Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; lisans eğitimi üzerine yüksek lisans veya master eğitimini tamlayan devlet memuruna eğitiminin tezli veya tezsiz olmasına bakılmaksızın ilave kademe verilmesi gerekmektedir.
Master derecesi alıp da bir kademe ilerlemesinden faydalanan memur, aynı zamanda doktora yapmışsa iki kademe ilerlemesinden yararlanacaktır. Yani hem master ve hem de mesleği ile ilgili doktora yapan memur toplam bir derece (3 yıl) yükselmesinden yararlanacaktır. Kısaca diyebiliriz ki; Master yapanlar 1 kademe.
Bu sebeple birden fazla yüksek lisans veya master öğrenimi yapan memurlara anılan 36 ncı maddesinin (A) bendinin 9 uncu fıkrası uyarınca her bie eğitim için ilave 1 kademe verilmesine engel bulunmamaktadır.
KamuAjans.Com-Devlet memuriyetine girmeden önce veya memuriyet sırasında yapılan yüksek lisans, ilgili memurlara ilave kademe ilerlemesi sağlarken, bazı kadro unvanlarında olanlar için ise aylık maaş artışı getirmektedir.
- Devlet memurları olarak görev yapanlar için tezsiz yüksek lisans bitirenlere 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi kapsamında ilave bir kademe ilerlemesi verilmektedir. - Öğretmen olarak görev yapanlardan tezsiz yüksek lisans mezunu olanlara ek ders ücreti %5 artırımlı ödenmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; lisans eğitimi üzerine yüksek lisans veya master eğitimini tamlayan devlet memuruna eğitiminin tezli veya tezsiz olmasına bakılmaksızın ilave kademe verilmesi gerekmektedir.
Birçok Yüksek Lisans derecesi türü vardır: MSc (Master of Science), MA (Master of Arts), MPhil (Master of Philosophy), MEd (Master of Education), LLM (Master of Law), vb. Alacağınız her okula ve dereceyi nasıl kategorize etmeye karar verdiklerine bağlıdır.
Bunlardan unvanları müdür ve daha üst olanlar ile danışma işlevlerine iliş- kin kadrolarda çalışanlar Araştırmacı kadrolarına, di- ğerleri ise durumlarına uygun kadrolara atanırlar. 25. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, 2 yıl sü- rel yüksek öğrenimini bitirenler 10. Derecenin 2. Kade- mesinden başlarlar.
Yüksek lisans (master) yaptığı için memura 1 kademe ilerlemesi verilirken ilgili memurun lisans eğitiminin hangi alanda olduğuna bakılmaz. Ancak, doktora yapan memurun 2 kademe ilerlemesi alabilmesi için, doktora eğitiminin lisans eğitimi ile aynı alanda olması gerekiyor.
Hali hazırda süresi veya tezli-tezsiz olup olmadığına bakılmaksızın yüksek lisans mezunlarına ilave bir kademe verilmekte olup, bu durum tez aşamasının gerek süre gerekse de gerektirdiği yoğun emek düşünüldüğünde tezli yüksek lisans yapanlar aleyhine bir dengesizlik oluşturmaktadır.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Derece yükselmesinin yapılabilmesi için; Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması, Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunulmuş olması, Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen niteliklerin elde edilmiş olunması gerekir.
Tezli yüksek lisans programını tamamladığınızda "Yüksek Lisans Diploması" alırsınız. Ancak unvan olarak genellikle herhangi bir değişiklik olmaz. Örneğin, bir mühendis yüksek lisans eğitimi aldıysa, "Mühendis" unvanını korur, ancak "Yüksek Lisanslı Mühendis" şeklinde bir ayrım yapılmaz.
Tezli veya tezsiz yapmanın unvanı elde etmede bir farkı yok.
Tezli yüksek lisans programlarının sonunda başarılı bir şekilde bir tez sunmak, öğrencinin kendi alanında derinlemesine bilgi ve araştırma yeteneklerini kanıtlamasını sağlar. Bu nedenle tezli yüksek lisans derecesi, kariyerinizde ve akademik yolculuğunuzda önemli bir kilometre taşı olabilir.
Millî Eğitim Bakanlığı izin Yönergesi 18. Maddesi Diğer İzinler “e) (Ek: 05/04/2013-485808 Bakan Onayı) Memurlardan lisansüstü öğrenime devam edenlere, görevlerini aksatmamak şartıyla izin verilmesi hususunda gerekli kolaylık sağlanır.
e) Son sicil notu doksan ve daha yukarı olanlar için yedi yıl, olarak uygulanır." denilmektedir. 1- 25 Şubat 2011 tarihinden sonra göreve başlayanlar, göreve başladıkları tarih esas alınarak, disiplin cezası almamak koşuluyla, 8 yıl sonra bir kademe ilerlemesinden yararlanabilecektir.
Yüksek lisans derecesi, derinlemesine bilgi ve uzmanlık, araştırma becerileri, iş imkanları, kariyer ilerlemesi ve özgüven gibi birçok avantaj sunar. Ancak, her bireyin hedeflerine ve kariyer yolculuğuna uygun olanakları değerlendirmesi önemlidir.
"En düşük aylıktan sonra kademe kademe bütün memurların sınıflarına, görevlerine, unvanlarına göre ayrıca evli, çocuklu olup olmadığına göre oransal bazda yüksek oranda artışların olacağını söyleyebiliriz. Memur maaşlarına yapılacak zam oranı doğrudan doğruya memur emeklilerine de yansıyacaktır.
Kademe: Memur, 1. kademede en az 1 yıl başarılı hizmet süresini tamamladıktan sonra 2. kademeye ilerler. 3. Kademe: Memur, 2. kademede en az 2 yıl başarılı hizmet süresini tamamladıktan sonra 3. kademeye ilerler. 4. Kademe: Memur, 3. kademede en az 3 yıl başarılı hizmet süresini tamamladıktan sonra 4. kademeye ilerler.
Bu hüküm çerçevesinde, yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlara verilecek ilave bir kademe için yüksek lisansın tezli veya tezsiz olması gibi bir ayrım getirilmemiştir. Dolayısıyla tezsiz yüksek lisans mezunlarına da ilave bir kademe ilerlemesi verilmesi gerekmektedir.
Lisansüstü eğitimlerin ek ders ücretine etkisi
Mevcut belirlemelere göre, ders görevi verilen ve/veya ders görevi verilmiş sayılan öğretmenlere her ders saati için ödenen ücret; yüksek lisans (tezli veya tezsiz) yapmış olanlara %5, doktora yapmış olanlara ise %15 artırımlı ödenmektedir.
Geçmişte ilki 1979'da olmak üzere 1991 ve son olarak da 2005'de olmak üzere üç kere derece artışı yapıldı. Bugüne kadar üç defa uygulanan ilave bir derece artırılması, haklı olarak uygulamadan yararlanamayan memurların beklentisine yol açıyor. Her memur ilave bir derece uygulamasından sadece bir defa yararlanabiliyor.
Evet, yüksek lisans başvurularında not ortalaması genellikle önemli bir faktördür. Ancak not ortalamasının ne kadar önemli olduğu, başvurduğunuz programın türüne, üniversitesine ve diğer başvuru unsurlarına bağlı olarak değişebilir.
Tezsiz yüksek lisans programını tamamladığınızda "yüksek lisans" derecesine sahip olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri