Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.
Barometrenin normal basınç değeri olan 1013 milibarın biraz üstüne veya altına doğru hareket etmesi devamlı ve sakin havayı gösterir. 1013 milibar'ın hızla altına düşmesi ve ardından sert bir çıkış yapması fırtına habercisi. Yağmur yağacak.
Alçak basınç alanlarında yükselici hava hareketleri etkilidir. Yükselen hava giderek soğur ve yoğuşur. Bu nedenle gökyüzünde bulut, yağmur gibi birçok yoğuşma ürünü görülür.
ALÇAK BASINÇ: Alçak basınç merkezi, etrafına göre düşük basınca sahip olan bölgeler için kullanılan bir terimdir. Alçak basınç alanlarında yerden yukarı doğru hareket eden hava olduğu için genel olarak yağış, rüzgâr, fırtına gibi hava olaylarını beraberinde getirir.
İlgili 31 soru bulundu
1013 milibardan (mb) düşük olan basınçlara alçak basınç (siklon) yüksek olanlara ise yüksek basınç (antisiklon) denir. Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.
Isınan hava yükselir (alçak basınç), soğuyan hava aşağı doğru çöker (yüksek basınç), ısınan havanın boşalttığı alana doğru soğuk hava akım yapmaya başlar.
Yüksek basınç alanları; hava hareketleri alçalıcı olması nedeniyle hava ısınır ve nem artar bu durumda yağış oluşmaz. Bu durumda kışın hava ayaz olur. Alçak basınç alanları; yükselen bir hava oluşumu sağlar ve yükseldikçe soğuyarak yağış bırakmaya başlar.
Karalar denizlere göre daha çabuk ısındığından, ısınan hava yükselir ve yerinde alçak basınç merkezi oluşur, deniz üzeri henüz ısınma olmadığı için buradaki basınç karaya göre daha fazladır yani yüksek basınçtır.
Oto lastiklerinize gereğinden fazla basınç uygularsanız lastiklerin tabanları kısa sürede aşınır, basıncı az olan lastiklerin omuz kısımlardaki dişleri kısa sürede aşınır, lastik aşırı ısınır ve yakıt tüketimi de artar.
Yüksek basınçtan normal basınca ani geçişte kaşıntı, subkutan amfizem (cilt altı hava birikimi), kas ve eklem ağrıları, nefes darlığı, kulak çınlaması. Felçler (en çok alt kol ve bacaklarda) ve Meniere Sendromu kalıcıdır.
Alçak Basınç Merkezi Genel Özellikleri
– Nemlilik ve yağış oranı fazladır. – Alçak basınç merkezlerine hava genellikle kapalı ve bulutlu olur. – Güneşin görülme sıklığı azdır. – Alçak basınç merkezleri bulutlu olduğu için sıcaklık kaybolmaz, sıcaklık farkı azdır.
Akla ilk olarak kutuplar ve çevresi gelmektedir. Bunlar dışında kara ve deniz üzerinde mevsimsel olarak termik yüksek basınç alanları oluşmaktadır. Ülkemizde de etkili olan termik yüksek basınç merkezi bulunmaktadır. Bunun ismi kış mevsiminde etkili olan Sibirya Termik Yüksek Basınç Merkezi olmaktadır.
İklimin en önemli elemanı sıcaklıktır. Sıcaklığın, iklimin diğer önemli iki elemanı olan basınç ve yağışın yeryüzünde dağılışı üzerinde de büyük tesiri vardır.
- Devamlı yüksek basıncın görülmekte olduğu alanlarda bitki örtüsü cılız ve kurakçıl otlardan oluşur. - Toprak oluşumu ise fiziksel çözünmeyle birlikte yavaş bir şekilde gerçekleşir. - Havanın genel olarak açık olması sebebiyle güneşlenme süresi uzun olur. - Bulutluluk oranı azdır.
KÖ2- Nem yani su buharı molekülleri artar ve molekül sayısı artınca diğer değişkenler sabit olursa tabi ki basınç artar (P.V=n.R.T) KÖ5- Artan nem havanın yoğunluğunun artmasına dolayısıyla açık hava basıncının artmasına neden olur.
Yüksek basıncın genel anlamı havanın düzeleceğini gösterir. Yüksek basıncın görüldüğü yerlerde hava genellikle açıktır ve yağış görülmez.
Denizler ise karalara göre daha geç ısınıp daha geç soğur. Gündüzleri, Karalar termik alçak basınç alanı, Denizler yüksek basınç alanı haline gelir. Böylece, rüzgar gündüz denizden karaya doğru eser. Geceleri, Karalar termik yüksek basınç alanı, Deniz alçak basınç alanı haline gelir.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Atmosfer basıncı ve havanın yoğunluğu deniz seviyesinden yükseldikçe azalır.
Yükseklere doğru çıkıldıkça Atmosferi oluşturan gazların yoğunlukları yerçekimi etkisiyle azalır. Basınç ile yükselti arasında ters orantı vardır. Yükselti arttıkça basınç azalır. Yerden yükseldikçe basınç her 10,5 metrede 1 mm düşer.
Termodinamik kısılma olayında gaz akışkanın basıncı daima düşerken sıcaklığı artabilir, azalabilir veya sabit kalabilir[4]. Bu durum kısılma olayı sonucu elde edilen katsayıdan yararlanılarak karakterize edilebilir.
Yükseklere çıkıldıkça hava yoğunluğu ve basıncı azalır. Isınan hava, üst bölgelere taşınımla çıkarken etkileşim sonucu soğur. Diğer yandan basınç azaldığından enerji taşıyan tanecik sayısı da azalır. Bu da üstlerde havanın soğuk olmaına neden olur.
Isı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşir. Bulunduğumuz odada ısınan hava yukarı doğru hareket eder. Bu yüzden pencereyi açtığımızda üst kısımdan dışarı doğru sıcak hava çıkışı olur.
Alçak basınç alanlarında hava genellikle açık ve güneşlidir. Dinamik basınç kuşakları Dünya'nın günlük hareketine bağlı olarak oluşmuştur. Ekvator'da yıl boyunca sıcaklık fazla olduğu için ısınan hava yükselir ve sürekli alçak basınç koşulları etkili olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri