Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince; Tezli Yüksek Lisans programında kayıtlı öğrencilerin normal öğrenim süreleri dört yarıyıldır, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Bu süreler sonunda tezlerini bitiremeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Ardından ALES'e girip yeterli puanı almış olmalı ve başvuru yapacağınız programın gereklerini yerine getirmelisiniz. Ancak tezsiz yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız ALES'e girme zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Tezli yüksek lisans eğitimi 4 dönem yani 2 yıl sürmektedir ve bu sürenin 1 yılı tez yazım aşamasıdır.
(2) Hazırlık sınıfları hariç, on yarıyıl süreli lisans eğitimi alanlar yüksek lisans derecesine sahip sayılır.
MADDE 29 – (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç dört yarıyıldır. Programın azami süresi altı yarıyıldır.
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
İlgili 25 soru bulundu
Tez öğrencisi ise üniversiteyi bitirip mezun olduktan sonra eğitimine tezli yüksek lisans ile devam eden ve tez dönemine geçen öğrencilere denir. Tez öğrencisi nedir sorusunun cevabı, 2 yıllık tezli yüksek lisans eğitim programlarını kazanan ve eğitimine bu yönde devam eden öğrencileri ifade etmektedir.
(2) Yüksek lisans programında başarılı olmak için en az 2.50, doktora programında ise en az 3.00 GANO'ya sahip olmak gerekir.
Yüksek lisans 2 yıl sürmektedir. Yüksek lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra doktora eğitimine başlamanız gerekmektedir. Akademisyen olmanın en önemli basamağı bu diyebiliriz. Başvuru şartları yüksek lisans ile aynıdır.
Genel olarak 2 dönem ders (1 yıl), 2 dönem de tez (1 yıl) olmak üzere 4 dönemde (iki yıl) tamamlanır. İhtiyaç olması durumunda dönem olarak uzatma yapılabilir. YÖK'ün hazırladığı Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'ne göre en fazla 2 dönem (1 yıl) daha uzatma yapılabilir.
Ücretleri. Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans hakkı kazandıysanız, ücretsiz öğrenime devam edersiniz. Vakıf üniversiteleri ve tezsiz yüksek lisans ise ücretlidir. Yüksek lisans ücretleri, üniversitelerin özel olarak belirttiği ücretlerdir.
7. Tezli yüksek lisans azami süre kaç yıldır? Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
İki Kere Yüksek Lisans Yapılır Mı? İki kere yüksek lisans yapılır. Yüksek lisans eğitiminizi bitirdikten sonra tekrardan istediğiniz alanda yüksek lisans programına kaydolmanız mümkündür. Bunun için ilgili programın şartlarını sağlamanız ve mülakatlardan geçmeniz gerekmektedir.
Lisans eğitimini tamamlayan her öğrenci yüksek lisansa başvurabilir. Tezli ve tezsiz olmak üzere iki farklı yüksek lisans tercihi bulunuyor. Adayların not ortalamasının yanı sıra Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanı, yabanci dil ve mülakat puanı gerekiyor.
Yüksek lisans öğrencileri de hem devlet kurumlarından hem de vakıflardan burs alabilirler.
Tezli yüksek lisans bir alanda akademik yetkinlik geliştirmek için daha sonrasında doktora ile akademik çalışmalarına devam edecek kişilere uygun bir lisans üstü eğitim çeşididir. Tezli yüksek lisans programında öğrenciler belli bir kredide ders alır ve daha sonrasında bir tez yazarlar.
Tezli Yüksek Lisans :En Erken 3 dönemde bitirebilir.En fazla öğrenim süresi 6 Dönemdir.
Tez yazdırma ücretleri: lisans tezleri 3500 TL-5000 TL arası, yüksek lisans tezleri 13000 TL-17000 TL, doktora tezleri ise 30000 TL-40000 TL arasında değişmektedir.
Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.
Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Göre; Derslere devam zorunludur. Öğrenci, teorik derslerin en az % 70'ine ve uygulamalı derslerin en az % 80'ine devam etmek zorundadır. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin genel sınavlarına alınmaz ve başarısız sayılır.
Akademisyen olmak için en az 2 yıl yüksek lisans eğitimi alınmalıdır. Lisans eğitimi 4 yıl, yüksek lisans eğitimi 2 yıl sürmektedir. Doktor, doçent gibi pozisyonlara geçmek için ise doktora eğitimi alınır. Doktora süreci ortalama 4 yıl sürer.
Bu süre, lisansüstü öğrencilerin “Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nde tanımlanan azami süresini aşmamalıdır. Yönetmelik gereği azami süre Yüksek lisans öğrencisi için 6 yarıyılı, Doktora öğrencisi için 12. yarıyılı geçememektedir.
Bazen de yüksek lisans eğitimi tamamlandıktan sonra araştırma görevlisi olarak işe başlayabilirsiniz.
Tezli Yüksek Lisans Harç Ücretleri Ne Kadar? Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans harç ücretleri kaldırılmıştır. Yani ücretsizdir. Vakıf üniversitelerinde ise tezli yüksek lisans harç ücretleri tez dönemi dahil 15.000-20.000 TL aralığındadır.
Genel olarak bilgi vermesi amacıyla şöyle söyleyebiliriz: Tezli yüksek lisans programları başvuruları için İngilizce istenir. Tezsiz yüksek lisans programları başvuruları için İngilizce istenmez. Eğitim dili İngilizce olan üniversitelerin tezsiz programları için de İngilizce istenir.
Tüm üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programları ALES'siz öğrenci kabul eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri