Yumurtaların ve eğer kullanılacaksa yoğurt veya sütün taze ve kaliteli olduğundan emin olun. Yumurta sarılarını kullanmadan önce oda sıcaklığında bekletin. Bu, yumurtaların daha kolay karışmasını sağlar. Terbiye yapacağınız çorba suyunu veya çorbanın sulu kısmını -eğer çorba soğuk ise- ayrı bir kapta ısıtın.
Çorbanın tadı ve kıvamını ise terbiye destekler. Çorba terbiyesi çeşitli şekillerde yapılabilir. Yapılışı: Porselen bir kasede yumurta sarısıyla süt çırpılır, üzerine sıcak çorbadan bir kaşık ilave edilerek tekrar karıştırılır ve hepsi çorbaya ilave edilir.
çorbaya dair can sıkan yumurta beyazı detayı. böyle pütür pütür yüzen ak yuvarlaklar. bir süre çorba içmemeye sebep olacak durumdur. terbiye için yumurta sarısı kullanmanın yeterli olduğunu, beyazının çorbanın kıvamına / bağlamasına herhangi bir katkısı olmadığını bilmemekten kaynaklanan bir problemdir.
Çorba tariflerine lezzet ve nefislik katan en önemli aşamalardan biri de terbiye yapmak. Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor. Süt ya da yoğurtla hazırlayabileceğiniz enfes terbiyeler hazırlayabilirsiniz.
Bir kenarda yoğurt, un, limon ve su ile terbiye hazırlanır. Çorbayı kesmemesi için terbiyenin içine pişmekte olan çorbadan birkaç kepçe konur ve terbiye ılıklaştırılır. Ardından çorbayı karıştıra karıştıra terbiye eklenir. Tuz ilave edilir.
İlgili 17 soru bulundu
Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
- Çorba terbiyenize unu eklerken eleyerek eklemeniz ve tüm malzemeleri homojenize bir halinceye dek çırpmanız çorbanızın kesilmemesi için yapılabilecek en doğru şeylerden biri. - Çorba terbiyesinin ve çorbanın ısıları mutlaka birbirine eşit olmalı.
Yoğurdu, yumurta yerine kullanabileceğiniz bir başka yer de çorbalar. Yayla çorbası gibi yumurta ile kıvam verilen çorbalar için iki kaşık yoğurt ile bir kaşık unu iyice çırpın. Çorbanın suyundan karışıma ekledikten sonra yavaş yavaş çorbaya ekleyin.
UNLA MEYANE YAPARAK ÇORBAYA EKLEYEBİLİRSİNİZ
Nişasta içerikli malzemeler kadar doğrudan nişasta ya da un eklemek de çorbayı koyulaştırmanın bir diğer yoludur. Özellikle el blender'ınız yoksa, unu tereyağında ya da yağda kavurup elde edeceğiniz meyaneyi çorbaya ekleyerek koyu bir kıvam elde edebilirsiniz.
Çorbaya kıvam vermek için tereyağı ve unu tavada kavurun. Kavurduğunuz un ve tereyağı karışımını çorbaya ekleyerek karıştırın, kıvam alana kadar pişirin. Çorbanın altını açarak yüksek ateşte fazla suyu buharlaştırarak uçurabilirsiniz. Çorbanın içerisine patates atarak pişirebilir sonrasında blenderdan çekebilirsiniz.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
TERBİYE VE MEYANE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Genellikle çorbalar için kullanılan terbiye yumurta sarısı ile hazırlanıyor. Meyane ise eşit miktarda un ve tereyağının, unun kokusu çıkana kadar kavrulmasıyla elde ediliyor.
Çorbayı pişireceğiniz tencereye 2 su bardağı yoğurt, 1,5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın. 1 yumurta sarısını da karışımın üzerine ekledikten sonra tekrar karıştırın.
Bazı tarifler tüm bir yumurta yerine yalnızca sarısını veya akını isteyebiliyor. Bu tür tarifler için en iyi alternatif aquafaba ve soya lesitini oluyor. Yumurta akı için üç yemek kaşığı (45 gram) aquafaba, yumurta sarısı içinse bir yemek kaşığı (14 gram) soya lesitini kullanabilirsiniz.
Keten Tohumu veya Chia Tohumu
Yumurta yerine kullanmak için,1 yemek kaşığı (7 gram) öğütülmüş chia veya keten tohumunu 3 yemek kaşığı (45 gram) suyla birlikte tamamen emilene ve koyulaşana kadar çırpın ve ardından tarife ilave edin.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
Çorba terbiyesi, bir çorbanın kıvamını ve lezzetini artırmak için kullanılan bir karışımdır. Genellikle yumurta sarısı ve limon suyu veya sirke içerir. Terbiye, çorbanın sulu kısmına eklenir ve karıştırılarak çorbanın kalınlaşmasını sağlar.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Patates, piştikçe çorbaya kıvam verir. Patatesin içindeki nişasta, çorbanın yoğunlaşmasını sağlar. Sululuk miktarına göre 1 veya 2 adet patates kullanmanız yeterli olacaktır.
Yarım bardak elma püresi, bir yumurtaya denk gelir. Tariflerinizde yumurta yerine elma püresi kullanarak istediğiniz etkiyi yakalamak mümkündür. Birçok tarifin vazgeçilmezi olan muz, yeri geldiğinde yumurtanın yerine geçebilecek bir malzeme olabilir. Çeyrek bardak kadar muz püresi, bir yumurtaya denk gelir.
Yumurta, yoğurtlu çorbalara bağlayıcı özelliği için eklenir. Çoğu zaman yoğurdun kesilmemesini sağlar. Yayla çorbasını yumurtasız yapacaksanız yoğurt ve un karışımı tencereye ekledikten sonra çorbanın kesilmemesi için sürekli karıştırmalısınız.
Vegan yumurta, yumurta yerine tüketilebilecek olan bitkisel bazlı kaynakları ifade eder. Örneğin yumurta ikamesi olarak en çok keten tohumu, chia tohumu, tofu, nohut suyu, ezilmiş muz, elma sosu gibi gıdalar kullanılmaktadır. Bu alternatifleri ev ortamında hazırlayabilirsiniz.
Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Ayrıcaya terbiye un koyulmaz.. Yogurda da gerek yok. Sadece yumurta sarısı ve yarım limonun suyu kafidir.
Yoğurtlu terbiyede ise, bir yumurta sarısı, bir yemek kaşığı un ve bir yemek kaşığı yoğurt vardır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri