Yulaf unu, ana maddesi yulaf olan, yulafın birkaç farklı öğütülme aşamasından geçirilerek elde edilen halidir. Yulaf unu, yulaf kadar uzun yıllardır tüketilen ve sevilen bir malzeme ya da besin değil, özellikle son zamanlardaki sağlıklı beslenme trendinin artışıyla önem ve gündem kazanan isimlerden biri.
Yulaf unu için geleneksel olarak kullanılan yulaf türüne "yulaf ezmesi" denir.
Yulaf unuyla oda sıcaklığındaki suyu küçük bir kaba koyun. Orta hararetli ateşte karıştırarak kaynama noktasına getirin. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın 3-5 dakika pişirin. Ocaktan alıp bir kaba aktarın ve birazcık soğumasına izin verin.
Yulaf kepeği veya yulaf ezmesi olarak özellikle kurabiye tariflerinizde beyaz un yerine kullanabilirsiniz.
Yulaf unu, buğday unu ve instant mayayı derin bir kapta karıştırın. Ortasını havuz yapıp tuzu, şekeri, zeytinyağını ve suyu ekleyin. Hamuru 10 dakika yoğurduktan sonra üzerine nemli bez örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.
İlgili 35 soru bulundu
Yulaf unu, ana maddesi yulaf olan, yulafın birkaç farklı öğütülme aşamasından geçirilerek elde edilen halidir.
Yulaf ununun üzerine; yumurta, zeytinyağı ve sütü alıp yoğurmaya başlayın. İyice yoğurduktan sonra tuz, karabiber ve kekiği ekleyin. Yoğurulurken dağılırsa azar azar su ilave edebilirsiniz. Arçelik Multi Şef Mutfak Makinesi'nde yoğurduğunuz yulaf unlu pizza hamurunuz hazır.
Tarif başına toplam un miktarının 3 / 4'ünü ölçün. Örneğin, tarif 1 fincan un gerektiriyorsa, 3/4 fincan un ölçün. Toplam miktarın kalan 1 / 4'ünü yulaf unu ölçün.
Nasıl buğday veya çavdarı çiğ tüketmiyorsak yulafı da aynı şekilde çiğ tüketmemeliyiz. Çiğ tüketilen yulaf tüm tohumlar gibi vücudumuzdan sindirilmeden atılır. Bunu da içeriğindeki fitik asite borçludur.
Yulaf unu lif, protein ve mineraller bakımından zengindir ve içerdiği sağlıklı yağlarla kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Yulaf unu, yavaş sindirilen karbonhidratlarıyla bilinir. Beyaz undan daha düşük glisemik indeksi ile vücudunuzun enerji için yulafı sindirmesi daha uzun sürer.
İçerisinde zengin mineraller, fosfor ve mineraller yer alan yulaf her mevsim tüketebileceğiniz lezzetli gıdalardandır. Ölçülü bir şekilde tüketildiği zaman yulaf kilo aldırmayan bir besindir.
Yulaf ezmesini rondodan geçirerek toz haline getirebilirsiniz.
Yulaf, günümüzde en sağlıklı ve besleyici değeri yüksek tahıllar arasında bulunuyor. Besin değeri yüksek olan bu tahıldan yulaf ezmesi, yulaf unu, yulaf kepeği gibi ürünler elde edilir. İçeriğinde önemli vitamin ve mineraller barındıran yulaf bitkisel antioksidan bileşenleri bakımından çok zengindir.
Su ve yulaf ununu karıştırarak kısık ateşte pişirin. Muhallebi kıvamına geldiğinde ocaktan alın. Ilıdığında içine mevsimine göre meyve rendeleyerek veya ezerek ilave edin. Not: Bu karışıma ılıdıktan sonra sağılmış anne sütü ilave edebilirsiniz.
Yulaf hayatımıza girene kadar buğday ve arpadan faydalanmaktaydık. Faydaları ve besin değeri bilinmesiyle beraber, kullanım alanı da genişlemiştir. Yulaf unu ise, yulafın birkaç işlemden geçerek elde edilen un türüdür. Buğday unu ile kıyaslandığında daha iri taneleri olduğu gözlemlenir.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Undan bahsedecek olursak, aynı şeker ve tuz gibi gereğinden fazla tüketildiğinde oldukça zararlıdır. Beyaz un oluşum aşamasına kadar birçok işlemden geçtiği için posa, vitamin, mineral neredeyse yok denecek kadar azdır. Aynı rafine şeker gibi hızla emilip kana geçiyor ve kan şekerinde ani dalgalanmalar yaratmaktadır.
1.Glüten İçermez
Günümüzde vücut sağlığının baş düşmanlarından biri sayılan glüten, mısır ununda bulunmaz. Mısır unu, glütenden uzak durmak isteyenler ve çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. Siz de beyaz un ya da buğday unu gibi seçeneklerin yerine mısır unu kullanabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Yulaf kepeği, un, kakao ve kabartma tozunu ekleyip az yağla yağladığımız kek kalıbına döküyoruz. Normal kek kıvamından biraz daha akıcı oluyor. O yüzden 150 derece fırında 25 dakika kadar pişiriyoruz.
Yulaf Unlu Poğaça Yapılışı:
Unu ve kabartma tozunu karıştırıp eleyin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparıp içine peynir karışımını koyup top haline getirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin. 180 derecede 25-30 dakika pişirin.
Yüksek lif içeriğine ve düşük glisemik indekse sahip olan yulaf; ana besin gruplarından biri olan ekmek, makarna, pilav gibi tahıl gruplarının yerine alternatif olarak kullanalabileceğimiz iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Yulafın besin değeri oldukça zengindir. İçeriğinde bir çok vitamin ve mineral bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri