Yumurtalık Kanseri Sonucu Karında Şişme Meydana Gelir mi? Yumurtalık kanseri olan insanların karnında şişme olabilir. Hatta hastalığın en büyük belirtisi, ilerleyen dönemlerinde karında ele gelen kitledir.
Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
Kanamaların yanı sıra genital bölgede görülen kitleler, pelvik bölgede ağrı, iştahsızlık ve kilo kaybı ve karın bölgesinde şişlikler diğer belirtiler arasında gösterilmektedir. Erken teşhis konulabilen rahim kanseri büyük oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Böylece 1. evrenin ikinci aşaması da tamamlanmış olur. Devam eden süreçte ise kanser hücreleri yumurtalığın sınırlarını aşar ve yumurtalık haricinde de kanser hücreleri görülür. 2. evrede kanser hücreleri rahim ile tüplere ulaşır ve mesane hatta bağırsaklara kadar ilerler.
İlgili 19 soru bulundu
Evre 2 - Yayılım: Kasık Bölgesine Yayılım, 5 Yıllık Yaşam Yüzdesi: %60-80. Evre 3 - Yayılım: Karın İç Zarına, Zar Arkası Ve Kasık Lenf Nodlarına Yayılım, 5 Yıllık Yaşam Yüzdesi: %20. Evre 4 - Yayılım: Uzak Yayılım, 5 Yıllık Yaşam Yüzdesi: %10 Dan Az.
Yumurtalık (Over) Kanseri, kadınların üreme sistemlerinin bir parçası olan yumurtalıklarda başlayan ve hızlı bir şekilde yayılabilen bir kanser türüdür. Bu hastalık, menopoz sonrası kadınlarda daha yaygın olarak görülebilir ve sinsi bir şekilde ilerleyebilir.
Karında şişlik 2 haftadan uzun sürüyorsa…
Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
Menopoz sonrası kadınlarda karında sıvı birikmesi, yumurtalık bölgelerinde komplike kitle olması yumurtalık kanseri şüphesini güçlendirir. Jinekolojik muayeneyle birlikte Ca-125 düzeyinin kan testinde yüksek olması yumurtalık kanseri tanısını desteklemektedir. Bu durumda kesin tanı da ameliyat ile konulmaktadır.
Karın, bel ve kasıklarda ağrı görülmesi; adet dönemi harici geçmeyen karın ağrısı, rahim ve yumurtalık kanserlerinin belirtisi sayılabilecek bulgulardır.
Yumurtalık kanseri olan insanların karnında şişme olabilir. Hatta hastalığın en büyük belirtisi, ilerleyen dönemlerinde karında ele gelen kitledir. Aşağıya doğru inildiğinde bir basınç hissiyatı, karında sıvı birikmesi bağırsak şikayetleri ve karın şişliği görülür.
Kanserin ileri evresinde periton tutulumu olan hastalarda karın içinde sıvı (asit) toplanmaya başlar. Bu sıvı, hastanın karnının giderek şişmesine, oluşturduğu bası ve gerginlik ile solunum ve dolaşımın sorunlu hale gelmesine neden olabilir.
Karında yaşadığınız şişlik; gaz, hazımsızlık, şişkinlik ve guruldama şeklinde karşımıza çıkar. Bu durumların çeşitli belirtileri söz konusu olabilir. Çölyak hastalığı, mide ve bağırsak kanserleri, gastrit ve rahatsızlıklar karış şişliğine sebebiyet verebilir.
Hastalarımız 3.evre yumurtalık kanseri tanısı alsa da, iyi ve doğru bir tedavi ile hastalıktan kurtulmak mümkündür. Evre 4 yumurtalık kanseri ise daha ileri bir aşamadır. 4. evre yumurtalık kanserinde dahi uygun tedaviler ile başarılı sonuçlar almak mümkündür.
Her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 60-64 yaşlarında görülür. Yumurtalık kanseri görülme riski bazı koşullarda artmıştır, 40 yaş üzerinde olmak, çocuk doğurmamış olmak, yağdan zengin diyetle beslenmek, talk pudrası kullanmak ve ailede yumurtalık kanser öyküsüne sahip olmaktır.
Karın da şiddetli ağrı ve karnın şişliği, dolgunluk hissi, bulantı kusma, gaz, ve bacak ağrısı gibi diğer rahatsız edici problemler de görülür. Yumurtalık kanseri normal kadın doğum muayenesinde teşhis edilemeyebilir, ancak büyümüş olan bir yumurtalık doktorun dikkatini çekebilir.
Büyük çoğunluğu menopoz sonrası dönemde görülen yumurtalık kanserinde erken dönemde uygun tedaviler ile %80-90 oranında 5 yıllık sağ kalım elde edilebilirken, ileri dönemde bu oran, %30'lara kadar düşüyor. Bu nedenle yumurtalık kanserinin erken evrelerinde fark edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.
Kadınlarda yumurtalık, uterus, rahim kanseri, miyom şüphesi, adet düzensizliği gibi durumların varlığında pelvik emar en etkili yöntemdir. Tomografi cihazlarının hastalar tarafından korkutucu olduğu gibi emar cihazları da hastalara korkutucu gelebilmektedir.
Yumurtalık kanseri tedavi edilmezse karın, pelvis, lenf düğümleri, mide, akciğerler ve karaciğere yayılabilir. Yumurtalık kanserinin yayılması, kanser hücrelerinin yakın dokulara yayılmasını ve kanser hücrelerinin kan dolaşımı veya lenfatik sistem yoluyla dolaşımını içeren karmaşık bir süreçtir.
Karın şişkinliğinden mustarip olan hastalarda, halsizlik, karında dolgunluk, çabuk doyma hissi, karın ağrısı, karında ele gelen sertlik gibi şikayetlerle birlikte son 6 ayda normal kilosunun yüzde 10'undan fazla kayıp, ateşlenme ile gece terlemesi varsa kanserden şüphelenmek gerekebilir.
Kanser hücrelerinin peritonu tutmasına bağlı olarak karında kanser hücrelerini içeren sıvı toplanması olduğunda buna malignasit adı verilir. Bu sıvıya bağlı olarak karında şişme gelişir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Araştırmalara göre, bir kadının yaşam boyu yumurtalık kanseri olma riski yüzde 1,4 olarak gösteriliyor. Erken teşhis ve tedaviyle yumurtalık kanserinde yüzde 90 başarı sağlanıyor. Ancak yumurtalık kanseri erken evrede hiçbir belirti vermeyebiliyor. Bu nedenle düzenli jinekolojik takipler çok önemli.
Kimlerde sık görülür? Yumurtalık kanseri ileri yaş hastalığıdır ve hastaların önemli bir bölümü menopoz sonrası dönemdedir. En sık 60-64 yaşlarında görülür ve hastaların üçte biri 65 yaş ve üzerindedir.
Tüm kanserlerde olduğu gibi kanser sadece ilgili organ yani yumurtalıklarda sınırlı ise Evre 1, Yakın organlara yani tüp ve/veya rahime yayıldıysa evre 2, Karın içerisi ve/veya lenf nodlarına yayıldıysa evre 3, Karaciğer, akciğer gibi uzak organlara yayılmış ise evre 4 olarak değerlendirilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri