Uzman öğretmen unvanı için yapılacak yazılı sınavdan, diplomalarında “yüksek lisans mezunu” oldukları belirtilenler ile “Yükseköğretim Kurulunca” yüksek lisans derecesine sahip oldukları belirlenenler, muaf tutulacaktır.
Kanunun bu açık hükmü nedeniyle, uzman öğretmenlik hakkının sınavsız olarak ancak tezli yüksek lisans mezunlarına tanındığı görülmektedir.
Uzman öğretmen olmak için öğretmenlik mesleğinde 10 yıl deneyime sahip olmak, MEB tarafından düzenlenen 180 saatlik Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı bitirmek ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'nı geçmek gerekir.
- İkincisi eğer eğitim alanında veya atandığı alanda tezli yüksek lisans yapmışsa 10 yıl beklenen uzman öğretmenlikteki bekleme şartını 5 yıla düşüreceğiz. - Eğer eğitim alanında, yine atandığı alanda doktora yapmışsa doğrudan başöğretmenliğe başvurma hakkı getireceğiz.
bulunanlar ve hâlen öğretmen olarak görev yapanlar başvuruda bulunabilir. ➢ Başöğretmenlik Eğitim Programı'na, yazılı sınav başvuru tarihinin son günü olan 04 Ekim 2023 tarihi itibarıyla uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlar ve hâlen uzman öğretmen olarak görev yapanlar başvuruda bulunabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Öğretmenlerin yüksek lisans yapmasının maddi olarak getirisinin yüksek olduğunu söylemek doğru olmaz. Fakat hizmet içi eğitimlerde yüksek lisans eğitimi almış öğretmenler ağırlıklı olarak tercih edilmektedir. Bu durum alacakları ek ders ücretlerini etkilemektedir. Bunun yanında kademe farkı da sağlamaktadır.
Uzman öğretmen unvanı için başvuruda bulunan ve yüksek lisans eğitimini tamamlayanların söz konusu eğitimleri, tezli/tezsiz ayrımına gidilmeksizin ya da alanında/eğitim bilimleri alanında yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın geçerli sayılacaktır.
Öğretmenlerin avantajlarını anlatan Prof. Dr. Öngel, “Branş fark etmeksizin uzman öğretmenler için tezli ve tezsiz yüksek lisans yapmış olanlar sınavdan muaf olacak. 10 yıllık başöğretmenlik sürecinde doktora yapan öğretmenler için de sınav şartı olmayacak.
ÜKSEK LİSANS YAPANA BİR KADEME
Öğretmen görevdeyken yüksek lisans yaparsa bir kademe alır. Öğretmen atanmadan önce yüksek lisans yapmışsa göreve başladıktan ve adaylığı kalktıktan sonra master yapmış olmasından dolayı bir kademe alır.
Uzman öğretmenlik unvanı için “10 yıl görev şartını 5 yıla” düşüreceğiz. Başöğretmenlik unvanı için “uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme” şartını da kaldırıyoruz.
UZMAN ÖĞRETMEN VE BAŞÖĞRETMEN MAAŞ FARKLARI BELLİ OLDU
Fuat Oktay açıklamasında şunları söyledi; "Öğretmenlerimiz, uzman öğretmen olduklarında maaşlarında 2023 yılında yaklaşık 2.250 lira, başöğretmen olduklarında ise yaklaşık 4.500 lira artış olacaktır."
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Bu zamla birlikte, en düşük 1/4 derece öğretmen maaşı 26.642 TL'den 38.476 TL'ye, en düşük 1/4 derece uzman öğretmen maaşı 29.525 TL'den 42.640 TL'ye yükselecek. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik 2023 sınavı tarihi belli oldu! Başvurular nasıl yapılacak?
"Uzman öğretmen sayısı 170 bin 112'ye ulaşacak"
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'na ise 595 bin 598 başvuru yapıldığını bildiren Özer, yüksek lisans ve doktorası bulunanların sınavdan muaf olacağını hatırlattı.
Tezli yüksek lisans programları teorinin ve akademik becerilerin ön plana çıkarıldığı programlardır. Tezsiz Yüksek Lisans Nedir? Tezsiz yüksek lisans bir alanda bilgiyi arttırmak ve o alanda daha detaylı bilgi edinmek için yapılan ve sonunda da bir bitirme projesi ise tamamlanan bir lisans üstü eğitim çeşididir.
Milli Eğitim Bakanlığı, 19 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle, Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğini değiştirmişti. Bu değişiklikle doktora, yüksek lisans, ikinci lisans, makale gibi durumlarda öğretmenlere ek hizmet puanı verilmesi kararlaştırılmıştır.
Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenir. (3) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen, doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulur.
"Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla %7 ve %20 artırımlı ödenir." şeklinde düzenlenmiştir.
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA YAPAN REHBER ÖĞRETMENLERE DE EK DERS ÖDENECEK.
Tezsiz yüksek lisans programı ile pedagojik formasyon programı atamalarda eş değerdir. Yönetmelik taslağında tezsiz yüksek lisans yapmış öğretmenlere 36 ilave hizmet puanı verilmektedir. Pedagojik formasyon programı ise sertifika programı olarak geçtiği için tezsiz yüksek lisans sayılmamaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Burhanettin Dönmez, formasyon kalktı, bundan sonra Öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans (ÖMB-TZYL) programları açılacak.
Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır.
Açıklamada, "Bakanlığımızca, pedagojik formasyonun tezsiz yüksek lisans eğitimine denk olduğuna yönelik bir açıklama yapılmamış olup yapılan haberler, gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.
20 Yılını Dolduran Uzman Öğretmenlere Müjde!
Uzman öğretmenler için getirilen yeni kariyer basamağı, sınav stresini ortadan kaldırıyor. Detaylara göre, 20 yılını dolduran öğretmenler artık sınavsız bir şekilde başöğretmen statüsüne yükselebilecek.
Burada öğretmenlerin talepleri de haklıdır çünkü öğretmenlik alan bilgisi formasyon sertifikası alanlar ile bu belgenin adeta yerine geçen formasyon için açılan tezsiz yüksek lisans program içerikleri örtüşebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri