İletişim sürecinin beş öğesi vardır. Beş öğenin dördü vazgeçilmez temel öğedir ve son öğe ise tamamlayıcı diğer adıyla sürecin kontrol mekanizmasıdır. Temel öğeler: Kaynak, Mesaj, Kanal ve Hedef • Tamamlayıcı Öğe: Dönüt(geribildirim)(Güven, 2018, s.5). İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İletişim yaşamın her anında vardır. İki insanın birbirinin farkına vardığı an iletişim başlar. Aynı ortamda yer almak iletişimin başlaması için yeterlidir.
İletişim kurarken karşı tarafa güven vermek aslında etkili bir iletişimde ilk adımdır. İletişim saygı kökenlidir. İnsanlar saygı duymadıkları kişilerle iletişim kurmazlar ve bu kişilerden uzak dururlar. İyi bir iletişim kurmak için saygı duymak gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
İletişim iki insanın birbirini fark etmesi ile başlar. Söylenilen/söylenilmeyen, yapılan/yapılmayan her şeyin iletişimde bir anlamı vardır. Aynı zamanda tavır davranışlar, jestler, mimikler gibi bir çok faktör iletişimi etkiler.
* Sağlıklı bir iletişim için karşıdaki kişiye saygı duymak, önemli ve değerli olduğunu hissettirmek gerekir. * Doğru ses tonu, vurgulama ve tonlamalar dikkat edilmesi gereken diğer hususlar. * İfadeler tutarlı ve güven verici olmalı. * İletişim esnasında başka işlerle uğraşmamaya dikkat etmek gerekir.
İletişim süreci, kaynağın bir mesajı anlaşılır biçimde kodlayarak, alıcıya göndermesiyle başlar. İletişim sürecinde kaynak iletmek istediği mesajı, önce hedef tarafından algılanabilir ve anlaşılabilir işaretlere dönüştürür; yani kodlar. Kodladığı mesajı bir araç (sözel ve görsel) veya kanal aracılığıyla gönderir.
- Göz teması kurarak iletişime başlamalıyız. Göz teması kurarak daha etkili dinler, ve anlatan kişinin güvenini kazanmış oluruz. - Konuşurken sen dili kullanmamaya özen göstermeliyiz. Sen dili ile iletişim kurarsak hem yararlı bir dinleyici olamayız, hem de konuşma etik olmaz.
İLETİŞİMDE TEMEL İLKE KABUL ETMEDİR.
Başkasını olduğu gibi kabul etmek, onu gerçekten sevmektir. Kabul edildiğini hissetmek, sevildiğini de hissetmektir. Ancak "kabul etme" kavramı, karşımızdakinin söylediği her şeyi onaylama, ileri sürdüğü fikirlere katılma veya tüm yorumlarını kabullenmeyle karıştırılmamalıdır.
Kaynak (Verici/Gönderen/Anlatan): İletişimi başlatan ve iletiyi kodlayandır. Kaynak, iletisini kendisi oluşturup aktarabileceği gibi başka kaynaktan da aktarabilir. İnsan, hayvan ya da bir aygıt “kaynak” olabilir.
Sağlıklı İletişimin Temel Koşulları
Beden dilini etkili kullanmak. Empati yapmak. Duygular, düşünceler ve beklentiler konusunda açık ve dürüst davranmak. Saygılı olmak.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Temel öğeler: Kaynak, Mesaj, Kanal ve Hedef • Tamamlayıcı Öğe: Dönüt(geribildirim)(Güven, 2018, s.5). İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır.
Duygu, düşünce ya da bilgilerin çeşitli yöntemler ve çeşitli araçlarla başkalarına aktarılması durumuna iletişim denir. İletişimin tanımında da belirtildiği gibi iletişimde kullanılan çeşitli araçlar vardır.
1- İletişimde temel amaç bilgi almak ya da vermektir. 2- Sağlıklı bir iletişim kurmak için iki tarafın da birbirini dinlemesi ve anlaması gerekir. 3- İletişim, hem gerçekleştiği ortamı etkiler hem de o ortamdan etkilenir. 4- Empati yoksunluğu ve ön yargılar iletişim bozukluğunun temel nedenleri arasında yer alır.
Doğru bir iletişim doğru bir sürecin eseri olabilir. İleti sahibinin yani kaynağın sahip olduğu sözel ve bedensel beceriler, alıcının beklentileri ve hazır bulunuşluğuyla birlikte, doğru noktalarda buluşabilmesi olarak da tanımlayabiliriz etkili iletişimi.
Gönderici bir başlangıç noktasını, alıcı ise bitiş noktasını temsil etmektedir. Mesaj ya da ileti ise, gönderici ile alıcı arasındaki niyetli ve amaçlı bağlantının içeriğidir.
İletişim, kaynaktan hedefe bilgi transferidir. Buna göre iletişim kurmanın dört temel fonksiyonu vardır. Bilgi, motivasyon, kontrol ve heyecanlandırma fonksiyonudur.
Sağlıklı bir iletişimin kurulabilmesi için, ilgili tarafların üzerinde anlaştıkları ve bu sayede aralarında bilgi alış verişini sağlayabilecekleri ortak bir dilin paylaşılmasına ihtiyaç vardır.
Sadece sözlü değil aynı zamanda 🗣️ ses tonumuz, 🙂 mimik ve 🙌 beden hareketlerimiz de iletişime katkıda bulunur. Birinin anlatmak istediği, anlattığı ve karşı tarafın anladığı örtüştüğünde biz buna "sağlıklı iletişim kurmak" deriz. Yani sağlıklı iletişimin temelinde doğru anlatma ile doğru anlama vardır.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri