Yumurta dondurma fiyatı yaklaşık olarak 9000-12.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Yumurta dondurmak masraflı bir işlem olarak biliniyor. İşlem devlet hastanelerinde yapılıyor. Ancak SGK gibi sağlık güvenceleri bu masrafı karşılamıyor.
5 Yıl Dondurulabilir; Yaşa Dikkat
İşlem için ideal yaşın 35-40 arası olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, “Yumurta dondurma yaşı çok önemli. Çünkü yaş, yumurta kalitesini ve gebelik başarısını etkileyen en önemli unsurlardan biri.
35 yaş altında 8-10 adet yumurta dondurulması önerilirken, 40 yaş üstünde daha fazla sayıda yumurtaya ihtiyaç olmaktadır. Yumurtaların kullanımı arzu edildiğinde, tüp bebek tedavisinde kullanılabilmeleri için çözülmeleri gerekir.
Kimler Yumurta Dondurabilir? Önceleri yalnızca ciddi bir cerrahi operasyon geçirecek, kanser tedavisi görecek hastalara yumurta dondurma izni veren Sağlık Bakanlığı, yasalarda yaptığı son düzenlemelerle yumurta rezervi düşük veya erken menopoz riski olan tüm kadınlara "yumurtalarını dondurma hakkı" sağlamaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Yumurta toplama ve dondurma işlemleri, bakire kadınlara da uygulanabilir ve bu yüzden henüz evlenmemiş ve cinsel ilişki yaşamamış kadınlar tarafından da güvenle tercih edilebilir.
Şu andaki yönetmelik gereği evli kadın yumurta donduramaz, embriyo dondurabilir.
Aslında, Çocuk sahibi olabilmek için bir tane yumurta bile yeterli. Bu tamamen o yumurtanın kalitesi, kadının doğurganlığı ve o yumurtadan güzel bir embriyonun oluşmasıyla ilgili. Aslında çocuk sahibi olmak için bir yumurta ve bir sperm yeterli.
Yumurta dondurma işlemi, regl dönemi itibari ile yaklaşık 10 gün süren bir ilaç tedavisi ile başlar. Kişiye göre dozu ayarlanan ilaçlar karın cildinden yapılan küçük iğnelerle uygulanır. Bunlar küçük insülin iğneleri gibidir ve kişi kolay bir şekilde kendi uygular.
Yumurta dondurma işleminde düşük doz bir anestezi ile ağrı sızı hissetmeden işlem uygulanmaktadır. Bekar hastalar için de yapılan özel uygulamalarla herhangi bir sorun yaşanmayacak şekilde uygulama yapılabilmektedir.
Yöntem için ideal yaş aralığı var mı? Yaş önemli faktör. Özellikle yumurta dondurmak isteyen kadınların bu işlemi 35 yaşından önce yaptırmaları hem yumurta sayısı hem de yumurta kalitesi açısından önemli.
Kaç yumurta dondurulabilir? Ortalama olarak bir denemede 6-10 arası yumurta toplanması hedeflenmektedir. Toplanan yumurtaların yaklaşık yarısının transfer edilebilir embriyo haline geleceği düşünülürse 10 yumurta toplanan bir bayanda 3-4 embriyo oluşturma şansı mevcuttur.
Dondurulan yumurta, işlemin yapıldığı dönemdeki biyolojik özelliklere sahip olduğundan genetik anomali riskiyle de düşükle de karşılaşmamak için 20 ila 30 yaşları arası, yumurta dondurmak için en uygun dönem kabul edilir. Bu yaşlarda yumurtaların sayısı da kalitesi de en yüksek seviyededir.
Yumurtalık rezervi azalmış, kemoterapi görecek veya ameliyat sonrası yumurtalıkları zarar görecek kanser hastası bekar kadınlar yumurta dondurma yöntemine başvurabilirler.
Özel hastanelerde, 10 bin TL'ye mal edilen işlem artık kamuda 500 TL'ye yapılıyor. Süleymaniye ile Zeynep Kamil Kadın-Doğum ve Çocuk Hastaneleri'nde bekâr kadınlara yumurta dondurma işlemi başladı.
Yumurta dondurma için rapor tüp bebek merkezi olan devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden alınır. Rapor almak için yumurtalık rezervinin azaldığının muayene ve testler ile gösterilmiş olması gerekir. Bu kriterleri sağlayan hastalara 3 hekim imzası ile yumurta dondurma raporu alınır.
Yumurta toplama sonrası adet ortalama 7-10 gün sonra olur. Adetlerde erken ya da geç olma durumu da görülebilir. Kanama daha yoğun ve daha ağrılı da olabilir. Fakat bu endişe edilecek bir durum değildir.
Özel hastanelerde bir süredir uygulanan işlem, artık İstanbul'daki Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Süleymaniye ve Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk hastanelerinde de uygulanıyor. Devlet hastanesi olmasına rağmen tedavi SGK tarafından karşılanmıyor.
Dondurarak saklama işlemi için artan embriyoların kalitesi ve sayısı değerlendirilmekte ve uygun şartlar mevcutsa dondurulmaktadır. Sağlık bakanlığının konu ile ilgili yönetmeliğine göre dondurulan embriyolar 5 yıl boyunca saklanabilmektedir.
Bu nedenle, bir kadının doğurganlığının 35 yaşından sonra önemli ölçüde azalmaya başladığı söylenebilir. 40 yaşından itibaren doğal yollarla gebeliğin oluşabilmesi oldukça güçleşir, 45 yaşından sonra ise bu ihtimal neredeyse sonlanır.
Her ay yaklaşık olarak 3 ile 30 yumurta olgunlaşır ve içlerinden en olgun yumurta salınır. Yumurtlama dönemi olarak bilinen zaman dilimi yumurta foliküllerinin hormonlar tarafından uyarılmasıyla başlasa da, gebelik için gerekli olan yumurtanın salınımı 24 saat sürer.
Yukarıda da değindiğimiz gibi kadının hamile kalması için 1 yumurta ve 1 sperm yeterlidir. Fakat kadının 8 ve daha fazla yumurtaya sahip olması durumunda hamilelik şansı da yüksek olacaktır. Yani kadında ne kadar fazla yumurta varsa hamilelik şansı da o kadar fazladır.
Tedavi fiyatları çiftin kaç kere deneme yapabileceğine, ilk seferde tutup tutmadığına göre değişebilmektedir. 2023 yılı için ortalama olarak tüp bebek fiyatları 20.000 TL – 25.000 TL arasında değişmektedir.
Tıbbî zorunluluk hallerinde, üreme hücresinin dondurulmasında ve dondurulan bu hücrenin, ileride döllendirilme anındaki nikâhlı eşin üreme hücresiyle aşılanmasında da dinen bir sakınca yoktur.
Ancak yumurtalığın bir tanesi alınmış olan kadınlarda, öncelikle hormon seviyelerinin değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirmenin sonuçlarına göre, tüp bebek uygulamasına karar verilebilir. Yumurtalıkları olmayan kadınlar ancak yumurta bağışı yöntemi ile gebe kalabilir ancak bu uygulama ülkemizde yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri