Bu itibarla, yukarıda ifade edilen tıbbî zorunluluk hallerinde, yumurta hücresinin dondurulmasında ve dondurulan bu hücrenin, ileride yumurta sahibinin döllendirilme anındaki nikahlı eşinin spermiyle aşılanmasında dinen bir sakınca yoktur.
Yumurtaları dondurma işlemi gerçekleştirildikten sonra dondurulmuş yumurta hücrelerinin saklama bedeli yıllık olarak tüp bebek merkezine ödenmektedir ve yaklaşık olarak yıllık bakım ücreti 750-1000 TL arasında değişmektedir.
Dr. Attar, “Yumurta dondurma işlemi için ideal yaş 35-40 arasıdır. Yumurtanın dondurulduğu yaş, yumurta kalitesini ve gebelik başarısını etkiliyor. İşlemin ardından yüzde 30-60 arasında başarı oranı var” dedi.
Yumurta dondurma Türkiye'de yasal mı? Evet, Sağlık Bakanlığı'nın 2014 yılında yayınladığı yönetmelik ile bazı özel koşullarda, kadınların doğurganlığının korunması için yumurta dondurulmasına izin verilmiştir.
24 Ekim 2014 üreme tıbbi yönetmeliğine göre; kanser tedavisi, çikolata kisti ve kanser cerrahisi gibi operasyonlar öncesinde ya da yumurta rezervinin azaldığı 3 uzman doktor tarafından sağlık kurulu raporu ile onaylanmış kadınlar yumurta dondurma işlemini gerçekleştirebilir.
İlgili 37 soru bulundu
İngiltere'de Doğurganlık ve Embriyoloji Departmanı (HFEA) 40 yaşından sonra yumurtalarını donduran kadınlara gebelik olasılığının oldukça düşük olduğu ve bu işlemin pek anlamı olmadığının açıklanması gerektiğini söyledi.
Aslında, Çocuk sahibi olabilmek için bir tane yumurta bile yeterli. Bu tamamen o yumurtanın kalitesi, kadının doğurganlığı ve o yumurtadan güzel bir embriyonun oluşmasıyla ilgili. Aslında çocuk sahibi olmak için bir yumurta ve bir sperm yeterli.
Yöntem için ideal yaş aralığı var mı? Yaş önemli faktör. Özellikle yumurta dondurmak isteyen kadınların bu işlemi 35 yaşından önce yaptırmaları hem yumurta sayısı hem de yumurta kalitesi açısından önemli.
Belirttiğimiz gibi ergenliğe ulaşmış her kadın, yumurta dondurma işlemi yaptırmak için uygun yaşta sayılır. Evli çiftlere genellikle Tüp Bebek tedavisi uygulanırken ileride anne olmak isteyen bekâr bir kadın yumurta dondurma işlemine başvurmaktadır.
Yumurta dondurma işleminde düşük doz bir anestezi ile ağrı sızı hissetmeden işlem uygulanmaktadır. Bekar hastalar için de yapılan özel uygulamalarla herhangi bir sorun yaşanmayacak şekilde uygulama yapılabilmektedir.
Yumurta dondurmak masraflı bir işlem olarak biliniyor. İşlem devlet hastanelerinde yapılıyor. Ancak SGK gibi sağlık güvenceleri bu masrafı karşılamıyor.
35 yaş altında 8-10 adet yumurta dondurulması önerilirken, 40 yaş üstünde daha fazla sayıda yumurtaya ihtiyaç olmaktadır. Yumurtaların kullanımı arzu edildiğinde, tüp bebek tedavisinde kullanılabilmeleri için çözülmeleri gerekir.
Kaç yumurta dondurulabilir? Ortalama olarak bir denemede 6-10 arası yumurta toplanması hedeflenmektedir. Toplanan yumurtaların yaklaşık yarısının transfer edilebilir embriyo haline geleceği düşünülürse 10 yumurta toplanan bir bayanda 3-4 embriyo oluşturma şansı mevcuttur.
Peki, yumurta dondurma işlemi bakirelerde nasıl yapılır? Bu sorunun yanıtı, karından cerrahi müdahaledir. Karından uygulanan yumurta toplama yönteminde vajinal bölgeye temas edilmez ve bu sayede hymen dokusunun güvenliği sağlanır.
Dondurarak saklama işlemi için artan embriyoların kalitesi ve sayısı değerlendirilmekte ve uygun şartlar mevcutsa dondurulmaktadır. Sağlık bakanlığının konu ile ilgili yönetmeliğine göre dondurulan embriyolar 5 yıl boyunca saklanabilmektedir.
Rahim içi zarının kalınlaşma durumuna göre genellikle adetin 15-20. günü arasında embriyo transferi yapılır.
Kemoterapi gibi yumurtalık rezervini ya da tüm vücut fizyolojisini etkileyen tedaviler gören kadınlar için gebe kalmak zorlaşır, hatta imkansızdır. Ancak tedavi öncesinde yumurtalarını donduran kadınlar tedavileri tamamlandıktan sonra gebe kalabilmektedirler.
Tedavi süreci bittikten sonra dondurulan bu sperm ve yumurtalar kullanılabilir. Evli olmayan ancak erken menopoz riski olan kadınların yumurta hücreleri de dondurulmakta, evlilik sonrasında gebelik için kullanılmaktadır.
Mantık olarak yumurtalık rezervi azalmadan yani AMH 1'in altına inmeden yumurta dondurmak gerekir. Çünkü rezerv iyiyken toplanacak yumurta sayısı ve kalitesi daha iyi olacaktır ve gebelik şansı daha yüksek olacaktır.
Tüp bebek uygulamasında yaş sınırı var mıdır? Kadın adetinin 3. gününde yapılan hormon testleri ve ultrasonografide görülen yumurtalık kapasitesi yumurtalık fonksiyonlarının uygun olduğunu gösterir ise 45 yaşına kadar tüp bebek işlemi uygulanabilmektedir.
Donmuş yumurtanın tadı biraz bozulur. Uzun süre donarak beklemiş olan yumurtanın tüketilmemeli önerilir.
Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
Bu nedenle, bir kadının doğurganlığının 35 yaşından sonra önemli ölçüde azalmaya başladığı söylenebilir. 40 yaşından itibaren doğal yollarla gebeliğin oluşabilmesi oldukça güçleşir, 45 yaşından sonra ise bu ihtimal neredeyse sonlanır.
Bu noktada en önemli detay, kadının menopoz sürecine girmemiş olmasıdır. Menopoza giren kadınlarda yumurtlama tamamen sona ereceği için döllenme şansı ortadan kalkar. Bu yüzden 40 yaşını aşmış bir kadının hamile kalabilmesi için mutlaka halen adet görüyor olması ve yeterli bir yumurta rezervi bulunması gerekir.
Adet döneminden hemen sonra hamile kalma olasılığı vardır. Kanama bittikten sonra, doğurganlık penceresinin aktif olduğu döneme geçiş yapılır. Spermlerin de 5 güne kadar canlılığını koruyabilmesinden dolayı, kanamadan hemen sonra cinsel ilişki mevcutsa hamilelik mümkün hale gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri