Ortalama 50-60 gr olan doğal bir yumurta sarısında, 900 mg doğal ve bozulmamış temel yağ olan Omega-3 vardır. Yumurta sarısında bulunan bu Omega-3, kan kolesterolünü düşürür.
İnsan sağlığına oldukça yararlı olan ceviz, daha çok tekli doymamış yağları içermekle beraber, günlük yağ ihtiyacımızın bir parçası olan omega-3 ve omega-6 gibi çoklu doymamış yağ asitlerince de oldukça zengindir (Amaral et al., 2003).
Omega-3 eklenmiş yumurtalar
Omega-3 yağ asidi türü olan DHA yumurtanın yalnızca sarısında bulunur; yumurta beyazı yağ asidi içermez. Bu yumurtaları kahvaltıda tüketirseniz, güne omega-3'ün sağladığı kalbinizi korumak ve unutkanlığı gidermek gibi yararlı etkilerle başlamış olursunuz…
Kalp ve Damar Sağlığı Üzerindeki Faydaları:
Zeytin ve zeytinyağının içinde kimyasal olarak çift bağlı yağ asitleri bulunur. Bu asitlerin çoğu vücut için zaruri olan tekli doymamış omega-6 (linoleik asit) yağlarıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Bitkisel yağlardan ceviz yağının yüzde 50 Omega-6 ve yüzde 10 Omega-3, keten tohumu yağının yüzde 14-15 Omega-6 ve yüzde 57-60 Omega-3 yağı içerdiğini hatırlatalım.
Ayrıca tavuk eti, omega 3 yağ asitleri bakımından iyi bir kaynak olup, kardiyovasküler etkiler gösterir.
Omega-6 Kaynakları
Mısır yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçek yağı, aspir (yalancı safran) yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği ve keten tohumu yağı ω-6 yağ asitlerinin önemli kaynaklarıdır. Yumurta, kümes hayvanı etleri, tam buğday unundan yapılmış ürünler, fırınlanmış besinler, bitkisel yağlar ve margarin LA içerir.
'YUMURTALARIN ÜZERİNDE MUTLAKA SERİ NUMARASI BULUNMALI'
Üzerinde seri numarası olmayan yumurtalar piyasaya çıkacak özellikleri olmadıkları için üzerine seri numarası da vurulmaz.
Sağlıklı bireylerin günde bir yumurta tüketmesinde sakınca bulunmuyor. Şeker hastaları için ise günde bir yumurta çok hafif de olsa riski artırabiliyor. Diyabeti olanlar veya kalp krizi geçirmiş olanlar daha çok yumurtanın beyazını yemeli, yumurta sarısını ise haftada üç defadan daha fazla tüketmemeli.
Mısır, ayçiçeği, susam çekirdeği, üzüm çekirdeği yağları ile pamuk yağı Omega-6 zengini yağlardır.
* Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek lipoprotein kolesterol seviyesini düşürebilir. Yüksel LDL ( Kötü kolestrol) kalp hastalığının başlıca nedenidir, ceviz ise LDL'nin panzehiridir diyebiliriz. * Ceviz kalp krizine neden olan kan pıhtılaşmasını riskini azaltabilir. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar.
Fındık, içermiş olduğu, omega 3 yağ asitleri, arginin, lif, vitamin E, vitamin B2 ve B6, amino asit ve folik asitler nedeni ile birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir.
Her gün yumurta yenir mi? Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Yumurta vitamin ve minarellerce de oldukça zengindir. Yumurta akı ve sarısının vitamin ve mineral madde içeriği birbirinden farklıdır. Yumurta sarısı; vitamin A, D, E, tiyamin, riboflavin, biyotin, kolin ve pantotenik asit; yumurta akı ise niasin bakımından oldukça zengindir.
Ceviz, Omega-3 deposudur: ceviz, kuruyemişler içerisinde en yüksek omega-3'e sahiptir. 1 porsiyon ceviz içeriği yaklaşık 2,5 gram kadar omega-3 yağı bulunur. Cevizden elde edilen Omega-3 yağına alfa-linolenik asit (ALA) denir ve bu diyetinizde bulunması gereken temel bir yağdır.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Yumurtanın içindeki B vitamini ve Omega-3 yağları saçınızı, cildinizi ve tırnaklarınızı güçlendirir. Yumurtalar protein kaynağıdır. Vücut geliştirme ile uğraşıyorsanız bolca proteine ihtiyacınız oluyor ve yumurta size yeterince protein sağlıyor. Yumurtanın içinde bulunan kolin beynin büyümesini ve gelişmesini sağlar.
“Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız” diyen Işın Sayın, “Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.
Omega-9 yağı oleic acid olarak da adalandırılır. Genelde canola yağı, zeytinyağı ve kuruyemişlerden çıkarılan yağlarda bulunur.
Omega-6 yağ asidinin fazla tüketilmesi kan pıhtılaşması ve kolesterol plaklarının oluşumunu kolaylaştırıp alerji ve iltihaba bağlı hastalıkların gelişimine yol açarken, balık yağı; kan pıhtılaşmasını, kalp ritminin bozulmasını ve iltihaba bağlı hastalıkların gelişmesini önler.
Omega 6 bitkisel yağlarda, Omega 3 ise daha çok balık yağlarında bulunur. Omega 3 kan akışkanlığını sağlar. Omega 6 ise pıhtılaştırmayı artırır. Bu nedenle sürekli bir yarış ve rekabet halindedirler.
Yağsız yoğurt(100gr); 56 kalori, 8 mg şeker, 2 mg karbonhidrat, 2 mg kolesterol içerir. 1 mg omega 3 yağ asidi ve 4 mg omega 6 yağ asidi içerir.
Fındık, ceviz, çekirdek, fıstık gibi birçok kuru yemiş çeşidi omega-3 açısından oldukça zengindir.
Canan Karatay, doğal beslenmiş hayvanlardaki kırmızı et proteinlerinin kilo vermeyi başlattığını ve dinç kalmayı sağladığını söyledi. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri