Yulaf sütünün potansiyel kullanım alanları da biraz daha sınırlıdır. Zira hem klasik süt hem de badem sütü bir miktar ısıtılabilir ancak yulaf sütü ısıtıldığı zaman kalın ve jelatinimsi bir hal alır.
Yulaf sütünü hem sıcak hem soğuk içebilir, çayınıza ya da kahvenize ekleyebilirsiniz. Ayrıca krema, tatlı ve smoothie yapımında da kullanabilirsiniz.
Sütü bir cezveye veya sos tenceresine dökün. Sütün içine 3 tepeleme yemek kaşığı yulaf ezmesini ilave edin. Birkaç dakika kaynatın ve lapa elde edin.
Eğer yulaf sütünü sade bir şekilde tüketecekseniz, kahvaltı veya öğle yemeğinden yarım saat önce içebilirsiniz. Eğer ara öğün olarak tüketecekseniz, yulaf sütünün içerisine rendelenmiş muz, hindistan cevizi, çilek, tarçın, kakule veya vanilya gibi besinler ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz.
Yiyeceğin yulaf miktarının üzerini örtecek şekilde süt ilave edip 5-10 dakika bekletirsen, sen yüzünü yıkayıp hazırlanana kadar şişerek yenecek kıvama geliyor.
İlgili 24 soru bulundu
Yulaf ezmesini lapa kıvamına getirmek için sıcak sütte kaynatabilir ya da soğuk süte bir miktar yulaf ekleyerek bir gece buzdolabında bekletebilirsiniz. Yulaf lapasını meyvelerle, fındık ve ceviz kırıklarıyla süsleyerek şekersiz ve düşük kalorili tatlılar hazırlayabilirsiniz.
Yulaf Pişirilirse Ne olur? Yukarıda anlattığım gibi yulafı fitik asitten arındırmak için pişirme yöntemi de kullanılabilir. Yulafı yine su veya süt yardımıyla orta ısıda pişirirsek de yine fitik asitten uzaklaştırmış oluruz.
Yulaf Sütünün Saklanması
Kiler veya dolap gibi açılmamış yulaf sütünüzü saklamak için serin ve kuru bir yer seçin. Yulaf sütünü açtıktan hemen sonra soğutun. Yulaf sütünün mührünü kırıp ilk kez açtıktan sonra mümkün olduğunca taze kalması için buzdolabında saklayın. Aksi takdirde çabuk bozulur.
Açıldıktan sonra da buzdolabında saklayınız ve 3 gün içinde tüketiniz. Su, yulaf (%15), ayçiçek yağı, organik gellan sakızı, tuz, kalsiyum, vitaminler (B3, B5, B6, B9).
Yulaf sütü faydaları listesinde bağırsak sağlığı çok dikkat çeker. Bu süt sayesinde bağırsaklarda oluşan parazitler vücuttan atılır. Kabızlık ve bağırsak sıkışması gibi durumların da önlenmesine yardım eder. Yulaf sütü yüksek oranda lif içerdiğinden dolayı, tam bir sindirim dostudur.
1- Yulaf Lapası
Bir porsiyon için 1 çay bardağı süt veya su, 3 yemek kaşığı yulaf gerekiyor . - Sütü bir cezveye/sos tenceresine dökün. - Sütün içine yulafları ekleyin. - Lapa haline gelene kadar orta ateşte pişirin.
Bitkisel süt önerilerimize göz atın:
Tadı hafiftir ve kolayca ısıtılabilir. Sıcak içecekler için de uygundur.
Öncelikle evet; yulaf ezmesi, süt ve muz karışımı kilo aldırır. Çünkü kalorisi yüksektir. Üstelik bu karışım, içerisinde sağlığa zararlı herhangi bir besin olmadığından diyetisyenler tarafından kilo almak isteyenlere ara öğün olarak verilir.
Yulafları derin bir kaba alın ve üzerine soğuk veya oda sıcaklığında süt dökün.
Yeni nesil sağlıklı içeceklerin favorileri lezzetlerinden, düşük kalorili Alpro Yulaf'ı; kahvende, smoothielerinde tercih edebileceğin gibi güne iyi bir başlangıç için kahvaltılık gevreklerle veya granolarla da tüketebilirsin. Spor sonrası enerji almak için de lezzetli ve zengin lif içeren bir alternatif.
Yulaf ezmesini kahvaltıda tüketmek için yoğurt, soya sütü ya da yağsız süt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Yulaf ezmesini sütle karıştırıp, çilek, böğürtlen gibi meyvelerle tatlandırarak tüketebilirsiniz.
Bu noktada yulaf sütü özellikle küçük aylardaki bebekler için iyi bir alternatiftir. Yedinci aydan itibaren bebeklerimize yedirdiğimiz muhallebilere, keklere ekleyebiliriz. Şimdilerde ben haftada 1 veya 2 kez yapıp kullanıyorum. Buzdolabında üç gün kadar bozulmadan muhafaza edilebilir.
Genel olarak yulaf ezmesi su ile pişirdikten sonra iyice yumuşadığında hatta biraz da sulu kıvamda bebeğe yedirilir. Çünkü yulaf ezmesi bebeğin damağına, boğazına yapışabilir. Bu yüzden pişirilerek iyice yumuşatılır. Sulu ve yumuşak kıvamda olması nefes borusuna kaçma ve hayati sorunlara yol açma riskini düşürür.
Yulaf sütü kemiklerinize fayda sağlayabilecek kalsiyum ve D vitamini ile doludur. Kalsiyum, güçlü ve sağlıklı kemikler için gereklidir, çünkü onları oluşturmak için kullanılan ana mineraldir. Diyetinizdeki kalsiyum eksikliği ise kemiklerinizin çukurlaşma ve zayıflama olasılığını da artırır.
Saklanması Ev yapımı yulaf sütü, ağzı sıkıca kapanan bir şişede ve buzdolabında tutulduğu sürece tazeliğini 5 gün civarı koruyacaktır.
Ertesi gün üzerine veya içine istediğniz malzemeleri (meyve, kuruyemiş, bal, reçel, vb.) ekleyerek afiyetle yiyiniz. Hazırladığınız yulaf lapası buzdolabında 2 güne kadar bozulmadan kalabilir.
Yulaf sütünün sabahları aç karnına kahvaltı yapmadan önce içilmesi önerilir. Bu durumda hem daha uzun süre tokluk sağlayacak hem de sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayacaktır.
Ara öğün olarak içecekseniz yulaf sütünün içerisine rendelenmiş Hindistan cevizi, muz, çilek, tarçın, karanfil, vanilya ve kakule gibi gıdalar ekleyerek daha lezzetli tatlar oluşturabilirsiniz. Ayrıca yulaf sütünü smoothielerde, tatlılarda, soslarda ve hatta çorbalarda bile kullanabilirsiniz.
Özellikle çiğ hali ile sık tüketildiğinde mineral eksikleri kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle su, meyve suyu ya da süt içerisinde buzdolabında bekleterek tüketilmesi önerilir.
Hayvansal süt ürünlerinin yerine bitkisel sütleri tercih edebilirsiniz. Badem sütü, Hindistan cevizi sütü, yulaf sütü ve daha pek çok süt çeşidiyle tariflerinizi gönül rahatlığıyla hazırlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri