Güneydoğu Anadolu bölgesine ait bir yemek olarak tanınan yufkalı büryan, zamanında Eskişehir'e gelen göçmenler tarafından yöre mutfağına kazandırılmıştır.
Eskişehir'de mutlaka tatmanız gereken lezzetlerin başında Balaban köfte yer almaktadır. Balaban köfte kendine has bir köftesi olan Eskişehir ilinin en meşhur yemekleri arasındadır. Tereyağı ve salça ile özel olarak hazırlanan balaban köfte enfes tadı olan bir lezzettir. Daha önce böyle bir lezzeti tatmadığınıza eminiz.
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
Damak zevkimizi ve mutfağımızı zenginleştirmek için Eskişehir'in yöresel yemeklerini öğrenmekte fayda var. Eskişehir'in en meşhur yöresel yemekleri: çiğ börek, balaban köfte, haşhaşlı ekmek, cevizli ekmek, haşhaşlı bükme yufkalı büryan, kıygaşa ve kavurma börektir.
Eskişehir'in en ünlü tatlısı sayılan met helvası şeker, un, yağ ve limon ile yapılıyor. Müthiş bir lezzete sahip olan helva biraz Kastamonu çekme helvasını andırsa da kendine özgü bir tada sahip. Yapımı da oldukça zor olan met helvası özel ustalar tarafından yapıldığında tam kıvamında oluyor.
İlgili 38 soru bulundu
Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinin muhteşem lezzetlerinden olan Haşhaşlı Gözleme, Odunpazarı'nın tarihi evleri gibi oldukça ünlü. Odunpazarında yapılacak güzel bir geziden sonra haşhaşlı gözleme iyi gider..
Eskişehir'in neyi meşhur olup olmadığı Eskişehir ne ile tanınır sorusuyla paraleldir. Bu soruya lületaşı cevabı verilebilir. Çünkü lületaşı sadece Eskişehir'de çıkarılmaktadır.
Eriş Helva'dan Met ve Nuga Helvası
Eskişehir'in meşhur tatlıları olan met ve nuga helvası; un, sıvı yağ, limon ve şekerin lezzetli bir kombinasyonudur. Kastamonu helvasına benzeyen met helvası, kendine has lezzeti ile, Eskişehir'e gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır.
Eskişehir'den uzak kalan herkesin burnunda tüten balaban köftesi, üniversiteli gençlerin de şehre aşık olma nedenlerinden. Hatta öyle ki sadece balaban köftesi bile kendini Eskişehirli ilan etmek için yeterli bir sebep.
Eskişehir'e özgü lezzetler olan met ve nuga helvası ya da leblebi unu kurabiyesi gibi tatlı çeşitleri ve tarihi Eskişehir çarşılarından lokum ve pişmaniye de satın alınabilir. El sanatları, cam ve seramik objeler de buradan alınabilecek hediyelik eşyalardır.
Bölgenin ilk yerleşme noktası şimdiki yerin 6 km kuzeyindeki Dorylaion'dur. Tarihinin çok eski olmasından dolayı da Eskişehir adı verilmiştir.
Eskişehir'in demirbaşlarını görmek için 1 gün yeterli, ama keyife geldim diyorsanız, Eskişehir'de gezilecek yerlerden birinden öbürüne, parkları, Eskişehir mekanları, balaban kebap, met helvası derken 2 günü de Eskişehir'de sıkılmadan geçirirsiniz.
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Kıygaşa: Eskişehir'e gelip kahvaltıda kıygaşa yemeden gitmeyin. Diğer yörelerde de farklı isimlerle (Örnek: Pişi) anılan bu yemek pişiden farklı olarak hamurunda çörekotu içeriyor. Balaban Köftesi: Birçok yöremizde çeşitli köfte türleri mevcut.
Bilecik'e özgü yemekler arasında ovmaç çorbası, dağ eriği ekşili kesme çorbası, bıldırcın kebabı, cevizli büzme tatlısı, parmak köftesi, Bilecik Güveci, Bilecik nohutlu mantısı, nişasta helvası, zırz, huris tepsi gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
O, meşhur köfteler denince ilk akla gelendir. Kuzu ve dana etinin görece yağlı kısımlarından hazırlanan ve yapımından pişirilmesine, işlenmesinden bekletilmesine kadar türlü zahmetli süreçlerden geçen Tekirdağ köfte, içerdiği irmikle farklı bir lezzet yelpazesinde yer alır.
Urfa içli köftesi / Şanlıurfa içli köftesi; bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanan kıyma etli iç harç doldurulduktan sonra kızartılması suretiyle üretilen yöresel bir lezzettir. Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirmektedir.
Öyle ki insanlar çevre illerden Eskişehir'e sırf burada balaban kebap yemek için geliyor. Pazar günleri kapalı. Adres: Arifiye Mahallesi Belediye Sokak No:11/7 Tel: 90 222 231 1444 Web Sitesi: www.balabankebap.com.tr Konum için tıklayın.
yani bir şehir düşünün, başka bir şehre özgü bir yiyeceği kopyalayan insanlarla dolu olsun. ankara'da bile bu kadar yaygın değil tantunicilik. gelelim diğer konuya, eskişehirlilerin övünerek bahsettiği; çibörek. * fütursuzca iddia ediyorum, çibörek abartılmış bir balondur!
Eskişehir, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi beşinci şehridir. Ayrıca nüfus bakımından Ankara, Konya, Kayseri'den sonra İç Anadolu bölgesinin en büyük 4. ilidir. 1993 yılında çıkarılan kanunla Büyükşehir Belediyesi olmuştur.
Tarihi evleri ve kültürel mirası ile ünlü Odunpazarı ilçesine 40 km uzaklıktaki Tepebaşı da şehrin turistik yerleşim yerlerinden biridir. Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, İnönü, Mahmudiye, Mihalgazi, Mihalıcçık, Sarıcakaya, Seyitgazi ve Sivrihisar, Eskişehir'e bağlı diğer ilçelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri