Yulaflı mama yapmak için bebeğinizin yiyebileceği kadar meselâ; 1 çorba kaşığı yulaf ezmesini, 1 çay bardağı kadar suda kısık ateşte pişirebilirsiniz. Taneler iyice yumuşadığında çatalla ezerek üzerine bir çorba kaşığı ev yapımı yoğurt ilave edebilirsiniz.
Bebeklerin 6. aydan itibaren tam tahıllar tüketmesi gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Su ve yulaf ununu karıştırarak kısık ateşte pişirin. Muhallebi kıvamına geldiğinde ocaktan alın. Ilıdığında içine mevsimine göre meyve rendeleyerek veya ezerek ilave edin. Not: Bu karışıma ılıdıktan sonra sağılmış anne sütü ilave edebilirsiniz.
Vitamin ve mineral açısından yüksek bir un türü olduğundan, tüm sistemlerinizin düzenli çalışmasını sağlar. “Yulaf unu kabız yapar mı?” diye düşünmeyin çünkü bağırsaklarınızın sağlıklı çalışmasında etkilidir.
Yulaf unu da diğer unlar gibi fazla yenildiğinde kilo aldırır.
– Yulaf ezmesini kullanırken, bebeğinizin boğazına yapışmaması için hafif sulu olmasına ya da sulu gıdalarla (yoğurt, sulu meyve, anne/devam sütü gibi) karışım yapmaya özen gösteriniz. – Bebek mamalarında sıklıkla, yoğurt ve mevsim meyvelerini kullanmaya özen gösteriniz.
İçeriğinde E vitamini, B vitaminleri, fosfor, demir, çinko gibi önemli mineralleri barındırır. Zengin karbonhidrat içeriğiyle enerji verir. Lifli yapısı sayesinde kabızlık sorunu ile başa çıkılmasına yardımcı olur. Beta-glukan sayesinde bağışıklığı güçlendirir.
Yulaf unu sindirimi çok kolay ve bol lifli olduğu için kabız bebekleri rahatlatıyor.
Tahıl ve Baklagiller: Mısır, kuru fasulye, yeşil mercimek, buğday, bulgur, soya, yulaf ve kepekli gıdalar tükettiğiniz zaman bebeğinizde gaz sancısı olabilir.
Yulaf unu içerisindeki düşük glisemik indeks sayesinde kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olur. Aynı zamanda tok tutarak sık sık acıkmaların ya da aniden bastıran tatlı krizlerinin de engellenmesine yardımcı olur. Yulaf unun içerisinde bolca lif bulunur.
Yumurta sarısı ile birlikte kahvaltı öğünü olarak tuzsuz beyaz peynir, tuzsuz zeytin ve isteğe göre 1 çay kaşığı üzüm veya keçiboynuzu pekmezi de kahvaltı öğününe eklenebilir. Peynir olarak özellikle kendinizin de yapabileceği lor veya labne peynirini tercih edebilirsiniz.
Ülkemizde maalesef bebek maması ya da muhallebisi deyince annelerin aklına ilk olarak pirinç unu geliyor. Oysaki pirinç unu besin degeri oldukça düşük olan bir üründür. Onun yerine çavdar, yulaf ve irmik gibi tahıllar çok daha besleyicidir.
Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Ayrıca kek, kurabiye vb. hamur işlerine eklenerek de tüketilir. İşte bu durumda kalori değeri birden yükselir. Eğer yulaf ezmesi kullanarak hazırladığınız yemekleri ara öğünlerde tüketirseniz sağlıklı bir şekilde kilo almanız mümkün.
BEBEK MUHALLEBİSİ NASIL YAPILIR? 1 çay bardağı kaynatılan ve ılıtılan içme suyuna 1 tatlı kaşığı pirinç unu eklenir ve orta ateşte karıştırılıp pişirilir. Kaynamaya başladıktan sonra 5-8 kadar pişirilen muhallebi kıvamlı hale gelince ocaktan alınır ve ılınması beklenir. Sonrasında anne sütü eklenir ve karışım hazırdır.
Genel olarak yulaf ezmesi zararı olan bir besin değildir. Ancak mide ve sindirim sorunu olan kişilerde bağırsak sorunlarına ve gaz problemlerine yol açabilir. Yulaf ezmesinin aşırı tüketiminden kaçınılmalı ve yulaf ezmesi aralıklı olarak tüketilmelidir.
Yulaf glüten içermeyen, genellikle kahvaltılarda tüketilen bol lif içerikli bir tahıl türüdür. Yulaf unu, un yerine tariflerde kullanılabilir. Marketlerde yaygın olarak satılsa da evde kendinizde yulaf unu yapabilirsiniz.
Besin alerjileri çok yaygındır ve alerjiye neden olan çok sayıda besin vardır. Bu besinlerden biri de yulaftır. Yulafın besin değerlerinin yüksek olması ve sağlık açısından pek çok faydası olması, yulaf tüketiminin dünya genelinde artırmıştır. Artan yulaf tüketimi ile beraber yulaf alerjileri de artış göstermektedir.
İçerisinde zengin mineraller, fosfor ve mineraller yer alan yulaf her mevsim tüketebileceğiniz lezzetli gıdalardandır. Ölçülü bir şekilde tüketildiği zaman yulaf kilo aldırmayan bir besindir.
Yulafın Zararları
Yulaf, sağlıklı bireylerde olumsuz etkiyi pek yaratmaz. Kimi kişilerde şişkinliğe ve gaza sebep olabilir.
Özellikle içermiş olduğu zengin lifler sayesinde yulaf bağırsakların düzenli şekilde çalışmasına olanak tanır. Yani sindirimi kolaylaştırır. O yüzden kabızlık problemi yaratmasının aksine, sağlıklı bir şekilde kabızlık probleminin ortadan kalkmasına imkan verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri