mendiller, havlu mendiller ve hijyen mendillerinin geri dönüşümü mümkün değildir.
İlgili 22 soru bulundu
Geri kazanımı mümkün olmayan kağıtlar ise kaplama kağıtlar, kısmen gümüşlü kâğıtta kaplı olan kağıtlar, karbon kâğıdı, eski duvar kağıtları, plastik ve alüminyum ile kaplanmış kağıtlar, yollama çantaları, filtre kağıtları olarak sayılabilir.
Geri dönüşüme yollanan kağıtların temiz olması gerekir. Makyaj temizleme mendili, bebek bezi, ped, tuvalet kağıdı, peçete, kağıt havlu ve ıslak mendil gibi kozmetik ve hijyenik kağıtlar ve kirlenmiş her türlü kağıt geri dönüşüm kutusuna değil çöpe atılmalıdır.
Buna göre, her yıl okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, lise öğrencileri ile öğretmenlere ücretsiz dağıtılan ders kitapları ile defter ve atık kâğıtların geri dönüşüme kazandırılması için okul müdürlüklerince gönüllülük esasına göre toplanarak değerlendirilmesi sağlanacak.
Kitapları paylaşmanın en doğru yolu da kütüphanelere bağışlamaktır. Kütüphaneye bağışlanan kitaplar korunup gelecek nesillere iletilmiş olur, onlara ihtiyacı olan okurun ulaşmasını kolaylaştırır.
İkinci el kitap veya kullanılmış kitaplar, az kullanılan, eski, ilk baskı, antika veya baskısı tükenmiş kitapları ifade eder. Kullanılmış kitaplar ikinci el dükkan, sahaf veya koleksiyoncularda bulunur. Bu tür kitaplar indirim fiyatına satılabilir veya bağış yapılabilir.
Tamamı ayetlerden oluşmayan, içinde başka ifadeler, yazılar, resimler vb. bulunan kitap ve parçaları ise kullanılmaz olduğunda dönüşüme göndermekte sakınca yoktur.
Kullanım amacını tamamlayarak atlan kağıtlar, kağıt toplama ünitelerine atılır. Kağıt toplama ünitelerindeki kağıt atıklar daha sonra atık toplama konteynerine alınır ve geri dönüşüm tesislerine gönderilir.
Türkiye kâğıdın hammaddesi selülozda dışarıya bağımlıyken, atık kâğıdın sadece yüzde 65'i geri dönüştürülebiliyor. Gelişmiş ülkelerde ise oran yüzde 80. Yılda yaklaşık 4.8 milyon ton atık kâğıt geri dönüştürülürken, bunun ekonomiye katkısı 1.2 milyar doları geçiyor.
Geri dönüşüm sayesinde enerji ve su tasarrufu sağlanır, atık miktarı ve doğal kaynak kullanımı azalır. Böylece çevre dostu ürünlerin kullanımı artar, yeni madde üretimi sonucu açığa çıkan sera gazı miktarı azalır, çevre ve doğal kaynaklar korunmuş olur.
Dönüşmek ya da dönüşmemek, bütün mesele bu! Cam, kâğıt, alüminyum, plastik ürünler, metaller, tekstil ve ahşap ürünleri, organik atıklar, piller ve elektronik atıklar, araç lastikleri ve kauçuk malzemeler, bitkisel yağlar ve motor yağları tekrar kullanılmak üzere geri dönüştürülebilir.
Kütüphane veya müzelerimizi zenginleştirmek için kaynak bağışında bulunabilirsiniz. İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'ne bağışta bulunmak için Bağış Formunu doldurduktan sonra bizimle iletişime geçebilir ya da tüm kütüphanelerimize elden teslim etmek suretiyle kitap bağışında bulunabilirsiniz.
Bu yöntemlerin yanı sıra günümüzde Mushaflar, Kur'ân-ı Kerîm'in saygınlığına halel gelmeyecek şekilde geri dönüşüme gönderilebilir. Bu itibarla Diyanet İşleri Başkanlığı'nın uygun göreceği bir usulle geri dönüşümde değerlendirilmek üzere Mushaflar, cami görevlilerine veya müftülüklere teslim edilebilir.
Eski defter kitap kilosu ne kadar? Diye soranlara, bizleri aramalarını öneriyoruz. Bu sayede elinizdeki hurda kitap ve defter miktarını öğrenerek net ve güncel bir fiyat teklifi sunabiliriz. Ortalama olarak hurda kitap fiyatları 2 ila 5TL arasında değişmektedir.
Eski kitap alıp satanlara sahaf deniyor.
Değerli kardeşimiz, Kur'an'dan önce gelen ve bugün elde mevcut bulunan İlâhî Kitapların hiçbiri, Allah'ın peygamberlerine indirdiği semavî kitapların orijinali değildir. Bunların zamanla asıl nüshaları kaybolmuş, insanlar tarafından yeniden yazılmışlardır. Bu yüzden de içlerine hurafeler ve bâtıl inançlar karışmıştır.
Çöplükler: Geri dönüştürülemeyen atıkların çoğu, çöplüklerde depolanır. Ancak, çöplüklerin çevreye zarar verdiği biliniyor. Çöplüklerde bulunan atıklar, toprak ve su içeriklerini kirletir. Yakma: Geri dönüştürülemeyen atıkların bir kısmı yakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri