Aralarındaki fark ise lavaşın mayalı, yufka ekmeğinin ise mayasız buğday unundan yapılması.
Lezzetli bi tarif evde kalan malzemeleri değerlendirmek için birebir isterseniz taze lavaş ve yufkadan da yapabilirsiniz çok daha lezzetli olur yemeğiniz.
Lavaş, yufkaya benzer, ancak Türk mutfağında lavaş mayalı hamurla hazırlanırken yufka genel olarak mayasızdır.
Tavada mayasız lavaş için; derin bir kaba yarım litre ılık su, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Ardından karışımın üzerine öncelikle 3 su bardağı unu ekleyip, tahta kepçe ya da bir spatula yardımı ile hamuru toparlayın.
İlgili 28 soru bulundu
Sert hamur olursa, lavaş da sert olur. Ele çok yapışan bir hamur olursa ince açamazsınız, bu şekilde de dürüm yapmaya uygun olmaz. (Lavaş hamurunu akşamdan yoğurup buzdolabının alt kısmında saklayabilirsiniz.) Bezeleri önceden alıp dinlendirmek hem hamuru kolay açmanızı, hem de pişerken daha güzel kabarmasını sağlar.
Ekmek, ağır karbonhidrat yüklü bir besindir. Lavaş da, bir nevi ekmek türüdür. Çok aşırı tüketimlerde, metabolizmayı yavaşlatır ve de damar tıkanıklıklarına neden olur. Ölçülü şekillerde tüketilmesi ise, en sağlıklı karar olarak belirtilebilir.
-- Böreğin üzerinin kurumaması için yufkaların arasına sürdüğünüz yağ, süt sosunu en son böreğin üzerine de sürün. Hatta bu şekilde üzerini streç filmle kapatıp bir gece buzdolabında dinlendirmek yufkaların sosu iyice çekmesini sağlayacaktır. Bu şekilde yumuşayan yufkalar kurumadan pişecektir.
Tacos, lavaş pizza, caprese sandviç, wrap gibi farklı tarifler lavaşla epey lezzetli olur. Tıpkı bizim mutfağımızdan kebaplara çok yakıştığı gibi! Bazen de paketli gıdalara sağlıklı bir alternatif olur, lavaş cips gibi…
Yufka yapabilmek için öncelikle evde bulunabilecek basit birkaç malzemeyi hazır etmek gerekir. Bunlar içerisinde 6 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz ve kulak memesi kıvamında hamur elde edebilecek kadar su yeterlidir. Bunlarla beraber aşamalı bir şekilde yufkayı kolayca hazırlamak mümkündür.
Lavaş da, bir nevi ekmek türüdür. Çok aşırı tüketimlerde, metabolizmayı yavaşlatır ve de damar tıkanıklıklarına neden olur. Bu besinlerin çok büyük bir kısmı çeşitli katkı ve koruyucu maddeler içerir. Ayrıca hazır paketli her gıdada olduğu gibi hazır çorbaların sodyum içeriği yüksektir.
Yufka Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 242 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Adet yani 160 gramlık miktarında Yufka 388 kalori bulunmaktadır. Yufka, un içeriği yüksek olması sebebi ile sık tüketilmemelidir.
Eğer böreklerin kabarmasını istiyorsanız yufkaların arasına süreceğiniz sosta soda kullanmalısınız. l Yufkaları sodalı ve yağlı bir karışıma batırarak ıslatabilirsiniz veya tepsiye serdiğiniz her katın üzerine bu sostan sürebilirsiniz. Böylelikle böreğiniz hem kabarır hem de kurumaz.
İşlem sırasında yırtılma ya da kopma çok fazla oluyorsa yufka bayattır. Yufka Nasıl Saklanmalıdır? Yufkanın tazeliğini koruması için doğru yöntemlerle saklamanız gerekir.
Açtığınız yufkaları mutlaka dinlendirin ve dinlendirirken güneş ışığından uzak ve üzeri örtülü bir şekilde olmasına özen gösterin. Hazırlarken arasına kat kat tereyağı, soda ya da süt mutlaka sürün.
Yufkaları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz. Fakat yufkaları buzdolabında en fazla 7 gün kadar muhafaza edebilirsiniz. Naylon ambalajlar içinde satılan hazır yufkaları kısa süre içinde tüketecekseniz bu şekilde ambalajından çıkartmadan buzdolabınızda direk olarak saklayabilirsiniz.
Böreği dilimlere ayırıp tereyağı parçalarını eşit olarak dağıtın. Hazırladığınız böreği önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
Yufka böreği yaparken tüm yufkaları sütle ıslatırsanız daha lezzetli olacaktır. Yumuşak bir börek yapmak istiyorsanız bir yumurta ve bir şişe sodayı çırpıp böreğinizi fırına vermeden önce üzerine sürün. Hem yumuşak olacak hem de çok fazla kabarmayacaktır.
Geniş bir kaba un, zeytinyağı ve tuzu alıp ortasına azar azar suyu ilave ederek yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz. Elde ettiğini bu hamuru bezelere ayırıp üzerini bezle kapatıp 30 dakika kadar dinlendirin. Ardından hafif unlayarak dilediğiniz boyutlarda açın.
Lavaşın kalorisi beyaz ekmeğin kalorisinden düşüktür. ... Kalorisine ilaveten lavaş ekmeğinin besin değeri de normal ekmekten daha azdır. Bu yüzden öteki ekmek çeşitlerine göre fazla kilo aldırmaz. 100 gram lavaş ekmeğinde 12.46 gram yağ, 3.59 gram protein, 15.04 gram karbonhidrat bulunur.
Lavaş ekmeği incecik yapısıyla yedikçe yedirten türden bir ekmektir. Özellikle de aç olarak yemek masasına geldiyseniz kaç adet yiyeceğinizi hesaplayamazsınız.
Ekmek yerine lavaş yiyebilir miyim? 🔻 Bir dilim tam buğday lavaş (70 gram) yiyecekseniz, diyetinizden yaklaşık 3 dilim ekmek (75 gram) eksiltmeniz gerekir.!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri