Yumurta sarısını da küçük bir kasede çırpıp kaşığın tersiyle hamurun üzerine sürün. Üzerine susam serpiştirdikten sonra 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar, 35-40 dakika pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesiniz bekleyip dilimleyerek servise sunun.
Kalan yumurta sarılarınızı da çırparak mayonez, aioli sos gibi soslara dönüştürebilirsiniz. Yumurta sarılarını sütlü tatlıların içerisine koyarak bağlayıcılıklarını arttırabilir, çırparak krep ya da pancake yapımında da kullanabilirsiniz. Sadece sarısını kullanarak unsuz kişler hazırlayabilirsiniz.
Pilakinin hazırlanışındaki en belirgin fark hafif karamelize edilmiş soğanlı sebzeli domates sosunun önceden tavada hazırlanıp, balıkla beraber sonradan fırın tepsisine alınıp fırınlanmasıdır. Balık parçaları sos ile özdeşleşene kadar pişirildikten sonra ister sıcak ister soğuk olarak servis edilmesidir.
Nedir bu teknik peki? Özellikle Rumlar içine sarmısak, havuç ve maydanoz gibi sebzeler koyup zeytinyağıyla pişirdikleri yemeklere pilaki derler. Yani sadece fasulyenin pilakisi olmaz aslında. Balığın, börülcenin ve başka sebzelerin de pilakisi olur ve pilaki sözcüğü de dilimize Rumca'dan girmiştir.
Küp kesilmiş ve fasulyenin yanı sıra pişirilen patates, havuç, kereviz, gibi şeyler çeşni katar. Tuz, ve bazen şeker, pişirirken tat için katılır. Yemek soğutulduktan sonra üstünde limon, maydanoz ve sızma zeytinyağı ile servis edilir.
İlgili 21 soru bulundu
Bunlar: Uskumru pilakisi, midye pilakisi, palamut pilakisi, mantar pilakisi, domates pilakisi, fasulye pilakisi, diğer çeşit fasulye pilakisi, türlü sebze pilakisidir.
Zeytinyağını bir tavaya alıp, sarımsak, arpacık soğan ve taze soğanı kavurun. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin. Kaynamaya başlayınca, karides, havuç, kereviz, tuz ve karabiber ilave edin. Kısık ateşte suyunu yarı yarıya çekinceye kadar yaklaşık 20 dakika pişirip ocaktan alın.
Balıkların üstüne hilal şeklinde doğradığımız soğanları ve dilimlenmiş limonları diziyoruz. En son bir bardak suya, bir çorba kaşığı salçayı eritip, biraz karabiber biraz kekik ve biraz tuz ekleyerek karıştıralım. Balıkların üzerine gezdirelim. 200 derecede ısıtılmış fırında yarım saat pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Yumurtaların üzerini iki parmak geçecek kadar soğuk su koyun. Ocağın altını yakın ve mutfak derecesini suya batırın. Sıcaklık 60 C ye ulaştığında hemen bir miktar soğuk su koyarak sıcaklığı mümkün olduğunca ve 3 dakika boyunca bu derecede tutun. Yumurtalarınız 3 dakika sonunda pastörize olacaktır.
YAPILIŞI: 10 dakikalık bir sürede yumurtayı kaynattıktan sonra beyazını çıkartıp sarısını kaseye alın. Çatalla ezdikten sonra yoğurt ya da anne sütü tercih edin. Malzemeleri güzelce birbirine yedirin... NOT: Yumurta sarısının çiğ kalmamasına dikkat edin.
Yumurta buzdolabında 3-5 hafta süreyle kalabilir. Ancak dondurursanız 6 ay süreyle kullanabilirsiniz. İsterseniz yumurtanın beyazı ile sarısı ayrı ayrı veya birlikte dondurabilirsiniz. Sadece sarısını donduruyorsanız, 4 yumurta sarısı için 1/8 çay kaşığı tuz veya 1½ çay kaşığı şeker eklemeniz gerekir.
Patatesleri küp, havuçları yuvarlak şekilde doğrayın ve barbunyalarla birlikte tencereye ekleyin. Tuz, şeker ve limon suyunu ilave edin. Sıcak su ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp 15 dakika dinlendirdikten sonra servis tabağına aktarın.
Haşlanmış barbunyaları, doğranmış patatesleri, tuz, 1 çay kaşığı toz şeker ve üzerine iki parmak çıkacak kadar su ekleyip, kaynamaya bırakın. Zeytinyağlı barbunya pilaki yemeğiniz kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde barbunya, patates ve havuç yumuşayana kadar pişirin.
Maydanozlarımızı ince ince kıyalım. Uygun bir karıştırma kabına haşlanmış kuru fasulye, doğradığımız soğan, maydanoz, pul biber, sumak, limon suyu ve zeytinyağını alarak tüm malzemeleri güzelce karıştıralım. Haşladığımız yumurtaları soyalım ve dilimleyelim. Servis tabağına salatamızı boşaltalım ve üzerini dilimleyelim.
Tazecik palamutları halka halka dilimleyip, soğan, sarımsak ve domates ile pişiriyoruz. Limondan gelen ekşiliği ve karamelize olan soğanlar ile lezzeti tam yerinde oluyor. Akşam yemeği için sofraları hazırlansın, menüde palamut pilaki var!
Uskumru balığı besin değeri açısından diyet için uygundur. Zayıflama sürecinde uskumru balığını tüketebilirsiniz. Ancak pişirme yönteminiz, alacağınız kaloriyi etkileyecektir. Uskumrunun lezzetinin kaybolmaması için fırın tepsisinde ya da ızgarada pişirmeniz önerilir.
Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Servis tabağına alıp limon suyuyla tatlandırarak ılık ya da soğuk servis yapın.
Sarımsak ikiye veya üçe kesilip tencereye alınır, zeytinyağı ilave ederek kavrulmaya bırakılır. Kavrulunca domatesi eklenip, kaynatılır. Kaynadığı zaman altı kısılıp, kapağı kapatılarak 5 dakika yumuşamaya bırakılır. 5 dakika sonra pirinç, su, tuz, şeker eklenip kısık ateşte pirinç yumuşayana kadar pişirilir.
Domatesler saldıkları suyu çekince zar şeklinde doğranmış patatesi, kıyılmış kereviz sapını ve bir çay bardağı sıcak suyu ekleyin. Bir taşım kaynattıktan sonra ateşi kısın ve tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Sebzelerin pişmesine yakın bir başka tencereye 1 fincan zeytinyağı koyun ve balık dilimlerini dizin.
Barbunya sağlığa faydalıdır. Ne kadar çok yerseniz, mide sorunları yaşama olasılığınız o kadar az olur. Barbunya pilakiyi düzenli olarak tüketen insanlar, onları daha az tüketenlere göre daha az şişkinlik ve gaza sahiptir. Bu sebeple barbunya türk mutfaklarında pilaki olarak sıklıkla tercih edilir.
Barbunya pilaki yanında ne yenir sorunuza lezzetli ve çok sevilen bir yanıt daha verelim. Sebzeli kuskus pilavını deneyerek, ister etli barbunya ister zeytinyağlı barbunya pilakinin olduğu tabakları lezzetlendirebilirsiniz. Bakliyat odaklı bir yemeğin yanında bol sebzeli kuskus pilavı iyi gider!
Salça, küp doğranmış havuç, küp doğranmış patates, sarımsak, şeker ve tuzunu ekleyip üzerine de 2 su bardağı sıcak su ilave edip pişiriyoruz. Daha sonra haşlanan barbunyaları ilave edip sıcak su ekleyerek beraberce 5 dakika daha kaynatıyoruz. Borcama alıp üzerine doğradığımız maydanozları serpiyoruz. Afiyet olsun…
İlk olarak patlıcan küp küp doğranarak kızartılır. Patlıcanlar kızarırken; soğan, yeşil ve kırmızı biberler doğranır ve kavrulur. Biberler biraz öldüğünde pirinç eklenir, bir kaç kere karıştırınca 1 çay bardağı su eklenir. Tuz ve şekerde eklendiğinde, su çekilinceye kadar kısık ateşte pişer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri