Östrojen hormonu nedir? Östrojen, yumurtalıklardan salgılanan, kadınların adet döngüsünde, cinsel fonksiyonlarda ve doğurganlıkta önemli rol oynayan bir grup steroid hormondur.
Yumurtalıktan salgılanan başlıca hormonlar östrojen, progesteron ve androjen denen hormonlardır ve hepsi de kolesterolden yapılır. Bu hormonların yumurtalıktan salgılanabilmesi için hipofizden FSH ve LH hormonlarının yeterli ve düzenli olarak salgılanması gerekir.
LH (Luteinizan hormon); FSH,TSH,PRL gibi hormonlarla birlikte beyindeki hipofiz ön lobundan salgılanan ve üreme fonksiyonlarında rol alan bir hormondur.
Adrenal bezlerde ve testislerde az miktarda üretilen progesteron hormonu, kadınlarda yumurtalığın bir parçası olarak korpus luteum tarafından üretilir. Ayrıca kadınlarda progesteron hormonu, plasenta tarafından da üretilir. Yani progesteronun birincil üretim merkezi yumurtalık ve hamilelik döneminde plasentadır.
FSH, Folikül Uyarıcı Hormon ya da Follicle-Stimulating Hormone), Hipotalamusdan salınan GnRH ile hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Bu hormonun erkekte ve dişide moleküler yapısı benzerdir. Lütein yapıcı hormonla (LH) beraber yumurtalığın ve testislerin işlevlerine katkıda bulunur.
İlgili 22 soru bulundu
FSH yani Folikül Sitümüle Eden Hormon beynimizin alt kısmında bulunan hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Ancak başlıca görev yeri üreme organlarımız olan kadınlarda yumurtalık erkeklerde de testistlerdir. FSH hormonu, yumurtalıkların yumurta ve testislerin de sperm üretmesinde katkıda bulunur.
LH hormonu özellikle kadınlar için yumurtalıkların gelişmesi ve erkeklerde testislerin daha etkili bir hale gelmesi için önemlidir. Ergenlik döneminde ve çocuklarda regl dönemi gibi noktalarda çok önemli bir rol oynamaktadır.
Progesteron, hamilelik sırasında sadece yumurtalıklarda ve plasentada (plasenta) önemli miktarlarda üretilir. Ancak kadın hamile kalmazsa korpus luteum geriler ve progesteron seviyesi düşer. Sonunda adet gerçekleşir.
Progesteron hormonu, kabaca kadınları hamilelik dönemine hazırlayan bir hormondur ve sağlıklı, üreme çağındaki bir kadında her ay döngü halinde yumurtalıklar tarafından salgılanır. Progesteron, adet döngüsünün ortasında bir yumurta bırakıldığında yani yumurtlama döneminde üretilir.
Östrojen başlıca yumurtalıklarda kolesterolden sentezlenen bir hormondur. Az miktarda yağ dokusu ve böbreküstü bezinden de salgılanır.
Hormonlar davranışları etkiliyor
Reglinin ilk günü östrojenin başlangıç günü olarak kabul edilir ve bu hormon değeri git gide yükselir. 15. gün yani reglinin tam ortasına gelindiğinde ovülasyon yani yumurtlama gerçekleşir ve östrojen de en yüksek seviyeye ulaşır. Yumurtlama dönemi kadının en farklı olduğu dönemdir.
Fsh hormonun yüksekliği kadınlarda yumurta sayısının azalmasının işaretidir. Erkeklerde ise bu hormonu yüksekliği testislerde sorun olduğunun belirtisidir. Ergenliğe geçiş aşamasında fsh hormonları yükselmekte olup ayrıca hormon tedavisi gören kişilerde de fsh hormonu yüksek çıkabilmektedir.
LH hormonunun kadınlardaki en önemli görevi ise yumurtalıklardaki yumurta hücresini saran ve besleyen foliküllerin yeterli olgunluğa ulaşmasıyla, yumurtalıkları uyararak folikülün çatlamasını ve yumurta hücresinin serbest kalmasını sağlamaktır.
Ergenlik çağında hipofiz bezinden salgılanan FSH ve LH, genç kızlarda yumurtalıkları uyararak östrojen salgısını başlatır.
İki ana kadın cinsiyet hormonundan biri olan östrojen, diğer kadın cinsiyet hormonu olan progesteron ile birlikte vücutta çeşitli fonksiyonları yürütmede görev alır.
Hamilelik dönemi kadınlar için kutsal bir dönemdir. Kadın vücudunda bu dönemde hormonal anlamda önemli değişiklikler olur. HCG hormonu, östrojen, oksitosin, relaksin ve progesteron hamileliğin öne çıkan hormonlarıdır.
Rahim kaslarının gevşemesini sağlar. Yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarının kandaki miktarları, beyinde yer alan ve hipofiz adı verilen bir salgı bezi tarafından kontrol edilir. Hipofizden salgılanan, östrojen ve progesteronu etkileyen hormonların kısaltılmış isimleri; FSH ve LH dır.
Folikül uyarıcı hormonun (FSH) ortak etkisiyle luteinleştirici hormon (luteotropik hormon) kadında folikül olgunlaşmasına (yumurta hücresi olgunlaşmasına) ve ovulasyona (yumurtlamaya) yol açar. Ayrıca östrojen ve progesteron sentezine katılır.
Eğer progesteron seviyesi düşükse, göğüs hassasiyeti azalabilir. Progesteron seviyesinin düşük olduğu dönemlerde, özellikle adet öncesi dönemde baş ağrısı sıkça görülür. Kadınlarda ruh hali değişiklikleri görülebilir. Özellikle depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşanabilir.
Östrojen seviyesi yükselir. Beyindeki hipotalamus tarafından uyarılan hipofiz bezi tarafından FSH (Folikül uyarıcı hormon) salgılanmasıyla overlerde (yumurtalıklar) ortalama 5-20 adet folikül olgunlaşmaya başlar.
Progesteron seviyesini yükseltmek için C vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesi önerilir. C vitamini kaynakları arasında bulunan domates suyu, gebelik dönemine hazırlık için tüketilmelidir.
Progesteron seviyesi vücutta ne olmalı? Progesteron hormonunun seviyesi adet döngüsünün dönemlerine göre farklılık göstermektedir. Adet başlangıcında 0,2-1 ng/ml iken yumurtlama sonrasında 5-20 ng/ml düzeylerinde ölçülmektedir.
FSH, kadınlarda yumurta üretimini kontrol etmeye ve yumurtalık rezervlerini düzenlemeye yardımcı olur FSH miktarı, bir kadının adet döngüsü boyunca değişir ve yumurta salınmadan hemen önce en yüksek seviyeye ulaşır. Erkeklerde FSH, sperm üretimini kontrol etmeye yardımcı olur.
Prolaktin, beyinde yer alan hipofiz bezi tarafından salgılanan bir tür hormondur. Kadınlarda hamilelik süresince meme bezlerinin gelişimini ve doğumdan sonra süt üretimini sağlayan hormondur. Bu yüzden prolaktin halk arasında süt hormonu olarak da bilinir.
LH. Adet döneminin ortasında yükselişe geçerek yumurtlamayı sağlayan LH hormonu, aynı zamanda yumurtayı çatlatan esas hormondur. Oranı (FSH/LH) adet döneminin başlangıcında normalde 1'den büyüktür. LH/FSH oranının 2,5'ten büyük olması polikistik over sendromu şüphesi uyandırabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri