Lisansüstü eğitimlerin ek ders ücretine etkisi Mevcut belirlemelere göre, ders görevi verilen ve/veya ders görevi verilmiş sayılan öğretmenlere her ders saati için ödenen ücret; yüksek lisans (tezli veya tezsiz) yapmış olanlara %5, doktora yapmış olanlara ise %15 artırımlı ödenmektedir.
Bilindiği üzere, Bakanlığa bağlı kadrolarda görev yapan öğretmenlerden doktora ve yüksek lisans yapanlara ek ders ücretleri %20 ve %7 oranlarında artırımlı ödenmektedir.
Yüksek lisans yapmak, (ilave kademeden kaynaklı artış dışında) diğer unvanlardaki memurların maaşını etkilememektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içerisinde yüksek lisans/master yapan öğretmenlere bir kademe ilerlemesi verileceği hüküm altına alınmıştır. Öğretmen görevdeyken yüksek lisans yaparsa bir kademe alır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; lisans eğitimi üzerine yüksek lisans veya master eğitimini tamlayan devlet memuruna eğitiminin tezli veya tezsiz olmasına bakılmaksızın ilave kademe verilmesi gerekmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Yine masterın mesleği ile ilgili olup olmaması şartı da aranmamaktadır. Ancak yüksek lisansın hangi derecede iken yapıldığına bağlı olarak, verilen kademenin etkisi değişmektedir. Örneğin 9/1 derecedeki memur master yaptığında 9/2'ye geçmektedir. Bunun aylık gösterge farkı ise 10'dur.
Tezli veya tezsiz yüksek lisansı bitiren öğretmen, bir kademe ilerlemesi alır.
Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan müdür ve müdür yardımcıları ile rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar, mesai usulü çalışan personeller; yüksek lisans ve doktoralarını bitirerek akademik kariyer yaptıkları halde, artırımlı ek ders ödemesinden yararlanamamaktadır.
Yüksek lisans yapmış olmak, doktora yapmış olmak, özel eğitim öğretmeni olmak, akşam mesaisi ya da hafta sonu mesaisi yapmış olmak ek ders ücretlerinin artırımlı olarak alınmasını sağlamaktadır. Yüksek lisans yapmış olan öğretmenlere ödenen ek ders ücreti, %7 oranında artırılarak 113,98 TL'ye yükseldi.
Aday öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz. 3.5. Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış olmaları şartıyla lisansüstü öğrenim gören öğretmenler il içinde öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumlarının bulunduğu yere görev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilirler.
Yüksek lisans süreci, araştırma yapma, eleştirel düşünme, analitik becerilerinizi geliştirme gibi yetenekleri kazanmanıza yardımcı olur. Ayrıca, yeni bir ortamda çalışma, sorumluluk alma ve zaman yönetimi gibi becerilerinizi de geliştirir.
Yüksek lisans derecesi, derinlemesine bilgi ve uzmanlık, araştırma becerileri, iş imkanları, kariyer ilerlemesi ve özgüven gibi birçok avantaj sunar. Ancak, her bireyin hedeflerine ve kariyer yolculuğuna uygun olanakları değerlendirmesi önemlidir.
Bu sebeple birden fazla yüksek lisans veya master öğrenimi yapan memurlara anılan 36 ncı maddesinin (A) bendinin 9 uncu fıkrası uyarınca her bie eğitim için ilave 1 kademe verilmesine engel bulunmamaktadır.
Bilindiği üzere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kadrolarda görev yapan öğretmenlerden doktora ve yüksek lisans yapan öğretmenlere ek ders ücretleri %20 ve %7 oranlarında artırımlı ödenmektedir.
"Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla %7 ve %20 artırımlı ödenir."
Milli Eğitim Bakanlığı, 19 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle, Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğini değiştirmişti. Bu değişiklikle doktora, yüksek lisans, ikinci lisans, makale gibi durumlarda öğretmenlere ek hizmet puanı verilmesi kararlaştırılmıştır.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Mezun / Master Tez Öğrencisi maaşı aylık ortalama 28.700 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Mezun / Master Tez Öğrencisi maaşı 22.900 TL iken, en yüksek ise 43.900 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Tez öğrencileri için birinci danışmana ücret ödenmektedir. Ancak, ikinci danışmana ücret ödenecek ise birinci danışmanın Enstitümüze dönem başında dilekçe vermesi ve durumu zamanında bildirmesi gerekmektedir.
Ancak, Milli Eğitim Bakanlığının yayımlamış olduğu personel mevzuatı bülteni dizilerinde izin yönergesi yayımlanınca önemli bir düzenlemeyi fark ettik. Buna göre yüksek lisans gören öğretmenlere, görevlerini aksatmamak kaydıyla haftada iki yarım gün izin verilebilmektedir. Yönergenin tam metni için başlığa tıklayın.
Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır.
Öğrenciler, her yarıyıl başında ilgili Akademik Takvimde belirtilen tarihler arasında kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler, öğrencilik haklarından faydalanamaz, o yarıyılda derslere giremezler ve bu süre öğrenim süresinden sayılır.
Cevap: Tezli yüksek lisans, Tezsiz yüksek lisans ve Doktora programı öğrencileri ders aşamasında 1 dönem için en fazla 6 ders (45 AKTS değerinde) alabilir.
Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenir. (3) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen, doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulur.
Tezli yüksek lisans programını tamamladığınızda "Yüksek Lisans Diploması" alırsınız. Ancak unvan olarak genellikle herhangi bir değişiklik olmaz. Örneğin, bir mühendis yüksek lisans eğitimi aldıysa, "Mühendis" unvanını korur, ancak "Yüksek Lisanslı Mühendis" şeklinde bir ayrım yapılmaz.
- Devlet memurları olarak görev yapanlar için tezsiz yüksek lisans bitirenlere 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi kapsamında ilave bir kademe ilerlemesi verilmektedir. - Öğretmen olarak görev yapanlardan tezsiz yüksek lisans mezunu olanlara ek ders ücreti %5 artırımlı ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri