Yüksek sesli ortamlarda uzun süre kalındığında kulak koruyucu kullanılması gerekir. İnsanların sizi duyabilmesi için sesinizi yükseltmeniz gerekiyorsa riskli bir ortamdasınız demektir. Sesin yüksekliği kadar ne kadar uzun süre ona maruz kaldığınız da önemli.
insanların gürültüden korunabilmesi için geliştirilen kulak tıkaçlarını ve kulaklıkları kapsamaktadır. Yani gürültüyü gürültüye maruz kalan kişide engellemektir.
Evet,gürültü tehlikeli olabilir. Eğer ses yeterince yüksekse ve uzun sürerse işitmemize zarar verebilir. Gürültü sonucu meydana gelen hasara işitme siniri ile ilgili işitme kaybı ya da sinir kaybı diyoruz.
Ses travmalarından hemen sonra oluşan işitme kaybı veya çınlamalar genellikle geçicidir. 16 ile 48 saat sonra kaybolur. Bu bu süreç bazen bir - iki haftaya kadar uzayabilir. Bu bir-iki haftalık süreci beklemeden kişinin erken müracaatında yapılabilecek bir kaç tedavi şekli olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Yüksek şiddette sese maruz kalmak işitmede geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olabilir. Uzmanlar uzun süreli kulaklık kullanımı sonrası sessiz bir ortama geçip 15 dakika kulakları dinlendirmek gerektiğini söylüyor. Öte yandan kulak içine takılan kulaklıkların yerine başın üstüne takılan modeller tercih edilmeli.
Eğlence mekanlarını sık sık ziyaret edenlerin dikkatine!.. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak-Burun-Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, 80 desibelden daha şiddetli seslerin, kulaktaki alıcı hücreleri öldürerek sağırlığa neden olabileceğini söyledi.
Yüksek sese maruz kalınması sonrası kulak çınlaması ve işitme kaybı kulağınızın aşırı çalıştığının belirtisidir. Bir işitme testinde bu hasar belli olmayabilir. Ancak gürültülü ortamlarda sesleri işitme kabiliyetinizdeki azalma ile bu hasar ortaya çıkar. Hasar zamanla kulaklarda derinleşir.
0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
Ancak çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Yüksek şiddetteki impuls gürültü akustik refleksin oluşumundan önce kohleaya ulaşmaktadır. 140 dB şiddetinde bir darbe gürültüsü ani ve irreversible işitme yitimine yol açabilir. Buna akustik travma denir. Gürültünün belli bir sürede belirli şiddet etkilemesinin ilk sonucu işitme eşiğinin yükselmesidir.
Kulak zarı delinmesi genellikle zaman içerisinde kendiliğinden kapanır. Kendi kendine iyileşme aşamasındayken alacağınız bazı önlemlerle enfeksiyon oluşma riskini azaltabilirsiniz.
Aralıklı ve ani gürültü kişide ani adrenalin deşarjı yaratarak kalp atış oranını, solunum sayısını, kan basıncını arttırmakta, dikkat azalması, uyku düzeninde bozulmalara neden olabilmektedir. Ani gürültüde kalp hızı artmakta, gözbebeklerinde dilatasyon olmaktadır.
Uzmanlar 85dB'e kadar gelen ses seviyelerindeki kulaklık kullanımının 8 saat olduğunu söylüyor. 8 saatten fazla bu ses şiddetine maruz kalınırsa kulak sağlığımızın bozulma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu da belirtiyorlar. 88 dB için 4 Saat, 91 dB için 2 Saat ve 100 desibel için 15 dakikanın üzerine çıkılmamalı.
İŞİTME KORUYUCU DONANIMLAR
İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde işyerlerinde; Ortamdaki gürültü seviyesi 80 dB(A)'ye ulaştığında işitme koruyucu hazır bulundurulmalıdır. 85 dB(A) olduğunda ise işitme koruyucu kullanılmalıdır.
Hatta öyle ki, yönetmeliğin standartları evin içinde yaptığınız gürültüyü bile sınırlandırıyor. Konutların yatak odalarında oluşacak gürültünün 35 desibeli geçmemesi gerekiyor. Bu sınır oturma odasında 60, mutfak ve banyoda ise 70 desibel olarak belirlendi. Gürültü sınırına uymayan para cezasına çarptırılacak.
Bu şiddet ve zararları şöyle ölçülmüştür; 30-65 db: rahatsızlık ve uyku bozukluğu. 65-90 db: solunum hızlanması ve kalp atışının değişimi. 90-120 db: metabolizmada bozukluk, baş ağrısı
Ancak uzun süreli ve tekrarlayan gürültü genellikle kalıcı işitme kaybı yapar. 90 db gürültüye günde 8 saatten daha fazla maruz kalınması, 100db gürültüye günde 2 saat, 115 db gürültüye de günde 15 dk'dan fazla maruz kalınması kalıcı zararlar verebilir.
0-25 dB arasında ise Normal işitme. 25-40 dB arasında ise Çok Hafif Derecede İşitme Kaybı, Normal işitmeye çok yakın bir durum olduğundan kişiyi çok rahatsız etmez. Özel durumlarda işitme cihazı kullanımı tavsiye edilebilir. 40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre ortalama olarak günde 8 saatten fazla 85 desibel (dB) üzerinde sese maruz kalıyor olmak, işitme kaybına yol açar. Ses çok fazla olduğu zaman iç kulaktaki sinir uçlarını öldürerek işitme kaybına sebep olur. Yüksek sese maruz kalma süresi uzadıkça daha fazla sinir ucu tahrip olur.
Hava sıcaklığındaki ani düşüşler, şiddetli rüzgar ve yağmura maruz kalmak işitme kaybına yol açıyor. Değişken sonbahar havası vücudumuzu olumsuz etkiliyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar, gebeler, kalp, tansiyon ve kronik hastalığı olanların bu mevsimde artan hastalıklara karşı dikkatli olmaları gerekiyor.
Gürültüye karşı kulaklarını korumaya çalışın, gürültülü ortamlarda alkol kullanmamaya özen gösterin. 7. Kulaklıkla müzik dinlerken 80-90 desibeli aşmayacak şekilde sesi açın ve 2 saatten fazla kulaklık kullanmayın. 8. Kronik hastalık durumlarında işitme sağlığı testlerinizi ihmal etmeyin.
Kulak çınlamasının azaltılmasına yönelik yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunma, kan basıncının kontrolü, tuzlu yiyeceklerden uzak durma, kahve, kola ve sigara tüketiminden kaçınma, egzersiz yapma gibi tavsiyeler kulak çınlamasına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplar arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri