Ovülasyon dönemi belirtileri arasında yer alan bir diğer değişim de servikal mukus olarak tanımlanan vajinal akıntıda görülen değişimdir. Adet döngüsünün ortasına denk gelen yumurtlama dönemi yaklaştıkça, vajinal akıntının hacmi artar. Servikal mukus belirgin olarak kaygan, şeffaf ve uzayan yapıdadır.
Vajinal akıntıda değişiklik: adet bittikten sonra yumurta olgunlaşmaya başladığında akıntı miktarı artmaya başlar ve yumurtlama günü geldiğinde ise kıvamı yumurta akı gibi şeffaf olur. Yumurta çatladıktan sonra akıntı tekrar az miktarda opak hale gelir.
Yumurta Çatlaması Belirtileri
Memelerde hassasiyet ve ağrı görülür. Karın bölgesinde şişlik meydana gelir. Yumurta çatlaması ile tat ve koku hassasiyeti artar. Mide bulantısı yoğun olarak hissedilir.
Yumurtlama döneminde vajinal akıntı miktarı artabilir. Bu dönemdeki vajinal akıntı genellikle berrak ve esnek bir forma sahiptir ve bazen yumurtanın akına benzeyebilir. Yumurtlama döneminden sonra ise akıntı, daha yoğun ve bulanık renkli olabilir. Ayrıca akıntı miktarında azalma görülebilir.
Yumurtanın olgunlaşması ve folikül üzerinden dışarıya çıkması 5-7 gün arasında devam eder. Yumurtlamanın ortaya çıkması ise 24-36 saat kadar sürmektedir. Bu nedenle yumurtlama dönemi kaç gün sürer sorusunu merak edenler için ortalama 1-1.5 gün cevabı doğru olacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Döllenmenin gerçekleşmiş olması da kadının beklenen adet kanamasının gecikmesine neden olur. Döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmediği net olarak kanda yapılan gebelik testi tespit eder. Adet kanaması 10 gün kadar gecikirse de idrarda yapılan gebelik testi ile gebelik tespiti yapılabilir.
Hamile kaldıktan sonra döllenmiş yumurta (embriyo) rahim duvarına yerleşir. Bu durum hamileliğin en erken ortaya çıkabilecek belirtilerinden birine neden olabilir: lekelenme ve bazen de kramp. Buna implantasyon (yerleşme) kanamasıdenir. Yumurta döllendikten 6 ila 12 gün sonra herhangi bir yerde oluşabilir.
Folikülün duvarında bir çatlama oluşur ve yumurta, etrafında birkaç tabaka hücre ve içinde bulunduğu sıvı karın boşluğuna bırakılır. Buna yumurtlama diyoruz.
YUMURTLAMA BELİRTİLERİ
Bu belirtiler, kişiden kişiye de değişebilmekle birlikte; servikal (rahim ağzı) kanaldan yumurta akı kıvamında sıvı artışı, vücut ısısında yaklaşık 0.5 °C artış, kasık bölgesinde kramp ve ağrı, karında şişkinlik ve koku, tat, görme duyularında artış olarak sayılabilir.
En hızlı sperm, en erken 45 dakikada yumurtayı bulur. Yavaş bir sperm için bu süre 12 saate kadar çıkabilir. Eğer bir sperm yumurtalık kanalına geldiği halde yumurtayı bulamazsa burada 72 saate kadar bekleyebilir.
Çünkü erkek spermleri 72-96 saat kadar canlılıklarını devam ettirmektedir. Yani bu iğne yapıldıktan sonra yumurta çatlamış bile olsa spermlerin bir şekilde yumurtayı dölleme şansı olabilmektedir.
Yumurta çatlaması ile beraber ortalama bir gün içerisinde gebelik oluşumu gerçekleşir. Elbette burada önemli olan gebelik dönemi için, spermin yumurtayı döllemesi ve hemen arkasından da çatlama dönemini gerçekleşmesidir.
Çatlama iğnesi yapıldıktan yaklaşık 40 saat sonra çatlama meydana gelir. Bu nedenle doğal yoldan hamile kalamayan kadınların enjeksiyondan sonra birkaç gün düzenli cinsel ilişkiye girmeleri gerekir. Bu hamile kalma şansınızı artırır.
Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir. Yumurta, yumurtlama sonrasında 24 saat canlı kalabilir.
Kasık ağrısı: Tek taraflı (sadece sağda veya solda) kasık ağrısı genellikle yumurtlamanın olduğu gün hissedilir. Ağrı bazen iki taraflı da olabilir. Ağrının sebebi yumurtlama sırasında folikül içerisinde bulunan sıvının pelvise (rahim etrafına) sızmasıdır. Bu sıvı bir kaç günde kaybolur kendiliğinden.
Yumurtaların çatlamaması sonucunda ise polikistik over oluşur ve kadınlarda adet düzensizlikleri başlar. Bu durum kadınların hamile kalmasının önüne geçer ve kısmi kısırlık olarak adlandırılır.
Hamilelik anneden gelen yumurtanın babadan gelen spermle follop tüplerinde birleşmesiyle başlar. Oluşan embriyo yaklaşık 7 ila 10 gün süren bir yolculuk sonunda anne rahmine ulaşır ve oraya yerleşir.
Ancak yumurtlama dönemi yaklaştığında vücutta artan östrojen miktarı, servikal mukusta farklılaşma meydana getirir. Bu farklılaşma, yumurtlamanın belirtileri arasında en kolay fark edilendir. Bu dönemlerdeki akıntı şeffaflaşır, kayganlaşır ve iki parmak arasına alındığında uzayan bir kıvama gelir.
Yumurtanın büyümesi ile olgunlaştığı zaman çatlamasına yakın vajinal akıntı artar. Jel ya da jöle gibi şeffaf kaygan ve sümüksü bir hal alır. akıntı iki parmak arasına alınırsa uzayan bir kıvamdadır. Bu durum yumurtlamadan bir iki gün önce gözlemlenmeye başlanır.
Yani ortalama olarak 24 saat yaşayabilir. Bazı kadınlar yumurtanın çatlama öncesindeki gerilmesini hissettikleri için yumurtlama zamanlarını da bilebilirler. Yumurta hücresi 24 saat yaşayabildiği için yumurtlama olduktan 1 gün içerisinde ilişki olursa gebelik gerçekleşebilir.
Genelde her ay sırasıyla bir yumurtalığınızdan yumurtlama olur. Çok nadiren de 2 adet yumurtlama olur. Bunların ikisi de spermler tarafından döllenirse, çift yumurta ikizleri oluşur.
Yumurtanın anne adayının vücudunda canlı kalma süresi 12-24 saattir. Erkekten gelen sperm hücresi ise kalitesine ve sayısına bağlı olarak kadın vücudunda ilişkiden sonra 72 saate kadar canlı kalabilir. Bu nedenle yumurtlama gününden iki gün önce ve iki gün sonra ilişkiye girildiğinde gebe kalma şansı artar.
Bebeğin rahim duvarına tutunması ile birlikte implantasyon kanaması olarak adlandırılan, hafif hafif birkaç gün devam eden kanama görülebilir. Ardından sık sık idrara çıkma, şişkinlik, mide bulantısı gibi ilk trimesterin son dönemine kadar devam edecek bazı gebelik belirtileri başlar.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Burada önemli olan miktar değildir. Sperm hücreleri gözle görülemeyecek kadar küçük hücrelerdir ve bazen bir damla zevk suyunda milyonlarca sperm hücresi bulunabilir. Bir damla sperm ile hamile kalınır mı sorusunun cevabı ise kesinlikle evet olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri