Saklama süresi 1 yıldır (her yıl hastanın onayı ile süre 5 yıla kadar uzatılabilir, 5 yıldan sonra Sağlık Bakanlığı onayı gerekmektedir). Yumurtaları dondurulan kişi artık yumurtaları kullanmama kararı aldıysa ve saklanmasını devam ettirmek istemiyorsa tek seçenek yumurtaların imha edilmesidir.
Yumurta toplama işlemi hastanın durumuna göre vajinal veya karından yapılabilir. Bu işlem sonrasında toplanan yumurta hücreleri vitrifikasyon (hızlı) dondurma yöntemi ile dondurulur. Dondurulan yumurta hücreleri -196 C de sıvı nitrojen içeren özel saklama tanklarında 5 yıl süreyle saklanabilir.
Yumurta Dondurma İşleminde Yaş Sınırı Var Mı? Kadınlar doğurganlık seviyesi yaşla birlikte azalır. Bu nedenle birçok durumda yumurta dondurma işlemi, 38 yaşından önce önerilir.Hastaların yumurta kapasitesiyle orantılı olarak bu 41-42 yaşlara kadar çıkabilir..
Dondurulan embriyolar için hukuki ve etik nedenlerden ötürü saklama süresi yıllık uzatmalar ile 5 yıl olarak sınırlandırılmıştır. Beşinci yılın sonunda çiftin izni alınarak uygun koşullarda saklanan embryolar ya bir 5 yıl daha saklanır veya rızaları ile imha edilmektedir.
Neden Yumurta Dondurma İşlemi Yapılmalıdır? Yumurtalar yıllar geçtikçe kalitesi azalmaktadır. Bu da ileride çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin önünde bir engel olmaktadır. Dondurulan yumurtaların kalitesi, yumurtanın dondurulduğu yaş ile doğru orantılıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Dr. Attar, “Yumurta dondurma işlemi için ideal yaş 35-40 arasıdır. Yumurtanın dondurulduğu yaş, yumurta kalitesini ve gebelik başarısını etkiliyor. İşlemin ardından yüzde 30-60 arasında başarı oranı var” dedi.
Günümüzde kadınlar; eğitim ve kariyer planları nedeniyle ileri yaşta evlendiği için bebek sahibi olmayı erteleyebiliyorlar.
Embriyo Dondurma Süreci
Transfer sürecine gelindiğinde çözülen embriyolar canlılıklarını %90 oranında korumaktadır. Çözülen embriyolar ile taze embriyolar arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bu nedenle dondurulmuş embriyo ekstra bir risk getirmemektedir.
Gebelik şansı nedir? Uygun kalitede dondurulmuş ve çözüldükten sonra canlılığı devam eden bir embriyonun gebelik şansı taze embriyodan farklı değildir.
Kontrollü donma koşullarında saklanan sperm, süresiz olarak hayatta kalabilir. Bugüne kadar en uzun 20 yıl saklanmış olan spermlerin çözüldükten sonra hareket ve canlılığını koruduğu görülmüştür. Bütün spermler donma ve çözülme işlemi esnasında canlılığını koruyamayabilir.
Yumurta dondurma işleminde önemli olanın "40 yaş altı yumurtaları saklamak" olduğunu söyleyen Dr. Aksoy, sözlerini şöyle sürdürüyor: 40'tan sonra yumurtaların kalitesi bozuluyor. Dolayısıyla bir faydası olmuyor.
Hayır, evli kadınlar yumurta donduramaz, embriyo dondurabilir.
Bu gibi tıbbi zorunluluk hallerinde, ilgili yasal mevzuat çerçevesinde yumurtaların alınması, dondurulması ve daha sonra kadının nikahlı eşinin spermiyle döllenmesi kaydıyla çocuk sahibi olunmasında dinen bir sakınca yoktur.
24 Ekim 2014 üreme tıbbi yönetmeliğine göre; kanser tedavisi, çikolata kisti ve kanser cerrahisi gibi operasyonlar öncesinde ya da yumurta rezervinin azaldığı 3 uzman doktor tarafından sağlık kurulu raporu ile onaylanmış kadınlar yumurta dondurma işlemini gerçekleştirebilir.
Bekarlarda yumurta dondurma işlemi için rapor gerekli midir? Bekarlarda yumurta dondurma (yumurtalık dondurma) işlemi öncesinde mutlaka yumurta hücrelerinin dondurulabileceğine dair rapor alınmalıdır. Rapor için hormon testleri (AMH testi), adetin 2.veya 3. günü yumurta sayımı sonucu gerekmektedir.
Yumurtalarınızı dondurarak anne olabilirsiniz
Yumurta dondurma işleminde düşük doz bir anestezi ile ağrı sızı hissetmeden işlem uygulanmaktadır. Bekar hastalar için de yapılan özel uygulamalarla herhangi bir sorun yaşanmayacak şekilde uygulama yapılabilmektedir.
Önceki araştırmalar, donmuş embriyo transferlerinden sonra doğan bebeklerin, makrozomi (4 kg'ı aşan doğum ağırlığı) riskinin de yüksek olduğunu ve bunun kendisinin daha yüksek çocukluk kanseri riski ile ilişkili olduğunu gösteriyor.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur.
Rahim duvarı yeterli kalınlıkta ise progesteron hormonu eklenir ve dondurulmuş embriyonun gününe göre embriyo transfer günü ayarlanır. Örneğin 5'inci günde dondurulmuş embriyolar için progesteron başlandıktan sonraki 6'ncı güne embriyo transferi planlanır.
Sağlık Bakanlığı tarafından yönetmelik haline getirilen embriyo transfer sayısının 2 ile sınırlandırılmasının amacı çoğul gebelik ve çoğul gebeliğe bağlı olası düşük ve erken doğum riskini azaltmaktır. Ünitemizde vitrifikasyon yani hızlı dondurma yöntemi yaklaşık 5 yıldır etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Bu işlem 10 dakikalık bir işlemdir, her merkez hemen embryoları vermektedir. Bu şekilde alınan embryolar merkezimize getirilerek işleme başlanır. Yukarıda belirttiğim gibi donmuş embryo transferi için ilaçlar 500 600 TL civarındadır. İşlemin için alınan total ücret 5500 TL civarındadır.
Ancak Günümüzde uygulanan dondurma teknikleri ile embriyoların çözdükten sonra tekrar canlanma oranları yüzde 90'ların üzerindedir.
Hamile kalmak için 1 yumurta ve 1 sperm yeterlidir. Ama yumurta sayısı ne kadar çoksa hamile kalma şansı o kadar fazla olacaktır. Klinik pratikte ultrasonda her iki yumurtalıkta toplam yumurta sayısı 8 ve üzerinde ise normal yumurta rezervi olarak kabul edilir ve hamile kalmak için yeterlidir.
Eğer bekar ve Amh seviyesi 1ng/ml'nin altında ise Yumurta Dondurma tedavisi doğurganlığı korumak adına etkin bir yoldur.
Kadınlarda üreme sistemi, alt karın bölgesinde yerleşen iki yumurtalık, iki tüp, rahim ve vajinadan oluşur. Kadın üreme sistemi, beyin tabanında yer alan hipofiz adı verilen salgı bezinden salınan FSH ve LH adında iki hormonun çok titiz kontrolü altındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri