Akıllı saatler saatler kalp hızımızı +/-10 birimlik bir doğruluk aralığında tespit edebiliyor. Yani akıllı saat kalp hızımızı 80 olarak ölçtüyse kalp hızımız 70 ile 90 arasında kabul edilebilir. Bu cihazlar özel yeşil ışıklarla damar içindeki akım dalgalanmasını algılamaya çalışır ve bunu nabız olarak gösterir.
Günün her saati bileğinizde takılı olan ve birçok üstün özelliğe sahip akıllı saatlerde, gelişen teknolojinin eseri olarak tansiyon ve nabız ölçme, oksijen seviyesi ve EKG gibi özellikler de bulunabilmektedir. Piyasada çok az sayıdaki saat bu gibi üstün özellikleri doğru bir şekilde ölçme özelliğine sahiptir.
Bileğin üst yüzeyindeki hareket, cihazın sensöründeki ışık yayılımı ile tespit edilir. Her kalp atışında vücutta meydana gelen kan akışı, yeşil ışık sensörleri ile tespit edilir. Kalp atışlarının aralığı yeşil ışık tarafından sayılır, kalp atışlarının gerçekleştiği süre de kırmızı ışık tarafından işlenir.
Bu çalışmada bu cihazlardan dolayı uyarı alan hastaların sadece yüzde 84'ünde gerçekten de takipte ritim bozukluğu yaşadıkları gösterildi. Yani yüzde 16'lık bir hasta diliminde ritim bozukluğu ya yoktu ya da saptanamadı. Bu yüzde 16'yi bu cihazı kullanan milyonlara vurduğumuz zaman elimizde devasa bir rakam oluyor."
Cardiogram uygulamasının ardındaki uzmanlar, Apple Watch'un kalp ritim sensörünün doğruluk oranına dair bir araştırma yaptı. Geliştirilen yeni yazılımlar ve son resmi güncellemeler sayesinde yapay zeka desteği alan kalp sensörü, kalp ritmini yüzde 97 oranında doğru tespit edebiliyor.
İlgili 27 soru bulundu
Kalp Krizinde Nabız Kaç Olur? Taşikardi yani hızlı kalp atışı, dakikada 200 atıma kadar çıkabilmektedir. Kalp hızının artması ile birlikte baş dönmesi, nefes darlığı, göğüste çarpıntı ve çırpınmak hissi olabilmektedir.
Apple Watch'ın EKG'si katılımcılardan 2161 kişinin doğru bir şekilde atriyal fibrilasyonunu tespit etti. Bu 2161 kişiden yeni veriler alabilmek için ayrıca EKG çekildi. Tespit edilen bu 2161 kişinin yüzde 84'ünde atriyal fibrilasyonu semptomları, yüzde 34'ünün kalp rahatsızlığı olduğu ikinci çalışma ile doğrulandı.
Resmi olarak yapılan açıklamada bu ürünlerin kullanımı yasaklanmışken, kullanıcıların bu cihazları hemen imha etmesi gerektiği de söylendi. Özellikle GPS özelliğine sahip saatlerin daha tehlikeli olduğu söylenirken, bu cihazların çocuklarımızı korumaktan ziyade onlara zarar verebilecek ürünler olduğu kararı verildi.
Yetişkin ve sağlıklı insanlarda kalp atış hızı dakikada 60-100 aralığında olması normaldir. Uzun zamandır sporla ilgilenen kişilerde nabız 45-60 seviyelerine kadar düşer. Kalp atış hızınız dinlenme esnasında ne kadar düşük ise o kadar iyidir.
Okuduğum yazıya göre "Akıllı telefonları uzun süre kullananlar da yaptığımız deneylerde ciddi bir sağlık sorunu olmadığı dile getirilir" diyor.
En doğru ölçüm yaptığını savunan uygulamaların bile en fazla yüzde 24 oranında doğruluk yakaladığı ifade ediliyor. Belirli bir yaşa kadar kullanıcılar için bu tarz ölçüm uygulamalarının bir önemi yok ancak özellikle ileri yaşlarda kullanıcıların dikkat etmesi gerekiyor.
Yüksek nabız sorunu yaşayanların nabızları genellikle 85 ve üzerinde olmaktadır. 160'lara kadar yükselen nabız yeni riskler ortaya çıkarabilir. Bu neden ile de yüksek nabız problemi var ise nabız düşürmek için kişinin soğuk ile kendini rahatlatması önemlidir.
Kişinin kalp atış hızının dakikada sınır olarak kabul edilen 100'den 140'ın üstüne çıkması kalp çarpıntısı (taşikardi) olarak ifade edilir. Kalp çarpıntısı esnasında kalp çok fazla attığı için tüm hücrelere ihtiyaç duyduğu kan ve oksijeni sağlayamaması sebebiyle zamanla tehlikeli bir duruma dönüşebilir.
Akıllı saatlerin her yaştan kullanıcısı olduğundan gizliliğinize ve verilerinize (veya yakınlarınızın gizliliğine ve verilerine) karşı oluşması muhtemel tehlikeleri merak etmek normaldir. Akıllı saat tehditleri her yönden karşımıza çıkmasa da (henüz) bu, akıllı saat verilerinizin tamamen güvende olduğu anlamına gelmez.
Gün geçtikte daha fazla kişide gördüğümüz akıllı saatleri sağlığımıza daha fazla fayda sağlaması için kullanabiliriz. Çünkü akıllı saatler vücudunuzdaki birçok veriyi ölçebiliyor ve sağlığınız açısından tahmin yapabilmenizi sağlıyor. Böylece daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmenize yardımcı oluyor.
1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası, 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası, 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası, Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.
Bilimsel kaynaklara göre yetişkinlerde sağlıklı bir dinlenik nabız 60 ile 80 arasındadır. Ancak yüksek fitness seviyesine sahip olan yetişkinlerde bu değer 60'ın altında olabilir. Uç bir örnek vermek gerekirse, maraton koşucuları ya da profesyonel bisikletçilerde bu değer 40'ın altında seyreder.
Nabız, kalp atış hızı olarak bilinir. Kalbinizin her dakikadaki bu atışı, kimi zaman düşük kimi zaman yüksek olabilir. Nabız düşüklüğü ve nabız yüksekliği bir hastalığın sonucu olabileceği gibi yaş, ruh hali, sigara, kafein tüketimi gibi etkenlere de bağlıdır.
Ancak pil ömrü ve malzemelerinde kullanılan materyaller sebebiyle bu ürünler ortalama 2 - 3 yıl kadar performansını yitirmeden çalışabilir. 2-3 yılın ardından performansında düşüşler görülebilir. Bununla birlikte özel cam, kaliteli kayışlar ve lityum iyon pil kullanan saatlerin ömrünün en az 5 yıla çıktığı görülür.
Telefon kullanımının öğrencilerin dikkatini dağıtması ve öğrenme becerilerini zayıflatması gerekçesiyle kararın alındığı ifade edilen açıklamada, akıllı saat ve tabletlerin de yasak kapsamına dahil edildiği aktarıldı.
Saatler günümüzde farklı teknolojilerle gelişip yenilense de yaygın olarak sol kolda taşınır. Bu hem dijital saat çeşitleri hem de diğer modeller için geçerli olur. Özellikle telefonlarla senkronize şekilde kullanılan akıllı saat çeşitleri de sol kolda tercih edilir.
EKG, kalp hastalıklarının teşhisinde hekimin muayene bulguları, tahliller ve filmlerle birlikte değerlendirildiğinde daha fazla yardımcı olabiliyor.
Apple Watch Series 4 ve daha yeni sürümleri, elektrikli kalp atış sensörüne sahiptir ve EKG uygulaması ile birlikte elektrokardiyografinizi (veya EKG'nizi) çekmenizi sağlar.
Dürüst olmak gerekirse, yakılan kalori miktarını %100 doğrulukla hesaplamak çok zor olurdu. Ancak Apple Watch güçlü bir araçtır ve ölçümleri güvenilirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri