Sistolik kan basıncı olarak adlandırılan büyük tansiyonun yüksekliği özellikle 50 yaş üstü kişilerde koroner arter hastalığına yönelik ciddi risk faktörlerinden biridir. Sistolik kan basıncında görülen her 20 birimlik artışla birlikte koroner arter hastalığı görülme riski 2 kat artış gösterir.
Kan basıncının klinikteki ölçümünün, günlük yaşamda evde ya da kan basıncı takip cihazı ile izlemeye göre 20/10 mmHg yüksek çıkmasına 'beyaz gömlek hipertansiyonu' deniliyor. Bu durumdaki hastalarda da yaşam biçimi değişikliklerinin uygulanması ve tedavilerinin değerlendirilmesi gerekiyor.
Normal tansiyon değeri erişkin bir insanın dinlenme durumunda 120–80 mmHg (cıva) dir. Tansiyon değeri kişisel faktörler, cinsiyet, yaş, yaşam tarzı, iklimsel farklılıklar, beslenme durumu ve eşlik eden hastalıklara göre farklılık gösterir.
Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır. Kan basıncının 140/90 mmHg'nın üzerinde olması hipertansiyondur. Hastaların % 90-95'inde yüksek tansiyona neden olabilecek altta yatan başka bir hastalık yoktur.
Yüksek tansiyon belirtileri
Bu nedenle tansiyonu 200 mmHg'ye kadar çıkan bir kişinin şikayeti olmayabilir ama yüksek tansiyon bütün damarlarına zarar verir. Yüksek tansiyon nedeniyle organlardaki küçük kılcal damarlarda kanamalar olur. Gözde, beyinde, kalp damarlarında, böbrek damarlarında hasara sebep olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Temel olarak, 115 mmHg sistolik üzerindeki her 20 mmHg artış için kalp krizi, felç, kalp yetmezliği veya kronik böbrek hastalığı riski iki katına çıkıyor.
Tansiyonun 1490/90 üzerine çıkması hipertansiyonu yani yüksek tansiyonu gösterir. Bu değerlerin üstünde bir değer görüldüğünde tansiyonun yükseldiği anlaşılmalıdır. Bu değerler gittikçe yükselebilir ve beyin kanaması riskini oluşturabilir.
1. Hipertansif acil durum: Ciddi kan basıncı yüksekliğiyle (>220/120 mmHg) birlikte yeni gelişen hedef organ hasarının olduğu durumlardır. Ör: Hipertansif ensefalopati, akut inme, AKS, akut sol kalp yetersizliği, akut aort diseksiyonu. Hasta yatırılarak tedavi edilir.
Yüksek kan basıncı ile birlikte yeni gelişen kalp yetmezliği, miyokard enfarktüsü, akciğer ödemi, aort damar yırtılması durumunda görülen tansiyon türüne acil hipertansiyon denilmektedir. Eğer acil bir durum olmaksızın kan basıncınız 220/120 mmHg'ye yükselmişse bu duruma ivedi hipertansiyon diyoruz.
Diyet önlemleri, düzenli egzersiz ve yüksek doz tansiyon ilacı kullanmanıza rağmen tansiyonunuz kontrol altına alınamıyorsa dirençli hipertansiyonunuz var demektir. Bazı ilaçlar, alkol, tiroid bezinin aşırı çalışması, bitkisel ürünler bu tansiyon türünün en önemli sebepleri arasında.
Ani tansiyon neden yükselir? Ani tansiyon yükselmesi belirtileri ilaç kullanımı, sigara kullanımı, kötü beslenme, panik atak ve stres, diyabet, tıbbi durumlar, alkol, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi ile kısa sürede tansiyon yükselebilir.
Aşırı tuz tüketimi: Yüksek tansiyona yol açan nedenlerden biridir. Hareketsiz yaşam biçimi: Hareketsizlik yüksek tansiyon görülme olasılığını artırır. Sigara-alkol tüketimi: Yüksek tansiyon görülme sıklığı artar. Stres: Yüksek tansiyonun ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.
Limon, kısa süre içerisinde tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Tansiyon ölçüldüğünde yüksek çıkıyorsa limon ile müdahale etmeyi düşünebilirsiniz. Tansiyon bu şekilde düşmüyorsa gerekli tıbbi müdahaleye başvurulabilir.
-Tansiyon düşürmek için tercih edebileceğiniz en basit yöntemlerden birisi limonlu su karışımı olacaktır. Bir bardak suyun içine limon sıkarak kullanım yapabilirsiniz. -Nar yiyerek ya da nar suyu tüketerek tansiyonunuzun düşmesini sağlayabilirsiniz.
Tansiyon ölçümünde sistolik (büyük) ve diyastolik (küçük) kan basınçlarına bakılır. Tansiyon yüksekliğine hipertansiyon denir. İdeal tansiyon, kişiden kişiye göre değişebilir. Ortalama olarak büyük tansiyonun 120-130, küçük tansiyonun ise 70-90 arasında olması normal kabul edilir.
Kan basıncı için ideal değerler büyük tansiyon 120 mmHg, küçük tansiyonun ise 80 mmHg civarında olmasıdır. Üst üste iki gün ve iki kez yapılan ölçümlerde büyük tansiyonun 140 mm Hg ve üzerinde ya da küçük tansiyonun 90 mm Hg ve üzerinde olmasına hipertansiyon (yüksek tansiyon) adı verilmektedir.
Yüksek tansiyon birçok açıdan vücudumuza zarar vermektedir. Bunlardan birisi de beyin kanaması ve inme (felç) riskini arttırmasıdır.
Hipertansiyon (yüksek tansiyon): 140/90 mmHg'nın üzeridir. Tansiyonu 120-139/80-89 mmHg arasında olan insanlar, önlem alınmazsa, yıllar içerisinde hipertansiyon hastası olurlar. 60 yaş altı insanlarda 140/90 mmHg'nın üzerinde ilaç tedavisi başlanmalıdır. 60 yaş ve üzeri hastalarda tedavi hedefi 150/90 mmHg'dır.
Hastanın tansiyonu 120/80'in üstünde ise sağlıklı yaşam tarzı değişikliğiyle tedavi süreci başlıyor. Eğer tansiyon 140/90'dan yüksekse o zaman ilaç tedavisi devreye giriyor.
Hipertansiyon, beynin içindeki damarların yıpranmasına neden oluyor. Zayıf kalmış noktaların ve mikro anevrizmaların yırtılması sonucunda kanamalar meydana geliyor. Belirtiler, kanamanın büyüklüğüne göre değişiklik gösteriyor. Bu kanamalar bazen ölümle sonuçlanacak kadar büyük olabiliyor.
Eğer şok belirtileri varsa acil tıbbi yardım ihtiyaç vardır. Sadece 20 mm Hg' lik bir değişiklik - örneğin 110 mm Hg sistolik seviyesinden 90 mm Hg sistolik seviyesine ani bir düşüş sonucunda beyin yeterli miktarda kan almadığı için baş dönmesine ve bayılmaya neden olabilir.
Göz arka ya da üst kısmında ağrı ortaya çıkması, çift görme ve tek taraflı olarak büyümeye başlayan göz bebeği gibi belirtiler de beyin kanamasının önemli belirtileri arasında yer alır. Sürekli aynı bölgede ortaya çıkan baş ağrıları beyin kanamasının belirtisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri