Yumurta sarısının donma noktası yaklaşık olarak -0.85ºC olmasına rağmen -6ºC'a kadar jel oluşumu gözlenmemektedir. Yumurta sarısında -18oC'da hızlı bir jelleşme olmaktadır.
Aynı zamanda haşlanmış yumurta oda sıcaklığında bir günden fazla beklediği zaman bozulmaya başlar. Donmuş yumurtanın tadı biraz bozulur. Uzun süre donarak beklemiş olan yumurtanın tüketilmemeli önerilir.
Örneğin Amerikan Gıda Güvenliği ve Denetim Servisi'ne göre yumurtalar iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmamalıdır.
Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir. Ancak buzdolabının kapağına koymak yerine, karton kutusuyla birlikte alttaki raflara koymanız daha doğru olacaktır. Buzdolabı kapağı sürekli açılıp kapandığı için, ortamda ısı değişimleri olur.
Yumurta kaynatıldığında, içindeki şeffaf madde (albümin) beyaza döner ve katılaşır. Bunun nedeni, proteinlerin birbirine karışmasıdır. Yumurta soğukken, bu proteinler birbirinin üzerinden kayarak sıvı gibi hareket eder.
İlgili 29 soru bulundu
Yumurta sarısının donma noktası yaklaşık olarak -0.85ºC olmasına rağmen -6ºC'a kadar jel oluşumu gözlenmemektedir. Yumurta sarısında -18oC'da hızlı bir jelleşme olmaktadır.
Yumurtanın tazeliğini anlamak için uygulayabileceğiniz diğer test ise, sallamaktır. Yumurtayı salladığınızda çok fazla ses gelmiyorsa, bu yumurtanın taze olduğunu gösterir. Bayat yumurtalar ise, sallandığında cıvık bir ses çıkartır. Fakat daha önce dediğimiz gibi, yumurtanın bayat olması bozulduğu anlamına gelmez.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Taze olan yumurtanın buzdolabında ne kadar sürede dayanabildiği konusuna bakıldığında yaklaşık olarak beş haftaya kadar saklanabildiği görülmüştür.
Yumurtalar oda sıcaklığında 2-3 hafta boyunca bozulmadan kalabilir. Bu üç ülkenin dışındaki ülkelerde genelde tavuklar aşılanıyor ve enfeksiyon bulaşma riski önlenmiş oluyor. Dolayısıyla yıkanmasına ya da buzdolabında saklanmasına gerek yok.
Bayat yumurta nasıl anlaşılır endişesini gidermek için 1 bardak suya ihtiyacınız var. Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
Şu andaki yönetmelik gereği evli kadın yumurta donduramaz, embriyo dondurabilir.
Dr. Attar, “Yumurta dondurma işlemi için ideal yaş 35-40 arasıdır. Yumurtanın dondurulduğu yaş, yumurta kalitesini ve gebelik başarısını etkiliyor. İşlemin ardından yüzde 30-60 arasında başarı oranı var” dedi.
Cem Çelik, “36 yaş altı kadınlarda yüzde 50 ihtimalle gebelik elde edebilmek için ortalama 10-12 yumurta, 36 yaş üzerinde ise 20-25 yumurta dondurulması önerilmektedir .
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
"Yumurta doğal bir yatıştırıcı"
Ama bu kez değişik olan "Onu sabah kahvaltısında değil uyumadan önce yiyin" denmesi. İddianın sahibi Avustralyalı bir beslenme uzmanı olan Sharon Natoli. Natoli'ye göre uyumadan 2 saat önce ya da akşam yemeğinde yenecek yumurtanın birçok faydası bulunuyor.
Çatlak yumurta yenir mi? Kırık yumurtada patojen bakterilerin üreme ihtimali vardır. Bu nedenle yenmemesi gerekir.
Yumurtada besin zehirlenmesine neden olan salmonella isimli bakteridir. Bu bakteri vücuda alındıktan 12-72 saat içerisinde enfeksiyona neden olmaktadır. Hastalar 4-7 gün boyunca kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı ve ateş problemi yaşamaktadır.
Birkaç tane fazladan organik yumurtanız varsa dondurucuya atabilirsiniz ama kabuklarıyla birlikte değil. Çünkü sıvı genişleyerek yumurta kabuklarını çatlatır ve tüm dondurucuya bulaşabilir.
'YUMURTALARIN ÜZERİNDE MUTLAKA SERİ NUMARASI BULUNMALI'
Üzerinde seri numarası olmayan yumurtalar piyasaya çıkacak özellikleri olmadıkları için üzerine seri numarası da vurulmaz.
Proteinlerce zenginliğini bildiğimiz yumurtaların içinde bir de sülfür bulunur. Sülfür, ısıya maruz kaldığı durumlarda yaşanan reaksiyonlar ve kırılmalar nedeniyle ortaya sülfür gazını çıkarır ve bu da yumurtanın çok kokmasının nedenlerinden biri olarak sayılır.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa;
1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır.
normal kosullar altinda saf suyun donma sicakligi 0 °c'dir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri