Yumurta. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi yumurta, kolajen ve elastin bakımından oldukça zengin bir besin olarak listemizdeki yerini alıyor. Böylelikle cilt kırışıklıklarını önlüyor ve yaşlanmayı geciktiriyor. Yumurta, içerdiği kök hücreler sayesinde cildin daha pürüzsüz görünmesini sağlıyor ve cildi yeniliyor.
Vitamin ve mineral yönünden zengin dengeli bir beslenme, sağlıklı ve zinde kalmanızı sağlayarak yaşlanmayı geciktirecektir. Bunun yanında, zerdeçal, bitkiler, etli ve zarlı kabuksuz meyveler gibi belli başlı yiyecekler, antioksidan yönünden zengin, arındıran ve yaşlanmayı geciktiren besinlerdir.
Su içeriği yüksek olan sebze ve meyveleri tercih ediniz. Salatalık, marul, kabak, kereviz, greyfurt, ananas gibi su içeriği yüksek olan besinler, cildin su ihtiyacını destekler. Ayrıca cilde ışıltı katarak güzel bir görünüm sağlayan bu besinlerin antioksidanlarca yüksek olduğu unutulmamalıdır.
Antioksidan içeriğe sahip olan e vitamini sağladığı birçok fayda ile yaşlanmayı geciktirmede oldukça etkilidir. Özellikle ciltte güneş ışınlarından dolayı oluşan hasarı onarırken bir yanda koruyucu bir bariyer görevi görür. Ayrıca; A, B3, B5 vitaminleri de yaşlanmayı geciktirmede etkili vitaminler arasında yer alıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
Cilde iyi gelen vitaminlerin sayısı epey fazladır. A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Faydalı besinlerden destek alın
Cilt sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden biri beslenmedir. Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar ve tam tahıllı ürünler, içeriğinde bulundurdukları E vitamininin antioksidan özelliği sayesinde cildin ultra viole ışınlara karşı koruyarak, kırışıklık oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor.
Zeytinyağı, vücudu kansere karşı koruyan, yaşlanmayı geciktiren ve bağışıklık sistemini güçlendiren çok değerli polifenoller -yani diğer bir deyişle antioksidanlar- içeriyor. Bu da zeytinyağını insan sağlığı açısından çok değerli kılıyor.
DEĞİŞİMİ GERİ DÖNDÜRMEK MÜMKÜN DEĞİL
Çalışmalar, yaşlanmanın organizmada farklı seviyelerde kendini gösteren karmaşık bir süreç olduğunu ortaya koyuyor. Yaşlanma süreci, kronik hastalıkların oranının katlanarak hızlanmasına ve sonunda organizmaların ölümüne yol açıyor.
Yaşlanma, insanın normal bedensel ve ruhsal işlevlerinin giderek azalmasıdır. Çok değişik faktörlerin etkilediği yaşlanma sürecinin önlenebilmesi mümkün olmamakla birlikte geciktirilmesi mümkündür. Ayrıca tıp literatüründe "kaliteli yaşlanma" kavramı çoktan yerini almıştır.
Yüksek kalorili, ürik asit, protein ve yağı çok besinlerle beslenme sonucunda hem kilo fazlalığı durumu hem de erken yaşlanma ortaya çıkar. Yoğun iş ve ev yaşamı stresler, hareketi az bir yaşam tarzı, uyku sorunları olanlar erken yaşlanırlar.
Aloe vera, cildi sıkılaştırmak açısından en iyisidir. Aloe vera jelindeki asit cildinizin elastikiyetini artırır ve sarkmış cildi sıkılaştırır. Ayrıca cildiniz için doğal bir kremdir. Limondaki C vitamini kollajen oluşumuna yardımcı olur, böylece cildinize esneklik kazandırır.
Cildin en amansız düşmanları olan güneş, hava kirliliği, sinir sisteminde bozukluk, rüzgar, aşırı nemlilik ve sigara; cildin vakitsiz yaşlanmasına neden oluyor. Uzmanlar, ciltteki bozulmaların yüzde 90'ını bu etkenlere bağlıyor.
Şakaklar fazla boş olduğu zaman yüzde iskelet görünümü dediğimiz yaşlı gösteren bir görünüm oluşuyor. Şakak kemiğinin boş ve zayıf olması veya yaşla bu bölgede kemik erimesi olması sonucu kaşlar ve hatta yanaklar da desteğini kaybedip aşağı düşüyor, gözlerde yorgun ifade, yüzde sarkmış görünüm ortaya çıkıyor.
Bazı insanların yüz kırışıklıkları daha fazla olur. Bunda cilt tipinin etkisi vardır.Beyaz ve ince derili insanlarda deri çok kolay kırışır ve yaşlanır. Kalın derili, esmer kişilerde ise daha geç ve yavaş kırışma, yaşlanma gözlenir. Tabii genetik yapı da diğer tüm organ yaşlanmalarında olduğu gibi etkendir.
B12 vitamini derinin yenilenmesini sağlayarak cildi güzelleştiriyor.
B12 vitamini hücre yenileyen ve hücreleri çoğaltmayı sağlayan bir vitamin olduğu için yeterli miktarda alınması çok önemlidir. B12 vitamini eksikliği olduğunda cilt derisinde kuruma meydana gelir. Akne, iltihaplanma ve sivilceler meydana gelir. B12 vitamini ise ciltte meydana gelen bu sorunların iyileşmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri