Karın, bel ve kasıklarda ağrı görülmesi; adet dönemi harici geçmeyen karın ağrısı, rahim ve yumurtalık kanserlerinin belirtisi sayılabilecek bulgulardır.
Ancak yine de karın iç bölgesinde basınç artışına bağlı yaygın şikayetler görülebilir. Yumurtalık kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Karın iç basıncında artmaya bağlı olarak şişkinlik hissi. Kasıklarda şişkinlik ya da ağrı
Menopoz sonrası kadınlarda karında sıvı birikmesi, yumurtalık bölgelerinde komplike kitle olması yumurtalık kanseri şüphesini güçlendirir. Jinekolojik muayeneyle birlikte Ca-125 düzeyinin kan testinde yüksek olması yumurtalık kanseri tanısını desteklemektedir. Bu durumda kesin tanı da ameliyat ile konulmaktadır.
Bu kanserin en önemli özelliği karın içi organlara yayılım yapmasıdır. Kısa sürede karın içi organlara sıçrama söz konusu olduğundan dolayı hastalara genellikle ileri evrede tanı konmaktadır. Yumurtalık kanseri ince ve kalın bağırsaklara sıçrayabilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Karın, bel ve kasıklarda ağrı görülmesi; adet dönemi harici geçmeyen karın ağrısı, rahim ve yumurtalık kanserlerinin belirtisi sayılabilecek bulgulardır.
Yumurtalık kanserinde erken tanı mümkün değildir. Altı ay önce muayene olup hiçbir şeyi bulunmayan bir kadında, altı ay sonra yaygın yumurtalık kanseri gelişebilir.
Dr. Alper Can, “Kadınların %1-2'sinde yumurtalık kanseri riski görülmektedir ve aile hikayesi son derece önemlidir. Sağlıklı diyet ve düzenli egzersiz yapan, güneş yolu ile D vitamini alan kadınlarda risk oranının azaldığı bilinmektedir.
Yumurtalık kanseri riskiniz yüksekse, doktorunuz düzenli olarak transvajinal ultrason ile birlikte CA-125 kan testi yaptırmanızı önerebilir. Yumurtalık kanseri olan kadınların %80'i veya daha fazlası yüksek CA-125 seviyelerine sahiptir.
Oysa, yumurtalık kanserini tespit edebilecek smear benzeri bir test mevcut değil.
Karın şişkinliği olarak da adlandırılan karın şişliği, karaciğer kanserinin tipik belirtilerinden biridir. Karaciğer kanseri nedeniyle karın çeşitli nedenlerle şişebilir. Tümör büyümesi: Bir karaciğer tümörünün ilerlemesi, karaciğer kanseri olan kişilerde karın şişmesinin ana nedenidir.
Rahim Kanseri Ağrısı Nereye Vurur? Rahim ağzı kanseri, sırt ağrısı, bacak ağrısı, pelvik ağrı, kemik ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca, karnın alt bölgesinde ağrı ve bası hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı durumları da görülebilmektedir.
Yumurtalık iltihabının tipik bir semptomu, alt karın bölgesindeki hafif ila şiddetli ağrılardır. Bazı durumlarda cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama, idrar yaparken ağrı, sarımsı kokulu akıntı veya uzamış adet kanaması ile bağlı olabilir. Genel de belirtiler bazen yüksek sıcaklık, ateş, bulantı ve kusmadır.
Her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 60-64 yaşlarında görülür. Yumurtalık kanseri görülme riski bazı koşullarda artmıştır, 40 yaş üzerinde olmak, çocuk doğurmamış olmak, yağdan zengin diyetle beslenmek, talk pudrası kullanmak ve ailede yumurtalık kanser öyküsüne sahip olmaktır.
CA 125 testinin normal değerleri 0 ile 35 arasındadır. Eğer değer 35 ile 50 arasında olur ise hastanın kontrol altında tutulması gerekir. Eğer değer 50 ve üzerinde çıkar ise yumurtalık kanserinden şüphelenilmektedir. CA 125 değerin normal seviyenin üzerinde olması durumunda iyi huylu bir tümörden şüphelenilebilir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Bu durumda tam kan sayımında kanser teşhisi konulabildiğini söylenebilir. Tam kan sayımı sayesinde alınan kan örneğinde bulunan çeşitli kan türlerinin miktarını ölçmektedir. Yapılan tam kan sayımında kanser türlerinin teşhisinin koyulması mümkün olmaktadır.
Pelvik muayene de yumurtalık kanseri tanısı için yaygın bir şekilde kullanılır. CA-125 adı verilen hormonun yüksek olması kanser için risktir, bunun tespiti için kan testleri yapılır. Yine kanser hücrelerinin tespiti amacıyla MRI, ultrason ve tomografiden faydalanılabilir.
Hipofiz bezindeki tümörler, yumurtalık ya da rahimdeki kist, miyom, tümörler adet düzensizliğini getirmektedir. Rahim dokusunun kalınlaşması, rahim veya rahim ağzındaki polipler ve nadiren kanser adet düzensizliğini beraberinde getirmektedir. Bu sorunlar çözüldükten sonra adet düzensizliği de ortadan kalkmaktadır.
Yumurtalık kanserinde sık rastlanan şikayetlerden biri de ishaldir. Bu hastalıkla beraber bağırsak alışkanlıklarında bir değişim meydana gelir. Haliyle yumurtalık kanseri olan kadınlarda kabızlık ya da ishal gibi belirtiler görülebilir.
Yumurtalık kanseri ameliyatı sadece rahim ve yumurtalıkların alındığı bir ameliyat değildir. Geride kanser dokusu bırakmamak için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Çünkü tedavi başarısını belirleyecek temel faktör geride kanserli doku kalmamasıdır. Bu değerlendirmelerden sonra yaklaşık 7-8 saat süren ameliyatımıza başladık.
Yumurtalık Kisti Tanısında Kan Testleri
Yumurtalık kistleri hamilelik sırasında sık görülür. Kanser antijeni 125 (CA 125) – CA 125, yumurtalık kisti olan kadınlarda gerçekleştirilen bir kan testidir. Ancak, sadece CA 125 testinin sonuçları yumurtalık kanseri teşhisi için yeterli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri