Şekeri ve yumurtaları en az 5 dakika çırpın. Hatta yumurta akı ile sarısını ayırarak çırpıp birbirine ilave edebilirsiniz. Yumurtanın çırpılmasıyla ortaya çıkan hava kabarcıkları kekinizin daha çok kabarmasını sağlar. Hava kabarcıkları ne kadar çok olursa kekinizde o kadar çok kabaracaktır.
En basit haliyle kek yapılırken şeker ve yumurta çırpılarak başlanıyor. Bu ilk adım kekin kabarması için en önemli nokta. Sıradan bir kek yaparken yumurta ve şekerin çok iyi çırpılması kekin iyi kabarmasını sağlıyor. Pandispanya tarzı daha kabarık ve pürüzsüz bir kek için yumurta akı ile sarısının ayrılması gerekiyor.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
1,5 su bardağı toz şeker. 1 su bardağı süt.
İlgili 36 soru bulundu
3. Çırpma İşlemi
Şekeri ve yumurtaları en az 5 dakika çırpın. Hatta yumurta akı ile sarısını ayırarak çırpıp birbirine ilave edebilirsiniz. Yumurtanın çırpılmasıyla ortaya çıkan hava kabarcıkları kekinizin daha çok kabarmasını sağlar.
Yağlanmış ve unlanmış ortası delik kalıpta önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirin. Bir yumurta ile ne kadar kabardığına inanamayacaksınız. Şeftali yoksa elma ile de olur. Afiyet olsun.
Mesela kek, kiş, sufle gibi kabarması makbul olan hamur işlerinde yumurta kabartıcı görevi görür.
Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz.
Yoğun kabartma tozu kullanımı tansiyonu yükseltmektedir. Bu nedenle tansiyon hastalarının ölçülü şekilde kabartma tozu içeren yiyecekleri tüketmesi tavsiye edilir. Mide enzimlerini etkileyen kabartma tozu, aşırı tüketildiğinde midede şişlik oluşturmaktadır.
Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır. Eğer kekiniz daha çok kabarsın diye kabartma tozunu fazla kullandıysanız, bu durum kekin kısa sürede kabarmasına ve içinin çiğ kalmasına yol açar. Keki orantılı bir şekilde pişirmek için, mutlaka fırını önceden ısıtın.
Öncelikle yumurta beyazları çırpma kabına alınır, bir fiske tuz atılarak blender ile köpük köpük oluncaya kadar çırpılır, bu işlem 3-4 dk sürüyor.
Yumurta akları geniş cam bir kaseye alınır toz şeker ve tuz ile kaşıktan düşmeyecek kıvama gelinceye kadar yani en az 25 dakika kadar mikserle yüksek devirde çırpılarak kabartılır (. sürenin uzun olamasının sebebi toz şekerin bu yöntemle zor erimesi).
Philips el blenderı çırpma ünitenizi yumurta beyazı, krema, kek karışımları ve yumuşak tatlılar çırpmak için kullanabilirsiniz.
*Kekimiz piştikten sonra fırından alıp 5 dk dinlendirip dilimliyoruz ve üzerine 1 bardak soğuk sütü döküyoruz. DİLERSENİZ KEKİNİZ ÜZERİNE PUDİNG ,ÇİKOLATA SOSU, VEYA BEYAZ ÇİKOLATA SOSU DÖKEBİLİRSİNİZ.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Keki çıkarırken parçalanmasını önlemek için, kek kalıbını unlamanız gerekiyor. Kalıbı tereyağı ile yağlayın ve üzerine un serpiştirin. Ardından ters çevirerek fazla unu akıtın. Daha sonra kek harcını kalıba dökebilirsiniz.
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur. Kek hamurunun güzel bir şekilde kabarması ve homojen olarak dağılabilmesi için bu malzemelerin ölçüleri önemlidir.
Yumurta sayılarının azaldığı bu kek tarifini sizlerde çok seveceksiniz.Yumuşacık, sünger gibi olması ile beğeneceğiniz tadı ile aşık olacağınız 2 yumurtalı kek sizlerinde beğenisini kazanacak.
Kekiniz fırında tam kıvamında kabardıktan sonra çıkar çıkmaz sönüyorsa bir diğer sebebi de ısı değişimi olabilir. Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın.
Kek icin kac yumurta olmali? Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur. Kek hamurunun güzel bir şekilde kabarması ve homojen olarak dağılabilmesi için bu malzemelerin ölçüleri önemlidir.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri