HAŞLANMIŞ YUMURTANIN FAYDALARI Kalp sağlığı problemleriyle savaşır. Meme kanserine karşı çok ekilidir. İltihaba iyi gelir. Vücudun demir ihtiyacını karşılar.
2) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Haşlanmış yumurta içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler sayesinde bağışıklık sistemini destekler. Vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.
Yüksek protein, vitamin ve mineraller içerir. Bir adet haşlanmış yumurta yaklaşık 6 gram protein içerir ve kas gelişimini destekler. Ayrıca, yumurta sarısı kolin adı verilen bir besin maddesi içerir. Kolin, hafıza fonksiyonunu artırabilir, beyin sağlığını koruyabilir ve karaciğer yağlanmasını azaltabilir.
Vitamin açısından oldukça zengin bir yiyecek olan yumurta, hem beyazı hem de yumurta sarısı tam bir şifa kaynağıdır. Yumurta, cildi zararlı güneş ışınlarından korur, iyi kolesterolü yükseltir, beyin sağlığına olumlu katkı yapar.
İlgili 40 soru bulundu
Eğer mevcutta sadece bir kalp damar hastalığı varsa bu bireyler yumurta tüketimini günde 2 ile sınırlandırmalıdırlar. Sağlıklı bireyler ise günde 3 yumurta bile tüketebilirler bir sınırlama kalp sağlığı riski açısından yoktur.
Genç kalabilmek ve de sorunsuz cilt adına çiğ yumurta içmenin yaygın olduğu bilinmektedir. Böbreklerin taş ve ya kumdan temizlenmesine destek olmaktadır. Böbrek ağrıların önleyen çiğ yumurta daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Günümüzde sporcular tarafından tüketilen çiğ yumurta, önemli enerji kaynağı olmaktadır.
Yumurta protein açısından zengin olsa da lif açısından düşük değere sahiptir. Bu nedenle kabızlığa yol açabilir ya da var olan durumun kötüleşmesine neden olabilir. Yumurtanın diyetten çıkarılması yerine, taze ıspanak ve domates gibi lifli gıdalar eklenerek tüketilmesi önerilebilir.
Günde 3 adet yumurtaya kadar yemek oldukça güvenlidir. Yumurta iyi kolesterolü yükseltip, kalp rahatsızlıklarına karşı korur. Dünya da hemen hemen herkes yumurta tüketmektedir. Hem lezzetli hem de sağlıklı olduğu için tüketimi oldukça yaygındır.
- Yumurta: Yumurta da mühim karaciğer dostlarından biri. Özellikle zengin lesitin ve kolin içeriği onu rahatlıkla “karaciğer dostu” yapıveriyor.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Sağlıklı bireylerin günde bir yumurta tüketmesinde sakınca bulunmuyor. Şeker hastaları için ise günde bir yumurta çok hafif de olsa riski artırabiliyor. Diyabeti olanlar veya kalp krizi geçirmiş olanlar daha çok yumurtanın beyazını yemeli, yumurta sarısını ise haftada üç defadan daha fazla tüketmemeli.
Önemli bir besin maddesi olan yumurtanın ağrı kesici etkisi bi- linmemektedir.
HAŞLANMIŞ YUMURTANIN FAYDALARI
Kalp sağlığı problemleriyle savaşır. Meme kanserine karşı çok ekilidir. İltihaba iyi gelir. Vücudun demir ihtiyacını karşılar.
Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
İYİ VE KÖTÜ KOLESTEROLÜ YÜKSELTİR Kısacası yumurta yiyen herkesin kanında hem kolesterol hem de LDL kolesterol yükselmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu Akdeniz ve vejetaryen tipi beslenmeye yumurta eklenmesi durumunda kolesterol düzeyinin çok ciddi şekilde yükselmesidir.
Peki, Canan Karatay'ın önerisine göre 'süper besin' yumurta kaç adet ve nasıl yenmeli? Karatay, günde 10 tane yumurta yenmesi gerektiğini belirtti. Yumurtanın düşük kalori içeren bir gıda olduğunu ifade etti.
Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Bu dönemde kepek ekmeğinden, yağlı ve şekerli gıdalardan, baharatlardan, bol posalı sebze ve meyvelerden uzak durun. Halk arasında ishali azalttığı sanılan kuru kahve ve çay tüketiminden kaçının! Çünkü kahve ve çay vücuttan sıvı kaybına neden oluyor.
Probiyotik bakteriler içeren yoğurt, ayran, kefir gibi besinler enfeksiyonun giderilmesine ve ishalin önlenebilmesine yardımcı olur. Buna ek olarak haşlanmış patates ve pirinç tüketimi de bağırsaklarda su emilimini arttırdığından ishali hafifletir.
Yumurtalar son derece besleyici olmasına rağmen, onları çiğ yemek, salmonella kapma şansınızı artırır. Çiğ yumurtalar ayrıca bazı besinlerin emilimini de engelleyebilir. Diyetinize daha fazla protein ve besin eklemek istiyorsanız, yumurtalar besleyici bir katkıdır.
özellikle dikkat edilmelidir
sebebiyet veren Salmonella bakterisinin yumurtaların kabuğunda bulunması ve gıdaları kontamine edebilmesidir. Ortaya çıkan hastalıklar müşterilere zarar verebilir ve bir işletmenin itibarına ve işlerine ciddi etkisi olabilir.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri