Bunlar et ürünleri, balık, süt, peynir yoğurt, tahıllar, baklagiller, sebze, meyve, yeşil yapraklı sebzeler ve domates olarak sayılabilir. Genelde yumurta alerjisi ile birlikte süt alerjisi de görülebilir bu durumda süt de tüketilmemelidir.
Yoğurt, haşlanmış ve püre haline getirilmiş sebze ve meyve tüketimi yumurta alerjisi olan bebekler için önerilmektedir. Özellikle et suyu ve tavuk suyu ile yapılan çorbalar yumurta alerjisi olan bebekler için tam anlamıyla protein kaynağı olarak tavsiye edilmektedir.
Bu nedenle de sadece yumurtayı değil, yumurta proteinin içeren; ekmek, marşmelov, mayonez, işleniş et, işlenmiş köfte, sütlü tatlılar, krakerler, protein içeren makarnalar, badem ezmesi, pudinglerde tüketilmemelidir.
Asıl tedavi yumurta içeren gıdalara karşı diyet yapmaktır. Diyetle birlikte yumurta alerjisinin neden olduğu cilt alerjisi ve egzamaya karşı tedavi verilmelidir. Özellikle yumurta içeren ve yumurta ile çapraz reaksiyon yapan gıdalar diyetten çıkarılmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Bebeklerde Yumurta Alerjisi Belirtileri ve Teşhisi
Yumurta alerjisi, hafif bir kızarıklıktan anafilaksiye kadar değişen reaksiyonlara sebep olabilir. Anafilaksi nefes almayı engelleyen ve vücudu şoka sokabilen hayati tehlike arz eden bir durumdur.
Kızamık, kızamıkçık, kabakulak (KKK) aşısı, kızamık ve kabakulak virüsünün tavuk embriyo kültürlerinde üretilmesi nedeniyle eser miktarda yumurta proteini içermektedir. Bu nedenle yumurta alerjisi olan çocuklarda aşılamada çekinceler oluşmaktadır.
Hastanın yumurtaya gösterdiği alerjik reaksiyonların daha hafif olması, alerji testlerinde daha düşük değerlerin saptanması ve pişirilmiş yumurtayı tüketebilmesi durumlarında yumurta alerjisinin geçici olma olasılığı daha yüksektir.
Yumurta alerjisi olanlarda %5 oranında tavuk etine de alerjisi olabildiği için yumurta alerjisi olanlara tavuk eti denenerek başlanmalıdır. Eğer alerji gelişmemişse tavuk eti tüketmeye devam edilebilmektedir.
Yumurta alerjisi olan çocuklarda genelde bu durum yetişkinlik dönemine geçildiğinde son bulur.
Bazen köfte yapan anne içine yumurtayı kırdığını unutur ve köfteyi yiyen bebek alerji olduğunda sebebini bilmeden inek sütü, fındık, fıstık tarzı gıdalardan şüphelenilir. Yumurta alerjisinin en iyimser tarafı genelde bu alerjinin 5 yaşına kadar görülmesidir.
Yumurta alerjisi belirtileri genellikle yumurta veya yumurta içeren yiyecekleri yedikten birkaç dakika ila birkaç saat sonra ortaya çıkar. Belirtiler ve semptomlar hafif ya da şiddetli arasında değişir ve deri döküntüleri, kurdeşen, burun tıkanıklığı ve kusma veya diğer sindirim problemlerini içerebilir.
Yumurta beyazı daha çok alerjik reaksiyona neden oluyor
Çocuklarda görülen yumurta alerjisinde yaklaşık % 70'i pişmiş yumurtayı tolera edebilmektedir.
* Çay, kahve ve çeşitli baharatlar. * Besinlerin hazırlanması sırasında içlerine eklenen katkı maddeleri. Yumurta alerjisinde, yumurta ve içinde yumurta bulunma olasılığı olan besinlerin tüketilmemesi gerekiyor. Bu alerjide (inek sütü kadar yüksek oranlı olmasa da) zamanla hafifleyip kaybolabiliyor.
Süt alerjisi olan bebek nasıl beslenmelidir? Bebek sadece anne sütü alıyorsa anne diyetinden sütü ve süt ürünlerini içeren besinleri (yoğurt, peynir, ayran, kefir, sütlü tatlılar, tereyağı) çıkarmalıdır. Ayrıca çapraz alerji nedeni ile anne dana eti de yememelidir.
İnek sütü protein alerjisinde; içerisine süt katılmamış unlu mamuller, ekmekler, makarna ve tahıllar, patates, pirinç, ,tüm taze sebzeler ve meyveler; kümes hayvanları, hindi, balık, kuzu eti, fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller; fındık, fıstık, badem, ceviz, tofu, bitkisel tüm yağlar; ayrıca ev yapımı ...
Sadece durum buğdayı kullanılarak üretilmiştir. Arpa Şehriye Kesinlikle yumurta içermez.
Bazı faktörler bebeğinizi yumurtalara karşı alerji geliştirme riskiyle karşı karşıya bırakabilir. Genetik: Ailenizde gıda alerjisi öyküsü varsa veya ebeveynlerden biri alerjiden muzdaripse, bebeğin alerji geliştirmesi ihtimali % 40' dır.
Yumurta alerjisinin en yaygın belirtileri, alerjik cilt reaksiyonlarıdır. Diğer belirtiler arasında burun akıntısı, kaşıntılı ve sulu gözler (saman nezlesine benzer), kramplar, mide bulantısı veya kusma yer alır.
Yumurta çok sayıda yiyecekte kullanılan ve protein yüklü bir besindir. Ancak besin alerjileri içinde yer alan yumurta alerjisi özellikle çocuklarda ve bebeklerde görülen en yaygın ikinci besin alerjidir. Yumurta alerjisi bebeklik döneminde ortaya çıkabilir.
Anne sütü alan bebeklerde önce annenin beslenmesi düzenlenir, ek gıdalara geçişte de alerjen gıdalar bebeğin beslenmesinden çıkarılır. Süt, yumurta alerjisi genellikle 2-3 yaş civarında geçer.
Bebeklerin bağırsakları ve bağışıklık sistemleri henüz gelişmemiş olduğundan yumurta beyazında çok fazla oranda bulunan proteini kolay hazmedemez ve bünyesi kaldıramaz. Bu nedenle bebekler çoğunlukla yumurtanın beyazına, nadiren de sarısına karşı alerjik reaksiyonlar oluşturabilmektedir.
İnek Sütü proteini, soya proteini, tavuk yumurtası proteini, buğday proteini, laktoz, galaktoz, fruktoz ve gluten içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri