Orta Alkali Besinler: Yumurta, somon, lor peyniri, kefir, keçi ve koyun sütü ile bu sütlerden yapılmış yoğurt ve peynir, tofu, kavun, incir, olmamış yeşil muz, siyah erik ve üzüm pekmezi.
Alkali beslenme, pH seviyesi dengesinin ve sağlığın bozulmasına yol açabilen kırmızı et gibi asitli gıdalar yerine alkali yönden zengin besinlerin tüketilmesini destekleyen beslenme biçimidir. pH değeri, vücutta bulunan alkali seviyesine göre 0-14 arasında değişir.
Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır. Bir maddenin asit mi baz mı olduğunu içerisindeki hidrojen iyonlarından ölçmek mümkündür. Bir maddede hidrojen derişimi hidr oksit derişiminden fazla ise o madde asittir.
Bilinen en sağlıklı alkali besinlerin başında; limon, yeşil yapraklı sebzeler, turpgiller, sarımsak bulunur. Alkali düzende bu yiyecekleri bol bol tüketmek ve dengeyi korumak önemlidir. Örneğin daha sabah kalkar kalmaz içeceğiniz bir bardak limonlu su ile pH dengenizi olması gerektiği gibi düzenler.
Orta seviyeli alkali besinler: Şalgam, tatlı mısır(taze), baharatlar, soya sosu, sivri biber, bezelye, yaban havucu, maydanoz, zeytin, hardal, şeker kamışı, mango, yer lahanası, kivi meyvesi, yosun, kambucha, lahana, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, sarımsak, hindiba, böğürtlen, karahindiba, kestane, kırmızı biber, ...
İlgili 36 soru bulundu
Havuç ve Kırmızı Pancar: Bu sebzeler alkali gıda olarak sıkça tüketilir. Soğan ve Sarımsak: Soğan ve sarımsak, yemeklere lezzet katan alkali gıdalardır. Su: Temiz su, alkali diyetin vazgeçilmez bir parçasıdır ve vücudu hidrate eder.
Limon büyük miktarda sitrik asit içerdikleri için, limonun asidik pH'ları vardır. FDA'ya göre, limon suyunun pH değeri 2 ile 3 arasında değişiyor. Bu, limon suyunu 10.000-100.000 kez sudan daha asidik yapar. Limonun asidik bir madde olduğu herkes tarafından bilinmektedir.
Alkali diyetinin arkasındaki teori; et, süt, şeker, kafein, alkol, yapay ve işlenmiş gıdalar tüketmekten kaçınmak ve de daha fazla taze meyve ve sebze, kuru yemiş tüketerek vücudun pH seviyesini dengede tutmak.
Canan Karatay Açıklıyor; Neden Alkali Su? Alkali yaşamın altın kurallı vücudu alkali bir durumda tutmaya çalışmaktır. Alkali su ve besinler bağışıklık ve sindirim sistemini güçlendirdiği için kronik hastalık risklerini de önlemektedir. Bu yüzden alkali beslenme herkes için oldukça önem taşımaktadır.
Limonu 8 saate yakın içme suyunuzda bekleterek suyunuzun alkali olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra 2 litrelik suya yarım çay kaşığı karbonat ya da tuz ilave ederek suyunuzu bazik hale getirebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
Asidik Besinler
Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
Tahin Besin Değerleri
Kilo kaybına yardımcı olmak için gerekli olan yüksek alkali mineral içeriği nedeniyle vücudunuzun sindirimi kolaylaştırır. Diyetlerde tüketmek istediğiniz 100 gram tahin besin değerleri şöyledir: Karbonhidrat 21.19 gram.
Çok alkali besinler: Limon, greyfurt, avokado, hindistancevizi, hindistancevizi sütü, badem sütüdür. Orta alkali besinler: Yumurta, somon, lor peyniri, kefir, keçi, koyun sütü yoğurdu ve peyniri, tofu, kavun, incir, olmamış yeşil muz, siyah erik ve üzüm pekmezidir.
Çay esas olaak 5.5 pH değerine sahip olmaktadır. Bu değerden dolayı da asit olarak kabul edilmektedir ve asidik bir özellik taşımaktadır. Asitlerin tatları ekşidir. Mavi renkteki turnusol kâğıdını kırmızı renge çevirmektedirler.
Kivi, ananas, hurma, nektarin, karpuz, greyfurt, kayısı, elma gibi meyveler iyi bir alkali gıda kaynağıdır. Vücutta birçok rol üstlenen vitaminlere, minerallere ve antioksidanlara sahip bu meyveleri birçok uzman günlük yeme planlarınıza dahil etmeyi öneriyor.
Sirkeli suyun pH değeri asidik bir sıvı olduğu için yemeklerden önce içildiğinde, sindirim enzimlerinin üretimini artırmaktadır. Gece yatarken sirkeli su içmek sirkedeki asit midedeki yiyeceklerin parçalanmasına yardımcı olarak emilimi kolaylaştırır ve hazımsızlığı azaltır.
Maden suyu alkali mi? Maden suyu, doğal olarak mineraller ve elektrolitler içeren bir içecektir. Maden suyunun alkali olup olmadığı, içindeki minerallerin türüne ve miktarına bağlıdır. Bazı maden suları alkali olabilir, ancak bazıları asidiktir.
Çok alkali su tüketmek mide bulantısı ve kusmaya kadar gidecek sorunlara neden olabilir. Günde 2-3 litreye kadar tüketilebilir[6][9].
En Alkali Besinler
Pırasa, pancar, salatalık, sarımsak, avokado, bezelye, brokoli, lahana, kuşkonmaz, yapraklı yeşil sebzeler, mercimek, kinoa, yulaf, yağlı balık, domates, limon, badem, greyfurt ve yeşil çay.
Meyve, şekersiz meyve suları, sebzeler (özellikle ıspanak, patates), maden suyu, bakliyat, kuruyemişler, tohumlar ise alkali etkiyi destekleyici gıdalardır. Bu gıdalara ağırlık vermek alkali beslenmenin temelini oluşturur.
Alkali bakımından en zengin besinler arasında; avokado, brokoli, salatalık, lahana, sarımsak, karalahana, maydanoz, ıspanak, domates, kereviz sapı, buğday çimi, zencefil, hindiba, soya filizi, pazı, tatlı su yosunları, ısırgan otu, kuşkonmaz, karpuz, çörekotu, kavun, zeytinyağı, nane, kekik, karbonat, doğal tuz, rezene ...
Asit-baz dengeniz normalse, alkali su içmekten kaçınmanız veya ayda bir kereden fazla içmemeniz daha iyi olur. Aksi takdirde, baş dönmesi, bulantı, kusma, ellerin ve ayakların titremesi gibi yan etkiler görülebilir."
Boğaz ve yemek borusu yanmasına sebebiyet verebilir: Elma sirkesinin pH değeri 2 ila 3 arasında olup oldukça düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri