Öğrenci affı lisans ve yüksek lisans öğrencilerini kapsayacak.
Aftan yararlanmak için son tarih 7 Kasım ancak son başvuru tarihi üniversitelere göre değişiyor. 31 Ağustos'ta saat 17.00'ye kadar başvuru yapanlar; 2022-2023 akademik yılı güz dönemine, 1 Eylül 2022 7 Kasım 2022 tarihleri arasında başvuru yapanlar ise bahar dönemine kayıt yapabilecekler.
Lisansüstü eğitim kapsamında yüksek lisans eğitimlerinin ders döneminde ilişkisi kesilen ve af kapsamında geri dönen öğrencilerin ders dönemine intibaklarının yapılması ve azami süre olarak 6 dönem verilmesi kararlaştırılmıştır.
Türkiye'de Yükseköğretim öğrencileri için ceza afları, çeşitli nedenlerden dolayı yükseköğretim kurumlarıyla ilişikleri kesilmiş öğrencilerin geri kazandırılması anlamına geliyor. Öğrenci affı lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini kapsayacak.
7 Temmuz 2023
Buna göre, önlisans ve lisans düzeyindeki (4, 5 ve 6 yıllık) tüm yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrenciler, hiç almadıkları veya devam şartını sağlamayarak başarısız oldukları dersler için de 2547 sayılı Kanun'un 44/c maddesinde yer alan sınav haklarından yararlanabilecek.
İlgili 42 soru bulundu
Ceza Hukukçusu Ersan Şen daha önce 29 Ekim 2023 tarihini işaret ederek mahkumlara af açıklamasının bugün geleceğini söylemişti. Şen yaptığı açıklamada af çıkacağını, özel ya da genel bir af çıkacağını, bunun ceza indirimi biçiminde olacağını söyledi.
2) Öğrenci affıyla ilgili düzenlemeden 18/05/2018 tarihine kadar ilişiği kesilen öğrenciler yararlanabilecektir. 3) Aftan yararlanmak isteyen öğrencilerin, askerlik görevi, mücbir sebepler ve sağlık nedenleri dışında 18/09/2018 tarihine kadar ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvurmaları şarttır.
05.07.2022 tarih ve 31887 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7417 sayılı kanunun 35.
BAŞVURU SÜRESİ VE ŞEKLİ
7417 sayılı Af Kanundan yararlanmak isteyen öğrenciler 07 Kasım 2022 tarihi mesai bitimine kadar başvuru yapabilirler.
Genel Aftan Kimler Yararlanabilir
Genel af, suçu işleyen kişinin kim olduğu veya suçun niteliği ne olursa olsun, herkesi kapsar. Genel aftan yararlanabilecek kişiler, af yasasının kapsamına giren suçlardan hüküm giymiş veya hakkında dava açılmış olan kişilerdir.
Bütün tezsiz yüksek lisans programı öğrencilerine üç yarıyıl azami öğrenim süresi verilmiştir.
Yüksek lisans programlarında eğitim kaç dönem sürmektedir.
Yüksek lisans programlarında normal eğitim süresi iki yarıyıldır (bir yıl). Uzatma halinde bir yarıyıl daha okuma hakkı bulunmaktadır. En fazla üç yarıyılda mezun olunamaması durumunda yüksek lisans programıyla ilişiğiniz kesilmektedir.
MADDE 29 – (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç dört yarıyıldır. Programın azami süresi altı yarıyıldır.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç dört ay içinde (Son başvuru Tarihi 07 Kasım 2022 saat 17:00) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'na veya Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Sekreterliğine bir dilekçe ile başvurarak af hakkından yararlanabilecektir.
Bu duyuru Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin 2022-2023 Öğretim Yılı 7417 sayılı kanun kapsamında af bahar dönemi kayıt işlemlerini kapsamaktadır. 06 Şubat 2023 Pazartesi günü saat 10.00'da başlayıp, 28 Şubat 2023 Salı günü saat 17.00'de sona erecektir.
AÖF tarafından başvuru yetkili onayı 24 saat içerisinde gelmektedir. Bu zaman dilimi içerisinde onay gelmediyse, AÖF Destek İletişim ve Çözüm Masasını arayarak onay verilmesini isteyebilirsiniz.
Ankara. YÖK'ten yapılan açıklamada, 5 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda "öğrenci affı" olarak adlandırılan 7417 sayılı Kanun'a ilişkin usul ve esasların belirlendiği kaydedildi.
04 Ekim-07 Kasım 2022 tarihleri arasında Af başvurusunu tamamlayan adayların kayıt işlemleri 06-10 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Af Başvuru ve Kayıt İşlemleri aof.anadolu.edu.tr adresi Kayıt Otomasyonu bağlantısından e-devlet şifresi ile yapılacaktır.
Türkiye'de Yükseköğretim öğrencileri için ceza afları, çeşitli nedenlerden dolayı yükseköğretim kurumlarıyla ilişikleri kesilmiş öğrencilerin geri kazandırılması anlamına geliyor. Öğrenci affı lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini kapsayacak.
Tarihçe. 1984, 1988, 1991, 1992, 1993, 1995, 2000 ve 2005 yıllarında bu öğrencileri geri kazandırmaya çalışılmıştır. Yüksek öğrenci sayısının bir anda üniversitelere doluşması, aftan disiplin suçlularının da yararlanması nedeniyle sık çıkarılan afların eğitim sistemini yozlaştırdığı söylenmektedir.
YÖK'ten yapılan açıklamada, "Azami öğrenim süresi dolan önlisans ve lisans düzeyindeki öğrenciler hiç almadıkları veya devam şartını sağlayamayarak başarısız oldukları derseler için de sınav hakkından yararlanabilecek" denildi.
Af kapsamındandan yararlanarak eğitime dönen öğrencilerin daha önce almış oldukları eğitim dönemleri ve ders tekrarları dikkate alınarak katkı payı/öğrenim ücretleri belirlenmektedir. UZAKTAN ÖĞRETİM Öğrencilerine Bakanlar Kurulu Kararı Gereğince Materyal Ücreti Gideri İlave Edilmektedir.
Af kanunundan yararlanarak ayrıldığı yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranlardan ÖSYS/YKS puanı giriş yılı itibarıyla aynı veya farklı bir diploma programının aynı türden taban puanına sahip olanlar, bu programlardan birine yatay geçiş talebinde bulunabilecektir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tam sayısının 3/5 (beşte üç) çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar verebilir. (Anayasa m.87). Yani, 600 milletvekilinin bulunduğu Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) en az 360 milletvekilinin kabul oyu ile bir genel af kanunu çıkarılabilir.
Yıl Affı (29 Ekim 2023)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri