Birçok bitkinin aksine tam güneş ışığı almaktan hoşlanırlar. Daha düşük ve dolaylı ışık alan bölgelerde de yaşayabilen bitkinin büyümesi daha yavaş olacaktır. Sıcaklık: Yucca bitkisi için en ideal oda sıcaklığı, 15 °C dir, özellikle kış aylarında oda sıcaklığının bu derecenin altına inmemesine dikkat etmek gerekir.
Yuka bitkisi direkt güneş ışığı aldığı ortamlara iyi uyum göstersede gölge ve yarı gölge alanlarda da yaşayabilmektedir. Yaz ve ilkbahar aylarında dış mekanlarda da bakabileceğiniz yuka çiçeğinizi havanın soğumasıyla birlikte içeriye almanızı öneriyoruz.
Yuka çiçeği az ışıkta kaldığında yeteri kadar beslenemeyebilir. Bu durum yaprakların çürümesine ve sararmasına neden olur. Bu nedenle özellikle sabahları bol ışık alacağı ortamlarda hızlı büyür. · Yuka çiçeği, sonbahar ve kış aylarında haftada bir kez toprağı suyu çekene kadar sulanmalıdır.
Yuka bitkisi kış aylarında olduğundan daha az suya ihtiyaç duyar. 10 güne bir sulama bitkiniz için yeterlidir. Yaz aylarında ise hafta 1 kez sulamasını yapabilirsiniz.
İç mekanda bakacağınız Yuka bitkisinin yapraklarının daha zarif görünümlü olması için direk şiddetli güneş ışığından korunması gerekmektedir. Yuka Gloriosa türü -25 dereceye, Yuka Filementosa türü ise -35 dereceye kadar dayanıklıdır. Yuka bitkisi havadar toprakları sever.
İlgili 25 soru bulundu
Yucca bitkisinin güneş ışığına olan ihtiyacı, diğer bitkilerden daha fazladır, sağlıklı bir şekilde büyümesi, yeterli oranda güneş ışığı almasına bağlıdır. Birçok bitkinin aksine tam güneş ışığı almaktan hoşlanırlar. Daha düşük ve dolaylı ışık alan bölgelerde de yaşayabilen bitkinin büyümesi daha yavaş olacaktır.
İç mekan dekorasyonunda sıklıkla tercih edilen yuka çiçeği, tam bir salon bitkisidir.
· Saksı seçimi konusunda suyun her tarafa eşit bir şekilde dağılabileceği bir saksı seçimi yapmanız gerekmektedir. · Yuka çiçeğinin saksının delikli ve derin bir saksısı olması gerekmektedir.
Aşırı veya az sulama, sarı yaprakların iki yaygın nedenidir. Bitkiniz su altındaysa, sonunda nemi korumak için umutsuz bir çabayla yapraklarının bir kısmını feda edecektir. Öte yandan, çok fazla su sık sık bitkinizin köklerini öldürür çünkü su dolu toprakta nefes alamazlar.
Stresi azaltan lavanta, NASA'nın havadaki 'zararlı gazları yok eden bitkiler' listesine eklediği barış çiçeği, yatak odanıza gösteriş katacak orkide, hava temizleyen yuka, ilaç niyetine de kullanabileceğiniz aloe vera, yatak odanız için uygun tercihler arasında.
Massengena yeteri kadar ışık görmediğinde ve su ihtiyacı giderilmediğinde, en alttaki yapraklarını döker. Bitki yaşamaya devam eder. Yapraklarını dökmesine rağmen üstten yeni yapraklar vererek uzar ancak cılız kalır.
Toksik olan iç mekan bitkilerini sıralamak gerekirse başta son zamanların en popüler bitkisi Devetabanı (Monstera) geliyor. Sonrasında nerdeyse her evde bulunan Barış çiçeği (spathiphyllum), Kılıç bitkisi, Pothos türleri, yuka ve hepimizin bildiği Difenbahya bitkisi toksik olan türler arasında.
Yuka bitkisini kökten yetişen dallarıyla da çoğaltabilirsiniz. Mayıs ayının ilk yarısında kökten çıkan bu kısımları direkt toprağa dikebilirsiniz. Güneş ısıtıyorsa ve rüzgar varsa 1-2 haftada köklenirler. Yuka bitkisinin uzun bir dalını 15-20 parçaya bölüp de çoğaltabilirsiniz.
Yuka Çiçeği Faydaları
- Osteoartrit hastalığına karşı etkilidir. - Diyabete iyi gelir. - Sindirim sistemini iyileştirerek düzenler. Alternatif tıpta ise kolit hastalığı adına kullanıldığı bilinir.
Yuka çiçeği, yaprakları solduktan sonra bitkinin tekrar yapraklarını tazelemesi ve yenilemesi için çürüyen yapraklar makas yardımı ile kesilip şekillendirilmesi gerekmektedir. Budanan dalın hava almaması için üzeri soğuk silikon, mum yada yakıcı olmayan yapıştırıcılar ile kapatılabilir.
Bunun için tek yapmanız gereken; 3 litre suya bir yemek kaşığı kuru maya koyarak karıştırmak ve elde edilen su ile çiçekleri sulamak. Burada dikkat etmeniz gereken bir püf noktası var; sulama esnasında suyun bitkinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz. Su doğrudan toprağa temas etmeli.
Yucca, Yukka çiçeği. Dilimize Hançer yada Avize çiçeği olarak da geçmiştir. Gövdesinin içi su dolu olan bu bitki doğal yaşam alanlarında dış mekanlarda rahatlıkla yetiştirilebilir.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Çiçeklere verilen su yetersiz kaldığında bu durumu anında belli ederler. Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar.
Aşırı sıcak, çok soğuk ve sürekli güneşli alanlarda rahatlıkla bakılabilir , Özellikle yaz sıcaklarında zaman zaman yaprak kısımlarına su püskültülerek yıkanması tavsiye edilir.
Kökten ayırarak çoğaltma; bu çoğaltma yöntemi en çok tercih edilen yöntemdir. Fazla köklenmiş çiçeğinizin verdiği yavru kökleri ayırarak daha küçük bir saksıya almalısınız. Yavru kök, uygun ısı ve ışık alarak hızlı gelişecektir. Suya koyarak çoğaltma; bu da oldukça pratik bir yöntem.
Şeflera bitkisi, dolaylı olarak filtrelenmiş bir gün ışığı almayı sever. Filtrelenmiş olan gün ışığını ise, tül arkası ışığı ile de sağlayabilirsiniz. Fakat bu bitki, direk olarak gün ışığına maruz bırakılmamalıdır. Hava akımı, esinti ve cereyana maruz kalmayı hiç sevmez.
Paşa kılıcı güneşi seven ve soğuğu sevmeyen bir çiçektir. Bu yüzden bulunduğu odanın sıcaklığı normal bir seviyede olmalıdır. Güneş ışığını ise doğrudan değil dolaylı olarak almalıdır. Kılıç çiçeğine yaz mevsiminde haftada 2, kış mevsiminde ise 2 haftada 1 kere olacak şekilde su verilmelidir.
Havayı temizleyerek ortamının kalitesini arttırır. İç mekanlarda muhafaza edilmesi önerilen yuka çiçeğinin 2 yılda bir saksı değiştirmesi önerilir. Paşa kılıcı çiçeği, geceleri oksijen sağladığı için uyku kalitesini arttırır. Daha iyi uymaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri