Yüksek lisans eğitimine kabul edilebilmek için, lisans mezuniyet puanının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Ancak her üniversite bu konuda farklı bir taban ortalama puanı belirleyebilir. Kimi üniversiteler 2.00'ın üzerinde bir puan da belirleyebilir.
Evet, yüksek lisans başvurularında not ortalaması genellikle önemli bir faktördür. Ancak not ortalamasının ne kadar önemli olduğu, başvurduğunuz programın türüne, üniversitesine ve diğer başvuru unsurlarına bağlı olarak değişebilir.
Yüksek lisans ve doktora başvurularında 4'lük sistemde 2,25 (100'lük sistem için 59,16) not ortalaması aranmaktadır. İlgili Anabilim Dallarınca belirtilen lisans programlarından mezun olmuş olmak gerekmektedir.
Lisans Not Ortalaması: Yüksek lisans başvurularında genellikle en az 2.00/4.00 veya 2.50/4.00 gibi bir lisans not ortalaması aranır. Ancak daha rekabetçi programlar veya prestijli üniversiteler daha yüksek bir not ortalaması talep edebilir.
Yüksek lisans programlarına kabul için not ortalaması önemli bir faktör olmakla birlikte, referans mektupları, motivasyon mektubu, CV, dil yeterliliği ve varsa iş veya araştırma deneyimi gibi diğer faktörler de önemli rol oynar.
İlgili 26 soru bulundu
Not ortalaması şartı aranmamaktadır. Yüksek Lisans programlarına başvuru yapabilmek için adayların en az bir lisans derecesine sahip olması ya da öğrenimlerinin son yarıyılında olmaları gerekir.
Şayet iyi bir ALES puanına sahipseniz başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar. Üniversiteler lisansüstü kontenjanlara başvuru yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları ve yazılı/sözlü mülakat sonuçları dahil ederek bir puanlama yaparlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir.
Bunun için ise lisans mezunu ve iyi bir not ortalamasına sahip olmanız gerekir! Ülkemizde bazı üniversiteler en az 2,50 not ortalaması isterken bazıları ise en az 3,00 istemektedir. Not ortalamanızın yanı sıra ALES ve yabancı dil sınavlarından yeterli puanı almanız gerekmektedir.
Adaylar, tezli yüksek lisans diplomasına ve 4 tam puan üzerinden en az 2.25 veya eşdeğer bir not ortalamasına sahip olmalıdırlar.
Lisansüstü eğitime başvurabilmek için öncelikle 4 yıllık bir lisans programını bitirmiş olmalısınız. Ardından ALES'e girip yeterli puanı almış olmalı ve başvuru yapacağınız programın gereklerini yerine getirmelisiniz. Ancak tezsiz yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız ALES'e girme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
Ortaöğretim başarı puanı için adayların ortaöğretim bitirme notlarının en küçüğü 250, en büyüğü ise 500 olmak üzere OBP'ye dönüştürülür. Ortaöğretimden mezun olan öğrecilerin YKS puanlarına eklenen OBP ile tercih işlemleri yapılıyor. OPB bazı durumlarda düşüyor.
MADDE 5 – (1) (Değişik:RG-14/4/2020-31099) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak üzere senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR? Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu %60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
Lisans mezuniyet not ortalamasının minimum 3,00 olması ya da, Yüksek Lisans mezuniyet not ortalamasının minimum 3,50 olması ALES puanı sayısal puan olmalıdır.
Yüksek lisans programından mezun olabilmek için mezuniyet ortalamasının 2.5/4.00 olması gerekmektedir. Öğrenciler, başarısız oldukları dersleri tekrar alabilirler ya da başarısız oldukları dersin yerine danışman tarafından uygun görülen başka bir dersi de alabilirler.
İstenen puan türünde aldığınız ALES sonucunuzla yüksek lisans başvurularında en az 55 puan, lisans mezunu olup doktoraya başvurulacaksa en az 80 puan, yüksek lisans mezunu olarak doktoraya başvurularda en az 55 puan ve akademik kadro başvurularında ise yine en az 70 puan talebini karşılamanız gerekmektedir.
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için ilgili puan türünde ALES'ten 70 puan alan adaylar başarılı sayılır.
Sınav sisteminin değiştiği dönemden bugüne 2017-2018-2019-2020 yıllarına ait 20 ALES sonuç belgesi incelediğinde 70 ve üzeri sayısal puanı almak için sayısal testinden az yanlışla en az 15 doğru çıkarırken sözel testinin 46-48 arasında bir doğru sayısına sahip olması gerekir.
En az lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır. İlana ilk başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak. Lisans öğreniminden mezun olunan alanda ALES'ten en az 70 puan.
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), Meslek Yüksek Okullarında (MYO) temininde güçlük çekilen öğretim elemanı kadrolarına başvurularda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) şartı aranmayacak, "uzmanlık alanları" yeniden belirlendi.
Akademisyen olabilmek için ilk başta eğitim hayatındaki not ortalamasının belli bir seviyenin üzerinde olması gerekir. Ardından ALES ve yabancı dil sınavlarından geçerli notlar almak şarttır. Yüksek lisansın ardından araştırma görevliliğiyle başlayan süreç doktora süreciyle devam eder.
ALES'e Kaç Ay Çalışılmalıdır? ALES'e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Fakat Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na hazırlanmak için gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir.
Öğrencilerin diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
Genellikle yüksek lisans programları için gereken ALES puanı 55 veya 60 gibi bir eşik değere sahip olabilir. Ancak, daha rekabetçi programlar daha yüksek ALES puanları gerektirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri