Yulaf unu, ana maddesi yulaf olan, yulafın birkaç farklı öğütülme aşamasından geçirilerek elde edilen halidir.
Yulafın bir kısmını ölçün. Yulaf unu için geleneksel olarak kullanılan yulaf türüne "yulaf ezmesi" denir.
Yulaf unu yulaf bitkisinin çekirdeklerinin iç kısmından elde edilir. Yulaf kepeği ise çekirdeklerin dış kısmından yapılmaktadır. Besin değeri açısından da farklılık gösterirler.
Yulaf unu, özellikle de diyet yaptığınız zamanlarda kullanabileceğiniz bir üründür. Tatlılara çok yakışan bu unu kurabiyeden, poğaçaya, kekten ekmeğe kadar pek çok hamur işi tarifinde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Aynı zamanda sütlü tatlılarınızın içine ilave ederek kıvamının koyulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Yulaf unu, glütensiz unlar arasında buğday ununa en yakın sonuç veren un. 1'e 1 oranda kullanılabilir ancak ne pişirdiğinizle bağlantılı olarak sıvı miktarını ayarlamanız gerekebilir. Kekler için yulaf unuyla pirinç ununu karıştırabilirsiniz ve bağlamak için biraz mısır nişastası ekleyebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Fakat yulaf ezmesinin de diğer tüm gıdalar gibi yanlış tüketilmesi ve dozunun aşılması kilo almanıza sebep olabilir. İçerisinde zengin mineraller, fosfor ve mineraller yer alan yulaf her mevsim tüketebileceğiniz lezzetli gıdalardandır. Ölçülü bir şekilde tüketildiği zaman yulaf kilo aldırmayan bir besindir.
Yulaf unu lif, protein ve mineraller bakımından zengindir ve içerdiği sağlıklı yağlarla kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Yulaf unu, yavaş sindirilen karbonhidratlarıyla bilinir. Beyaz undan daha düşük glisemik indeksi ile vücudunuzun enerji için yulafı sindirmesi daha uzun sürer.
Her gün en fazla 50 gr olacak şekilde tüketilen yulaf zararları konusunda endişe duymadan faydalanabileceğiniz değerli bir besindir. Düzenli tüketim ile yulafın kilo kontrolü, kas gelişimi, kalp ve damar sağlığının korunması gibi birçok faydasından kolaylıkla yararlanabilirsiniz.
Özellikle içermiş olduğu zengin lifler sayesinde yulaf bağırsakların düzenli şekilde çalışmasına olanak tanır. Yani sindirimi kolaylaştırır. O yüzden kabızlık problemi yaratmasının aksine, sağlıklı bir şekilde kabızlık probleminin ortadan kalkmasına imkan verir.
Yulaf kepeği, un, kakao ve kabartma tozunu ekleyip az yağla yağladığımız kek kalıbına döküyoruz. Normal kek kıvamından biraz daha akıcı oluyor. O yüzden 150 derece fırında 25 dakika kadar pişiriyoruz.
Nasıl buğday veya çavdarı çiğ tüketmiyorsak yulafı da aynı şekilde çiğ tüketmemeliyiz. Çiğ tüketilen yulaf tüm tohumlar gibi vücudumuzdan sindirilmeden atılır. Bunu da içeriğindeki fitik asite borçludur.
Keşkül tadında yulaf lapası yapımı için süt + badem unu + yulaf unu + kırılmış bademleri küçük bir sos tenceresi içinde bir araya getiriyoruz. Karıştırıyoruz. Orta ateşte kıvam alana kadar pişiriyoruz yulaf lapasını.
Yulaf doğası gereği glutensiz bir ürün olduğundan, yulaf ununun da gluten içermemesi gerekiyor. Ancak üretim aşamasında buğday, arpa, bulgur vb. diğer tahıllarla karıştırılması veya bu glutenli mamullerle yakın tutulması, üründe gluten bulunmasına yol açabiliyor.
Yulaf kepeği veya yulaf ezmesi olarak özellikle kurabiye tariflerinizde beyaz un yerine kullanabilirsiniz.
Yulaf Ununun 100 gramında 353 kcal kalori, ayrıca 1 Çay Bardağı yani 55 gram Yulaf Ununda 194 kalori bulunmaktadır. Yulaf unu, mama yapımında, çorba ve lapa yapımında kullanılır.
Yulaf unu ve suyu sürekli karıştırarak kaynatıyoruz, kaynadıktan sonra altını kısıp 2-3 dk daha pişiriyoruz.
Genel olarak yulaf ezmesi zararı olan bir besin değildir. Ancak mide ve sindirim sorunu olan kişilerde bağırsak sorunlarına ve gaz problemlerine yol açabilir. Yulaf ezmesinin aşırı tüketiminden kaçınılmalı ve yulaf ezmesi aralıklı olarak tüketilmelidir.
Yulafın Zararları
Yulaf, sağlıklı bireylerde olumsuz etkiyi pek yaratmaz. Kimi kişilerde şişkinliğe ve gaza sebep olabilir.
1 tepeleme çorba kaşığı (15 g) yulaf ezmesi 56 kcal.
Özellikle çiğ hali ile sık tüketildiğinde mineral eksikleri kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle su, meyve suyu ya da süt içerisinde buzdolabında bekleterek tüketilmesi önerilir.
Yulaf ezmesi uzun süre tokluk hissi oluşturduğu için diyetlerde çok kullanılmaktadır. Yulaf ezmesini diyetlerinize sabah kahvaltısına eklerseniz ayda 3 ile 4 kilo verebilmeniz mümkündür.
Yulaf içerisinde çok miktarda melatonin barındırır ve bu sayede uykusuzluğu önleyerek uyku kalitesini artırır. Akşamları yoğurt ile birlikte tüketeceğiniz yulaf tohumları gece uykusunu en verimli şekilde geçirmenizi sağlarken, kaslarınız için gerekli olan protein desteğini de büyük oranda karşılar.
Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir. Vücutta yağ depolama oranını düşüren çavdar unu, diyet listelerinde sık sık tercih edilir.
TAM BUĞDAYLI EKMEKLER
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor. Ayrıca insülin direnci olan bireyler için kan şekerini olumsuz anlamda etkilemiyor.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor. Mesela nohut ununun protein içeriği yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri