Laparoskopik yumurtalık kisti ameliyatı, diğer laparoskopi cerrahi prosedürlere benzer şekilde yapılır. Hasta genel anestezi altındadır ve ameliyatlar ortalama 1 saat kadar sürer.
Kapalı Yumurtalık Ameliyatı Riskleri
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı, çoğu zaman büyük riskler barındırmaz. Genellikle açık ameliyatlardan daha kolay ve risksiz bir yöntem olarak görülürler.
Otomobil kullanmak, basit işler ve egzersizler gibi ağır efor istemeyen günlük faaliyetlere dönüş süresi çoğunlukla 3-7 gün arası olarak görülmektedir. Yoğun egzersizler veya spora ise 3-4 hafta içinde tekrar başlanabilmektedir.
Yumurtalık kisti ameliyatı sonrası kişiler genellikle 1 veya 2 gün hastanede gözlem altında tutulur. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci ameliyatın zorluk derecesine göre değişkenlik gösterir.
Yumurtalık kisti ameliyatı için cerrahi müdahale sonrası doktorunuzun tavsiyesine göre 1 ya da 2 gün hastanede kalmanız önerilir. Evde iyileşme süresi yaklaşık 2 haftayı bulabilir. İyi huylu bir kist alındıysa bu durum daha kısa olurken kötü huylu kist için daha da uzama ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Ancak hastanın ağrı şikayeti fazla ile ameliyat gerekir. Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Laparoskopik Yumurtalık Kisti ameliyatı
Laparoskopik yumurta kisti ameliyatı sırasında hasta uyutulur ve batın bölgesinden kesiler açılır. Hastanın karın bölgesi gaz ile şişirilir. Kesilerden laparoskop ve gerekli ise diğer araçlar yerleştirirlir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı açık ameliyatlardan daha az risk taşır. Ancak bazen, cerrahi sonrası yapışıklıklar görülebilir. Çevre dokuların zarar görmesi yapışıklıklara neden olur. Bu nedenle alanında deneyimli bir cerrahın ameliyatı gerçekleştirmesi gerekir.
Yumurtalık Kisti Alınmazsa Ne Olur
Yumurtalık kistleri genellikle zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Ancak küçülme göstermeyen yumurtalık kistleri alınmazsa yumurtalık torsiyonu veya rüptürü (yırtılma) görülebilir.
Semptomatik kistler: Çoğu zaman yumurtalık kistlerinin herhangi bir semptomu yoktur. Bununla birlikte alt karın ağrısı, mesane üzerindeki baskı nedeniyle sık idrara çıkma, karın şişliği, bulantı, kusma, cinsel ilişki sırasında pelvik bölgede ağrı gibi semptomlar mevcutsa ameliyat yapılmalıdır.
Bulantı kusma olması veya karında şişlik olması durumunda doktorunuza haber vermelisiniz. Ameliyattan 48 saat sonra banyo yapılabilir.
Genellikle patlayan ya da yırtılan kistler daha büyük boyutlu kistlerdir. Küçük kistler de ise patlama ya da yırtılma oranı büyük kistlere göre çok daha düşüktür. Patlama ya da yırtılma durumlarında klinik tablonun durumuna göre cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
Özellikle üreme çağındaki kadınlarda görülen kistlerin çoğu basit ve zararsız kistlerdir. Zamanla kendi kendine kaybolan bu kistler kanser riski taşımaz. Bu nedenle uzman doktor tarafından ultrasonda izlenen kistlerin zararlı mı yoksa vücut için herhangi bir olumsuzluk içermeyen özellikte mi olduğu tespit edilmektedir.
Teknik olarak, yumurtalıktaki kist kapsülü sıyrılır ve yumurtalığa zarar verilmeden sadece kist duvarı çıkartılarak operasyon planlanır. Karın içi yapışıklıkların olduğu, komplike ya da yumurtalığın alınması gereken ameliyatlardan sonra ağrı şikayeti daha fazla olabilir.
Yumurtalık kistleri için uygulanan cerrahi girişimlerde her zaman kistektomi uygulanmaz. Bunun dışında çeşitli durumlarda kistle beraber, yumurtalık ve bazen rahim dahi alınabilir.
Cildin altında büyüyen kistler, genellikle iyi huyludur ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak oluşan kist çeşitli komplikasyonların bir sonucu olarak ortaya çıkarsa tedavi gerekliliği oluşabilir. Küçük şekilde görülebildiği gibi zaman içerisinde büyüyerek vücut yapısını tehdit edebilir.
Diş kisti ameliyatının zorluğu, kistin bölgesine ve boyutuna göre değişiklik gösterse de korkulacak derecede zor bir ameliyat değildir. Hastalar ameliyat sonrasında hiçbir ağrı yaşamazlar.
Yumurtalık kistleri çoğunlukla belirti vermez, verdiğinde ise midede hazımsızlık, hafif karın şişliği, sık tuvalete çıkma gibi her kadının karşılaşabileceği sıkıntılar ortaya çıkar. İleri evrelerde ise karın ağrısı, karında kitle ve şişkinlik gibi belirtilere neden olur.
Diğer tetkikler ameliyat için hastaneye yattığınızda tamamlanacaktır. Genel uygulamamız hastanın işlemden 1 gün önce hastaneye yatması şeklindedir. Hastaneye yattıktan sonra cerrahi ekip ve Anestezi ekibi sizi ayrı ayrı muayene edecek ve tetkiklerinizi inceleyeceklerdir.
Yumurtalık kist ameliyatı hastanın durumuna göre, ameliyat yapılan hastaneye göre ve ameliyatı yapan hekime göre değişmekle beraber ortalama 15.000 TL ile 25.000 TL arasında değişmektedir. Fiyatlar konusunda en net bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
Yumurtlama döneminde farklılaşmaya başlayan dokudan gelişir. Çoğunlukla bir belirtiye sebep olmaz. Tedavi gerekmeksizin 1.5-2 ay içinde kendiliğinden geçebilir.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Yumurtalık kanseri tedavi edilebilir ancak aynı zamanda ölümcül bir hastalıktır. Erken teşhisiyle tedavide başarı oranı yükselir. Yumurtalıklardaki her kist, yumurtalık kanseri anlamına gelmez, yumurtalık kanserine neden olmaz.
Stres, adrenal bezin daha fazla kortizol üretmesine neden olur ve aşırı stres altında adrenal bez, progesteron'dan kortizol yapmak için düşük miktarda kadın cinsiyet hormonuna yol açan etken maddeyi alır. Bu dengesizlik nedeniyle yumurtalık kistleri tetiklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri