Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
Bakterilerden veya kabuğundaki pisliklerden arındırmak için yumurtaları yıkıyoruz. Ama bu yıkama işlemi, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek, dış tabakanın aşınmasına, incelmesine ve poların büyümesine neden olarak bakteri geçişinin kolaylaşmasına neden olmaktadır.
Sual: Kabuğunu yıkamadan, yumurtayı suda kaynatıp, yemek haram mıdır? Yumurtanın kabuğu necis olmadığı için yıkamadan kaynatıp yemek haram olmaz, ama mekruh olur. Yıkayarak kaynatmalıdır.
Yumurta buzdolabında saklanmalıdır. Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
Yumurtayı pişirmeden önce yıkamalısınız. Yumurta pişirilince kuş gribi etmeninin ortadan kalktığını söylemek de yerinde olacaktır. Sonuçta güzel, iyi saklanmış, pişirmeden önce yıkanmış ve katı pişen yumurtayı yediğinizde, sağlığa katkısı yüksek düzeyde olan formunu yakalamış olursunuz.
İlgili 44 soru bulundu
Kırdığınız zaman kabukları attıktan sonra da mutlaka yıkamalısınız. Yani esasında burada konu yumurta değil elleriniz. Yumurtanın yüzeyinde zaten sorun yaratabilecek mikroplar var. Yumurtayı yıkamak bunları bertaraf etmek için çözüm değil ellerinizi yıkamak çözüm.
İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile bulaşabilir. Salmonella taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar, Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir, Kontamine (kirli) çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler yoluyla da bulaşma olabilir.
Yumurtaları yıkamak, üstlerindeki koruyucu tabakaya zarar vermekte. Bu tabaka zarar görünce, yumurta mikroorganizmalara karşı savunmasız kalıyor. Dolayısıyla yıkandığı için oda sıcaklığında korunamıyor ve buzdolabında saklanması gerekiyor.
Bakterilerden arındırmak için yumurtanın yıkanması besinin en dıştaki kabuğunun zarar görmesine ve incelmesine sebep oluyor. Kabukta bulunan mikroorganizmalar ise mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girebiliyor ve bu bakterilerin yumurtanın yenecek kısmına bulaşmasına neden oluyor.
Firmanın web sitesinde verdiği bilgiye göre, helal yumurtadan kasıt; ekolojik olarak temiz, uyarıcı ve antibiyotik içermeyen ürünlerle beslenmiş tavuklardan elde edilen yumurta imiş.
Gençlik ve Spor Bakanlığı 'dondurma ve cips dinen sakıncalı' haram olduğunu açıkladı.
Kişinin kazancının haram olup olmadığı kesin bilinmiyorsa veya kazancının içinde helal olan kısım varsa, böyle kişilerin ikramını yemek caizdir. Ayrıca babanın haram kazancı çocuğa helal olacağından, bu maldan harcaması da caizdir.
Tüm yumurta yüzeylerinin dezenfeksiyonunu sağlamak için yumurtaları dezenfektanlı suda yavaşça karıştırın. İyot dezenfektanları, doğru şekilde karıştırıldığında koyu kahverengi renkte olur. Çok miktarda yumurta dezenfekte edildiğinde, renk belirgin şekilde daha soluk veya sarımtırak renge dönüşür.
İlk olarak yıkamadan direk karton kutusuyla buzdolabına +4 dereceye koymak gerekir. Marketten soğuk zincirden alınan yumurta aynı şekilde zincir bozulmadan buzdolabına kaldırılmalıdır.Buzdolaplarında bunun yumurtalıkların sert oluşu kabuğun aşınmasına neden olmaktadır.
Yumurtaları suyun içine bırakın. Yumurtalar dibe batıyorsa taze demektir. Eğer suyun üzerinde yüzüyorsa yumurtalarınız eskimiş demektir ve kullanmamanızı öneririz.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir.
suyun icine eklenen yabanci madde kaynama noktasini yukselltiginden, yeterli süre suyun icinde ısınmasını saglarken daha yuksek ısıdan kabugu zarar görmesini engellemek amacıyla yapılır ki bunun sadece icin tuza gerek yoktur. başka maddelerle de denenebilir.
Yumurta bekletilince su kaybı olur, küt uçta dış ve iç kabuk altı zarları birbirinden ayrılarak hava hücresi oluşur. Bu yumurtalarda kabuk daha kolay soyulur. Kısaca zor soyulan yumurta daha tazedir.
Bayat yumurta nasıl anlaşılır endişesini gidermek için 1 bardak suya ihtiyacınız var. Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
Nedeniyse basit, buzdolabını her açıp kapadığımızda ısı değişimleri söz konusu oluyor ve bu durum en çok kapak kısmında bekleyen yiyecek ve içecekleri etkiliyor. Sıcaklığın aniden değişmesine sık sık maruz kalan yumurtaların yapısı bozulabiliyor, raf ömürleri kısalıyor.
Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir. Ancak buzdolabının kapağına koymak yerine, karton kutusuyla birlikte alttaki raflara koymanız daha doğru olacaktır.
Güçlü mide asidi salmonella bakterisini öldürebilir ancak hastalıklar ve kullanılan ilaçlar bu doğal savunmayı engelleyebilir. Antasitler, enflamatuar barsak hastalığı ve antibiyotik kullanımı vücudun salmonella bakterisi ile savaşma gücünü olumsuz yönde etkileyebilir.
Az pişmiş yumurtada salmonella açısından risk var. Çok az rafadan pişirilmesi de tehlike oluşturabilir. Yumurta yağda pişirildiğinde kilo almak istemeyenler için az yağ kullanmak yada haşlama yapılarak tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Kırık yumurtaları tavsiye etmiyoruz.
Yemekleri yüksek ateşten pişirme veya sütün pastörizasyonu Salmonella bakterisini öldürür. Çiğ, az pişmiş veya pastörize edilmemiş besinleri tüketmeniz durumdunda risk altında olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri