kurabiye, kek, poğaça vb. şeyler için tek bu tür undan kullanırsanız içindeki vanilya, muz, bal vb. çeşitli aromaları bastırır ve sadece yulaf unu tadı alırsınız. hafif acımsı bir tat bırakır damakta. bu nedenle içine az oranda tam buğday unu karıştırılması tavsiye okunur.
Tam yulaf, yulafın tamamını içerdiğinden dolayı en başlarda tat olarak belirgin hatta acı bile gelebilir. Bu bozulduğunun değil tam yulaf olduğunun göstergesidir.
Ayrıca yulaf unu glisemik indeksi düşük bir un olması nedeniyle de oldukça doyurucudur. Daha iri taneli ve açık sarı ve hafif gri renklere çalan bir rengi var yulaf ununun.
Yulaf Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 3 aya kadar, buz dolabında ise 6 aya kadar saklanabilir.
Nasıl buğday veya çavdarı çiğ tüketmiyorsak yulafı da aynı şekilde çiğ tüketmemeliyiz. Çiğ tüketilen yulaf tüm tohumlar gibi vücudumuzdan sindirilmeden atılır. Bunu da içeriğindeki fitik asite borçludur.
İlgili 45 soru bulundu
Her gün en fazla 50 gr olacak şekilde tüketilen yulaf zararları konusunda endişe duymadan faydalanabileceğiniz değerli bir besindir. Düzenli tüketim ile yulafın kilo kontrolü, kas gelişimi, kalp ve damar sağlığının korunması gibi birçok faydasından kolaylıkla yararlanabilirsiniz.
İçerisinde zengin mineraller, fosfor ve mineraller yer alan yulaf her mevsim tüketebileceğiniz lezzetli gıdalardandır. Ölçülü bir şekilde tüketildiği zaman yulaf kilo aldırmayan bir besindir.
Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un kötü kokar. Hatta bayat, küf veya ekşi kokabilir. Aynı zamanda renksiz görünebilir. Ek olarak, ununuz su veya nem ile temas ederse, büyük kalıp kümeleri ortaya çıkabilir.
Taş değirmenlerden elde edilen unların muhafazası güçtür. Eğer bu unlar oda sıcaklığında uzun süre (8-10 ay) bekletilirse acılaşma ve diğer olumsuz gelişmeler olmaktadır. Bu nedenle bu unlar kısa sürede tüketilmelidir.
Özellikle içermiş olduğu zengin lifler sayesinde yulaf bağırsakların düzenli şekilde çalışmasına olanak tanır. Yani sindirimi kolaylaştırır. O yüzden kabızlık problemi yaratmasının aksine, sağlıklı bir şekilde kabızlık probleminin ortadan kalkmasına imkan verir.
Yulafın Zararları
Yulaf, sağlıklı bireylerde olumsuz etkiyi pek yaratmaz. Kimi kişilerde şişkinliğe ve gaza sebep olabilir. Bunun dışında avenin duyarlılığı bulunan bireylerin yulaf tüketmemesi gerekmektedir. Çünkü bu bireylerde yulaf tüketiminin, sindirim sistemi hastalıklarına yol açtığı söylenebilir.
Yulaf kepeği, un, kakao ve kabartma tozunu ekleyip az yağla yağladığımız kek kalıbına döküyoruz. Normal kek kıvamından biraz daha akıcı oluyor. O yüzden 150 derece fırında 25 dakika kadar pişiriyoruz.
Yulaf ezmesinin ayrıca yağ yakma özelliği vardır. Metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecine yardımcı olur. Yulaf ezmesi ile çok fazla açlık hissi yaşamadan kilo verebilirsiniz. Bitkisel protein içeriği sayesinde yulaf ezmesi, kilo verme sürecinde oluşan sarkmayı önlemede etkilidir.
Yulaf unu dolapta yaklaşık 3 ay, dondurucuda 6 ay dayanır.
Özellikle çiğ hali ile sık tüketildiğinde mineral eksikleri kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle su, meyve suyu ya da süt içerisinde buzdolabında bekleterek tüketilmesi önerilir.
Yulaf, sağlıklı bireylerde olumsuz etkiyi pek yaratmaz. Kimi kişilerde şişkinliğe ve gaza sebep olabilir. Bunun dışında avenin duyarlılığı bulunan bireylerin yulaf tüketmemesi gerekmektedir.
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
Buğday olmayan unlar, pirinç, çavdar, yulaf, karabuğday, mısır ve patates gibi diğer bileşenlerden yapılır. Türetildiği bileşenlerin çoğu gibi, tüm un türleri de sonunda bozulur, bu nedenle paketlerde son kullanma tarihi vardır.
UN BOZUK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR? Ununuzun inançlı olup olmadığını belirlemenin en düzgün yolu onu koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un berbat kokar. Hatta bayat, küf veya ekşi kokabilir.
Kusma, kanlı ishal bir çok zehirlenmelerde belirtidir.
Koliform bakterisi, Un zehirlenmelerinde ayrı olarak dışkı tahlillerinde görülür.
Aldığınız un uygun şartlarda muhafaza edilmiyor ya da son kullanma tarihi geçmişse kısa sürede böceklenir. Uğradığınız zarar sadece bu kadarla kalmaz, undaki böcekler diğer bakliyatlara da geçer ve bunları da atmanız gerekir. Bu nedenle güvenilir bir yerden unu almanız önemlidir.
Son zamanlarda neredeyse her mutfakta kendini gösteren yulaf unu besin değeri yüksek bir undur. Yüksek bir karbonhidrat kaynağı olmasının yanı sıra, lif konusunda da oldukça değerlidir. Selenyum, bakır, fosfor, potasyum ve kalsiyum açısından da güçlüdür.
Kardiyovasküler hastalıkların oluşum riskini azaltmaktadır. Yulaf kepeği veya yulaf ezmesi olarak özellikle kurabiye tariflerinizde beyaz un yerine kullanabilirsiniz.
Yulaf unu olarak kullanabilirsiniz: Yulaf tanelerinin öğütülmesi ile un haline getirilen yulaf unu hamur işlerinde kullanılır. Yulaf unu ile krep, kurabiye, boğaca ve ekmek yapabilir. Sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri