Yumurta alerjisi olan bebekler başta protein kaynaklarına yönelmektedir. Yoğurt, haşlanmış ve püre haline getirilmiş sebze ve meyve tüketimi yumurta alerjisi olan bebekler için önerilmektedir.
Yumurta yenildiğinde vücut, proteini yabancı bir istilacı olarak görür ve ona karşı savunmak için kimyasallar gönderir. Bu kimyasallar alerjik reaksiyon belirtilerine neden olur. Yumurtaya alerjisi olan çocuklar, hafif bir kızarıklıktan anafilaksiye kadar değişen reaksiyonlara sahip olabilir.
Yumurta alerjisi olan kişilerde direk bisküvi, kek, hamur işleri, krema ve çikolata gibi yumurta içerebilecek ürünlerde tüketilmemelidir.
Yumurta alerjisi çocuklarda süt alerjisinden sonra ikinci sıklıkta görülen besin alerjisidir. Yapılan çalışmalar yumurta alerjisi olan çocukların % 66'sının 5 yaşına kadar yumurtayı tüketebildiğini, şiddetli reaksiyon gösteren hastaların ise % 32'sinin 16 yaşına kadar tüketemediğini göstermektedir.
Yumurta alerjisi belirtileri genellikle yumurta veya yumurta içeren yiyecekleri yedikten birkaç dakika ila birkaç saat sonra ortaya çıkar. Belirtiler ve semptomlar hafif ya da şiddetli arasında değişir ve deri döküntüleri, kurdeşen, burun tıkanıklığı ve kusma veya diğer sindirim problemlerini içerebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Kızamık, kızamıkçık, kabakulak (KKK) aşısı, kızamık ve kabakulak virüsünün tavuk embriyo kültürlerinde üretilmesi nedeniyle eser miktarda yumurta proteini içermektedir. Bu nedenle yumurta alerjisi olan çocuklarda aşılamada çekinceler oluşmaktadır.
Asıl tedavi yumurta içeren gıdalara karşı diyet yapmaktır. Diyetle birlikte yumurta alerjisinin neden olduğu cilt alerjisi ve egzamaya karşı tedavi verilmelidir. Özellikle yumurta içeren ve yumurta ile çapraz reaksiyon yapan gıdalar diyetten çıkarılmalıdır.
Yumurta alerji ise çocuklarda görülen besin alerjileri içerisinde ikinci sırada yer alıyor. Yumurta alerjisi çocuklarda astım, öksürük, solunum yetmezliği, egzama, burun tıkanıklığı, kramplar ve kusma gibi gelişim sürecini olumsuz etkileyen sağlık problemlerine de neden olabiliyor.
Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur.
Durum buğdayı irmiği. Eser miktarda soya ve yumurta içerebilir.
Yumurta alerjisi olanlarda %5 oranında tavuk etine de alerjisi olabildiği için yumurta alerjisi olanlara tavuk eti denenerek başlanmalıdır. Eğer alerji gelişmemişse tavuk eti tüketmeye devam edilebilmektedir.
Belirtiler, yumurtaya maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkar. Yumurta alerjisi kaç günde geçer sorusunun cevabı da değişkendir. Belirtiler bazı çocuklarda birkaç saat içinde düzleme gösterirken bazı çocuklarda ise biraz daha uzun süre devam eder.
Yumurta Alerjisine Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer? Yumurta alerjisinin kalıcı bir tedavisi söz konusu değildir. Bu nedenle de sadece alerjik reaksiyonların görülmesi durumunda yapılacak olan tıbbi müdahalelerle sınırlıdır. Yumurta alerjisine maruz kalan kişilerin mutlaka tıbbi tedavi edilmesi gerekir.
Bebek alerjisinin ana tedavisi, alerjene maruziyeti ortadan kaldırmaktır. Örneğin, suçlu kedi tüyü ise, bebeğinizi kediden uzak tutmanız gerekir. Sorun süt ise, bebeğinizin diyetini buna göre ayarlamanız gerekecektir. Emziriyorsanız, diyetinizdeki bazı alerjenler bebeğinize anne sütü yoluyla ulaşabilir.
Yumurtanın beyazı ya da sarısı alerjik reaksiyona neden olabilir ancak yaygın olarak yumurta beyazı alerjiye neden olur. Bazı kişiler yumurtanın iyi pişmiş halini tolere edebilirken bazı kişiler edemez. Yani haşlanmış yumurta alerjisi meydana gelebilen bir durumdur ve nadir değildir.
Hassasiyet birkaç gün veya birkaç yıl sürebilir. Birçok durumda duyarlılaşma süreci tamamlanmamıştır. Hasta bazı semptomlar yaşar, ancak tam bir alerjiye sahip değildir. Alerjiler de mevsimlik olabilir.
En saf hâliyle çikolata %100 kakaodan oluşur. Piyasadaki çikolataların büyük çoğunluğu süt tozu, fındık, fıstık, üzüm, yumurta, soya, buğday gibi farklı alerjen içerikleri de barındırır.
İnek sütü protein alerjisinde; içerisine süt katılmamış unlu mamuller, ekmekler, makarna ve tahıllar, patates, pirinç, ,tüm taze sebzeler ve meyveler; kümes hayvanları, hindi, balık, kuzu eti, fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller; fındık, fıstık, badem, ceviz, tofu, bitkisel tüm yağlar; ayrıca ev yapımı ...
Bir çay kaşığı karbonat ile bir yemek kaşığı sirkeyi karıştırıp kek ve hamurişi birçok tarifte bir yumurta yerine kullanabilirsiniz. Pek çok kişi hamurişlerinin daha iyi kabarması için soda kullanır.
YUMURTA ALERJİSİ GENELDE 2-3 YAŞTA GEÇİYOR
Anne sütü alan bebeklerde önce annenin beslenmesi düzenlenir, ek gıdalara geçişte de alerjen gıdalar bebeğin beslenmesinden çıkarılır. Süt, yumurta alerjisi genellikle 2-3 yaş civarında geçer.
Yumurta Alerjisinin Belirtileri
Belirtiler, yumurta veya yumurta içeren ürünler yedikten sonra birkaç dakika veya birkaç saat içinde ortaya çıkabilir. Pek çok gıda alerjisi şiddetli belirtilere neden olmaz, ancak bazı kişilerde yaşamı tehdit edebilir ve ciddiye alınmalıdır.
İnek Sütü proteini, soya proteini, tavuk yumurtası proteini, buğday proteini, laktoz, galaktoz, fruktoz ve gluten içermez. Aptamil Pregomin AS inek sütü alerjisi ve çoklu gıda proteini intoleransı, sindirim bozukluğu ve malabsorbsiyonu olan bebekler içindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri