Trenin ileriye doğru hareketi de elektromıknatıslar tarafından sağlanır. Bu konuda değişik uygulamalar olmakla birlikte, EDS (Electrodynamic Suspension) teknolojisinde kullanılan rayları ve treni, açılmış haldeki bir elektrik motoru gibi düşünebiliriz.
TCDD bünyesinde, eski tip yük ve yolcu trenlerinin yanı sıra yeni tip yolcu trenleri bulunur. Yeni tip yolcu trenleri, hızlı tren olarak da adlandırılır. Eski tip trenlerin tamamı dizel yakıtla çalışır. Modern teknoloji ile üretilen hızlı trenler ise elektriklidir.
Enerji, genellikle yüksek hızlı demiryolu hatları boyunca yerleştirilmiş olan bir üçüncü ray veya hava hatlarından sağlanır. Elektrik enerjisi, hız trenlerinin yerinde elektrik üretimi veya merkezi bir güç istasyonundan alınan elektrik enerjisi kullanılarak temin edilebilir.
Maglev treni günümüzde kullanılan en hızlı tren olarak bilinmektedir. Elektrikli ve mıknatıslı çekme sistemi bulunan bu tren saatte yaklaşık 600 km hıza ulaşmaktadır. Dünyanın en hızlı treni olarak manyetik kaldırma sistemine bağlı kuvvet uygulamaktadır.
Demiryolu işletmelerinde Elektrik Enerjisiyle çalışan lokomotifler ve trenler çok büyük oranda elektrik enerjisi tüketen vasıtalardır. Bunların enerjisinin en uygun, tasarruflu ve ekonomik olarak değerlendirilmeleri önemli olup, elektrik enerji sarfiyatı mutlaka kompanze edilmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye'nin ilk hızlı treni, CAF tarafından 22-26 Ekim tarihleri arasında Fransa'nın Handea kentine TIR'larla taşınacak. Buradan 29 Ekim Pazartesi günü demir yoluna indirilecek olan tren, İsviçre, Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan güzergahından Kapıkule sınır kapısından geçerek Türkiye'ye getirilecek.
Tren taşınan elektrik enerjisini pantograf aracılığı ile katenerden alarak çalışır. Akım, treni çalıştırdıktan sonra raylar ve geri dönüş kabloları ile devinim sağlar. Farklı akımlarda enerji beslemesi yapabilen Kataner, kullanım alanına göre çözümler sunmaktadır.
Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.
Maglev sisteminde mıknatıs kümelerinden biri treni raylardan yukarı doğru iterken diğer mıknatıs kümesi, sürtünme kuvvetinin olmamasından faydalanarak treni ileri doğru iter. Orta menzilde (genellikle 320–640 km) maglev, yüksek hızlı trenlere ve uçaklara yakın bir performans sunabilir.
YHT on X: "Yüksek Hızlı Trenlerde her koltukta mobil cihazlarınızı şarj edebileceğinizi biliyormuydunuz?
Enerji Bakanlığı yetkililerinin hesaplamalarına göre, bir seferde 410 yolcu taşıyan trenler 1.000 TL elektrik harcıyor. Yani kişi başına harcanan elektriğin maliyeti 2.5 TL'yi buluyor. 454 kilometrelik mesafeyi yakıt masrafı düşük bir otomobille 4 kişi gittiğinizde harcayacağınız benzin 150 TL'yi buluyor.
Elektrikli demiryolu hatlarında besleme sistemleri akımın tipine göre AC ve DC olarak göre ikiye ayrılmaktadır. Şehir içi ulaşımda genellikle DC gerilim, şehirlerarası ulaşımda ise AC gerilim kullanılmaktadır.
Bu maglev demiryolu hizmeti 431 kilometre/saat (268 mph) azami hıza ulaşan yüksek hızlı trenlerle 1 Ocak 2004'te hizmete girmiş ve hâlâ dünyanın en hızlı yüksek hızlı demiryolu hizmeti olmaya devam etmektedir.
Vagonlardaki tuvalet atıklarının boşaltılması için sabit istasyonlar (T-System) kullanılmaktadır. Peronlara ve bakım atölyelerine kurulan kabinler sayesinde saha operatörleri birden çok vagonun atık tankını aynı anda boşaltabilir, temiz su dolumlarını gerçekleştirebilir.
Bu nedenle konfor ivmesine göre yüksek hızlı trenler 250 km/h hızla yol almaktadır.” diyor.
TCDD sadece hızlı trenlerde business sınıfı seçeneği bulunuyor. Business sınıfı vagonlarda 2+1 düzeninde deri koltuklar bulunuyor. Her koltukta eğlence sistemi ve elektrik prizi bulunmakta. CAF ve Siemens setlerinin 1 nolu vagonları business class olarak ayrılmış durumda.
Yüksek Hızlı Tren (YHT) seti, ilk etapta 250 Km/H hız olarak 96 adet üretilecek. Konuyla ilgili 23 Kasım'da yayınlanan Kamu İhale Bülteni'nde ön yeterlilik ihalesi açıldığı duyuruldu. Duyuruya göre Yerli Üretim ve Test Tesisi kurulumu Eskişehir'de yapılacak olup, talep edilen mallar için teslim yeri Ankara olacak.
Protokol uyarınca bu yıl sonuna kadar TCDD Genel Müdürlüğü'ne ait sekiz kule üzerine kurulacak GSM/3G altyapısı ile Ankara-Konya YHT hattının büyük bir bölümünde seyahat hizmeti sunulmaya başlanacak. Böylece YHT yolcuları, seyahat ederken cep telefonu görüşmesi ve internet bağlantısı yapabilecek.
Günümüzde ülkemizde raylı sistemlerdeki araçlarımızın hemen hemen hepsi elektrik enerjisi ile çalışır.
Hızla seyir eden elektrikli trenlere ihtiyacı olan elektrik enerjisini ileten yol boyu tesislere katener tesisleri denir. Bir başka deyişle "Elektrikli Cer Hava Hatları" olarak da ifade edilir. Aşağıdaki sistemlere bakıldığında katener sistemlerinin hıza bağlı olarak değiştiği görülmektedir.
Yüksek hızlı trenler, konvansiyonel trenler, kent içi banliyö trenleri, Marmaray, Başkentray TCDD Taşımacılık tarafından işletilmektedir. Araç filosu ve bu araçların temini de TCDD Taşımacılık'ın sorumluluğundadır.
Gelecekte işletmeye açılması planlanan YHT hatlarının araç ihtiyacını karşılamak amacıyla üretilecek 96 adet YHT setlerinin demiryolu işletmecisi TCDD Taşımacılık AŞ olacak. Bu setlerin ticari servise girmesiyle TCDD Taşımacılık AŞ araç filosunu büyük oranda genişletecek.
Yeni temin edilen yolcu vagonlarında vakumlu tuvalet zorunluluk olarak aranırken, yüksek hızlı tren setlerinde vakumlu tuvaletler bulunuyordu. TCDD, diğer yolcu vagonlarına da vakumlu tuvalet uygulamasına geçilmesi için 2009'da bir çalışma başlattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri