Fazlası kalp hastalığı ve felç riskini artırabilen kan basıncının artmasına ve uyku bozukluğuna neden olabilir. Ayrıca aşırı kafein merkezi sinir sistemini etkileyerek huzursuzluğa, kaygıya, sindirim sorunlarına, kalpte ritim bozukluğuna ve hassas kişilerde uyku sorunlarına neden olabilir.
Psikolojik hastalıkları tetikleyip; sinirlilik, depresyon, uykusuzluk gibi sorunları doğurabilir. İdrar miktarını ve sıklığını arttırır, vücuttan gerekenden fazla mineral ve vitamin atılmasına sebep olabilir. Migreni tetikleyebilir. Günde 300 miligram kafein başına vücuttan 15 miligram fazladan kalsiyum atılmaktadır.
Kas ağrılarını azaltır ve antrenmanda devamlılığı sağlar. Patlayıcı kuvvet gerektiren ağırlık idmanlarında veya bisiklet gibi uzun maratonlarda yorgunluk hissini azaltıp performansı artırır. Metabolizma hızını artırıcı etkisiyle daha hızlı yağ yakmanızı sağlar. Kafein, en etkili ve işe yarar doğal yağ yakıcıdır.
Kafein, kan basıncında ani yükselmelere sebep olmaktadır. Bazı hassas bireylerde kalp aritmisini arttırır. Düzensiz kalp atışları, kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.
Kafein, merkezi sinir sistemini uyarıcı bir etkiye sahiptir. Bu durumun faydalı etkileri olduğu gibi günlük alınması gerekenden (≤300 mg) fazla kafein tüketimi sonucunda zararlı etkileri oluşabilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Günde 1.000 mg veya daha fazla aşırı yüksek günlük alımların çoğu insanda sinirlilik, titreme ve benzer semptomlara neden olduğu bildirilirken, orta düzeyde bir alım bile kafeine duyarlı kişilerde benzer etkilere neden olabilir.
ABD'deki Texas Üniversitesi'nin 4 bin erkek üzerinde gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, günde 2 bardak kahve içmenin, cinsel performansı artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, düzenli olarak günde 2 bardak kahve içen erkeklerde ereksiyon bozukluğu yaşama riski, kahve içmeyen hemcinslerinden yüzde 42 daha az.
Uyarıcı etkisi vardır. Sinir sistemine etki eder ve beyne gelen mesajları hızlandırır. Kalp hastalığı veya yüksek tansiyonu olan bireylerin kafeinden uzak durulması gerekmektedir. Yetişkin bireyler için vücut ağırlığı (kg) başına 3-5 mg günlük kafein kullanımı uygundur.
Aşırı miktarda kafein tüketimi sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi nedeniyle kan basıncını yükseltebilir. Kan basıncının yükselmesi, zamanla arterlere zarar verebilir ve kanın kalbe ve beyne akışını kısıtlayabilir; bu nedenle kalp krizi ve felç için bir risk faktörüdür.
Sektörün nam salmış markalarına kafa tutan genç Türk Markası TAFT Coffee'de ise bu oran 23164 mg. Kısaca TAFT Coffee açık ara farkla dünyanın en yüksek kafeinli kahvesi.
Kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek, beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırır ve stimülan etkisi yapar. Emilimi büyük oranda ince bağırsaktandır. Kafein birçok bitkide değişik miktarlarda bulunmaktadır.
Uzun süreli ve yoğun kafein kullanımı, kişide fiziksel ve ruhsal bozukluklara yol açmaktadır. asitlerinin artmasına, ülser oluşmasına ve vücutta kalsiyumun azalmasına yol açar. Ayrıca kişide huzursuzluk, anksiyete, ruhsal çökkünlük, sinirlilik hali ve uyku bozuklukları gibi ruhsal sorunlara yol açabilmektedir.
Çay ve kahve de flavonoid açısından zengindir. Bu nedenle kalp damar sağlığına yararlıdırlar, tabi ki aşırı tüketmemek kaydı ile.
Ortalama düzeyde kafein alımında herhangi bir yan etkisi gözlenmezken, günlük 500- 600 mg tüketimiyle birtakım şikayetler gözlenebilir.
Pek çok çalışmada, yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarının günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve ya da 5-6 büyük bardak çay) olduğu belirtilmiştir.
Kafeinin farmakolojik etkileri geçicidir yani bir kaç saat içerisinde kaybolur ve vücutta depolanmaz. Kafeinin yarı ömrü alınan kafeinin yarısının vücuttan atılması için geçen süredir. Bu da 3 – 4 saat olabilir.
Bu cevap kafein tarafından çok sık tetiklenirse, iltihaplanma ve hastalığa neden olabilir. Bazı çalışmalar kahve alımı ile depresyondaki artış arasında da bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Bir makaleye göre, kafein tüketimi, duygudurum bozukluğu olan kişilerde depresyonu daha da kötüleştirebilir.
Yüksek kalp atışı ve çarpıntı Baş ağrısı Sinirlilik ve titreme. Gerginlik hissi ve kaygı
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Her gün 3-4 fincan kafeinli içecek içmekle gelen kafein sıkıntıya sebep olmuyor. Herkeste aynı tepki olmayabilir ama genelde aşırı kafein alımı sinirlilik, huzursuzluk, yorgunluk, uykusuzluk yapabilir. Bu sebeple içeceklerin içinde ne kadar kafein olduğunu ve bu içeceklerden ne kadar içmemiz gerektiğini bilmeliyiz.
Biliyoruz ki fazla kahve tüketiminin vücudumuza zararı olmakta. Kalp, tansiyon, mide şeker hastalığı, su kaybı, migren, vitamin ve mineral kaybı, doğurganlık, hamilelik, baş ağrıları, karaciğer ve safra kesesi gibi alanlarda kahvenin aşırı tüketimi tehdit oluşturmaktadır.
Çünkü kahvenin içindeki kafein maddesinin cinsel gücü artırdığı, kobaylar üzerinde yapılan bir araştırmayla da kanıtlandı. Dolayısıyla ilişki öncesi bir bardak kahve içerek yapılan sohbet, sonrasında ateşli bir beraberliği getirebilir.
Kahve cinsel performansınızı artırır.
Kahve tüketimi orgazm hissini yoğunlaştırır. Erkekler için sertleşme probleminin önüne geçer.
Yapılan araştırmalar çayın cinselliği artırdığını doğruluyor: Çay müthiş bir afrodizyak! Bu etkileri yakalayabilmek için dengeli tüketmek gerektiğini de belirtelim, günde birkaç bardak çay cinsel yaşam için hayli faydalı olsa da fazlası yarattığı bu etkiyi geride bırakacak sorunlar yaratabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri