yudum - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi yut- fiilinden Türkiye Türkçesi +Im ekiyle türetilmiştir.
Cevap: Yudum – yutmak fiilinden türemiştir. Yutmak fiiline gelen –um eki ile isim haline gelmiştir.
koku - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kok- fiilinden Türkiye Türkçesi +I(g) ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kok- maddesine bakınız.
Nasıl Sözcüğünün Kökü "nasıl" dır.
Çünkü hiç bir ek almamıştır. Bu yüzden kelimenin kendisi köktür.
Aslında bu kelime "çamur" anlamındaki "balık" isminden, '+aç+ ' küçültme ekiyle türetilmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
aşkın - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi aş- fiilinden Yeni Türkçe +gIn ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için aş- maddesine bakınız.
Çay kelimesinin dünya dillerinin pek çoğundaki kökeni, dünyaya yayıldığı Çin'de yer alan dillere dayanır. Mandarin lehçesindeki ç'a, Min lehçesindeki (Amoy) t'e ve Kantonca çàh, 茶 karakterinin farklı telaffuzları olup, çayın dünyaya yayılmış farklı söyleniş şekillerinin kökenini oluştururlar.
Kök, dil bilgisinde bir sözcüğün ön ve son ekleri çıkarıldıktan sonra kalan anlamlı kısmıdır.
öğren- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ögren- “alışmak, evcilleşmek, ünsiyet kazanmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe ögür “sürü, topluluk” sözcüğünden Eski Türkçe +An- ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe kankı "soru edatı" sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe kanı "soru edatı" parçacığından +kI sonekiyle türetilmiştir. hani<sup maddesine bakınız.
7*7= 49'dur ve 7 49'un kareköküdür.
=> Köklü ifadede kök derecesi çift ise kökün içi pozitif ya da sıfır olmak zorundadır.
4'ün karekökü 2 eder.
Sevda kelimesinin kökeni
Sevda Arapça kökenli bir sözcük olup svd kökünden gelmektedir. Kelime anlamı Arapça “kara şey, kara safra” olarak bilinen sevda hastalığa tutulma halini anlatır.
yudum - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi yut- fiilinden Türkiye Türkçesi +Im ekiyle türetilmiştir.
Tarihî kaynaklara göre simit kelimesi önceleri “semid” olarak kullanılmış. Semid ya da samid, ince bulgur, irmik anlamına gelen Arapça kökenli bir kelime. Aynı sözcüğün, Akadcada “öğütmek” fiilinden türeyen “samīdu” kelimesinden geliyor.
Öz: Türk mutfak kültüründe biri etten, diğeri tatlı besinlerden yapılan iki tür sucuk bulunmakta ve Türkçede bu iki tür yiyeceği karşılayan iki farklı sucuk sözü kullanılmaktadır. Bunların dışında Türkiye Türkçesi ağızlarında su ve suç kelimelerinden türemiş sucuk ve suçuk- isim ve fiilleri bulunmaktadır.
Arapça csr kökünden gelen casāra(t) جسارة “cesur olma, ataklık” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça casara جسر “bir dere veya vadiyi geçti, tehlikeye atıldı, girişti” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır. Aynı Arapça kökten cisr "köprü". cesāret: Audacia, praesumptio.
öğretmen - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi öğret- fiilinden Yeni Türkçe +mAn ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe kon- fiilinden Türkiye Türkçesi +Iş- ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kon- maddesine bakınız.
evlen- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn- “ev edinmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē- “ev edindirmek” fiilinden türetilmiştir.
Kelimenin 'ilgi, ilişki, bağ kurmak' anlamındaki il- fiilinden geldiği açıktır. getirilmesiyle türediğini bildirir.
İsim köklerini anlamak için kökün sonuna -mek/-mak eklerinin getirilmesi gerekir. Eğer bu ekler geldiği zaman kelime anlamsız oluyorsa o zaman isim kökü olduğu söylenebilir. Git kökünün sonuna -mek eki getirildiğinde "gitmek" olur. Bu kelime anlamlı bir kelime olduğu için fiil kökü olarak isimlendirilmektedir.
Arapça ḳhw kökünden gelen ḳahwat قهوة "1. koyu şey, özsuyu [esk.], 2. coffea arabica bitkisinin tohumlarından elde edilen içecek" sözcüğünden alıntıdır.
Dünya dillerine Türkçeden geçen “yoğurt” sözcüğü kendisi ile yaşayan “sütü uyutmak” tabirinde kökünü saklamaktadır. Tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılmaktadır.
bardak - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe bardak “testicik” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bart “su testisi” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Ak ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri