"Sırtüstü uyumak hem yüze bir şey değmemesi nedeniyle erken yaşta oluşan yüz kırışıklıklarının önlenmesi hem de omurga ve boyuna baskı oluşturmadığından boyun ve sırt ağrılarının engellenmesi açısından bireylere önemli avantaj sağlar.
Uyku kırışıklıkları, yan veya mide üzerinde uyurken tekrarlayan yüz derisi sıkışmasının neden olduğu dikey çizgilerdir. Uyku kırışıklıklarına en yatkın bölgeler alın, göz, burun ve dudak çevresindeki deridir. Zamanla, uyku kırışıklıkları sabahları kaybolmaz ancak kalıcı kırışıklıklara dönüşebilir.
Omurga bir bütün olarak düşünüldüğünde bel ve boyunun baştan aşağıya düz bir şekilde durması sağlıklıdır. Bu pozisyonun en önemli noktası yatak seçimidir. Lateks yatak veya direkt olarak kişiye özel yataklardan edinmen mantıklı bir seçim olacaktır.
Dr. Sena Tolu, 'Yüzüstü yatmak omurgayı olumsuz etkiliyor. Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Özellikle yaşımıza cildimizin yapısına ihtiyacına göre ürünler tercih etmeliyiz. 20'li yaşların ortalarına geldiğimizde, cildin yapısında bulunan kollajen proteinin sentezi yavaşlamaya başlar. Bunun sonucu olarak ciltte hafif kırışıklıklar ve ince çizgiler belirir.
Yüzeyel ve Derin Yüz Kırışıklıkları
Yüzde mimik hareketleri ile ortaya çıkan kırışıklıklar enjeksiyon tedavisi ile ortadan kaldırılabilmektedir.
Yüzüstü yatmak hem yüz hem de boyun ve dekoltenin hızlı yaşlanmasına neden olur. Yan yatmak, yatarken elini yastıkla yanağının arasında tutmak da iyi bir fikir değil. Sırtüstü yatmayı alışkanlık hâline getirmek ciltte erken kırışık oluşumunu önemli ölçüde önleyecek.
Bunun nedeni sol taraf üzerine yatmanın mide ile yemek borusu arasındaki bağlantıyı mide asidi seviyesinin üzerinde tutması olabilir. Sağ taraf üzerinde uyumak alt yemek borusunun (özofagus) gevşeyerek asidin kaçmasına yol açıyor olabilir.
Sağ taraf üzerine yan yatmak en çok önerilen ve en sağlıklı uyku pozisyonudur. Uyku sırasında insan vücudunda kan dolaşımı devam eder ve kan dolaşımı en uygun sağ tarafa yan yatmak pozisyonunda başarılı bir şekilde devam eder.
Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.
Kanın temizlenmesini ve lenf fonksiyonlarının düzenli işlemesini sağlayan dalak vücudumuzun sağ tarafında yer almaktadır. Sol tarafımıza uyuduğumuz zaman sıvılar dalağa daha kolay iletilmekte, bu da vücudun yer çekimini doğallaştırmaktadır.
)'de “sağ yanına yatmak”la ilgili hadisi aktar ıl arak (s. 207) şu bilgiye yer verilir: “Resul-i Ekrem (…) Efendimiz yatağına girdiğinde sağ tarafına yatardı. Son- ra: «İlâhî! kendimi Sana teslim ettim, yüzümü Sana tevcih ettim.
Erken yaşta yüz kırışıklığı, cildin destekleyici bağ dokusunu ve buna bağlı olarak dayanıklılığını kaybetmesi ile ilişkilidir. Bunun en önemli sebebi de ultraviyole radyasyon; yani güneşin zararlı ışınlarıdır.
Cildinizi güzelleştiriyor…
Düzenli uyku belki kırışıklıklarınızı azaltamaz ama önlenmesine yardımcı olabilir. Derin uykudayken vücudumuz hücre ve doku onarımına yardımcı olan en büyüme hormonu üretir. Ayrıca uyurken vücudunuzda cildin daha güçlü ve esnek olmasına yardımcı olan bir protein olan kolajen sentezlenir.
●Göz çevresi kırışıklıkları için bölgeye ve soruna özel ürünler seçmelisin. Retinol ve A vitamini içeren göz kremlerini tercih edebilirsin. Ayrıca cildin hyaluronik asit seviyesini yükseltecek özel bileşenler de kullanabilirsin. Nemlendirici aşamasını asla atlamamalısın.
Soru: Uyku pozisyonu kalp yetmezliği hastalarında önemli midir? Kalp yetmezliği hastaları ya da sağlıklı bireyler üzerinde yapılan birçok çalışma yatış pozisyonun önemli olduğunu göstermiştir. Yan yatma pozisyonunda en iyi klinik sonuçlar saptanmıştır.
Yüzüstü yatmak demek aslında kişinin karnının üzerine yatması anlamına gelmektedir ve bu yatış pozisyonu çok fazla tavsiye edilmemektedir.
Ayurveda gibi geleneksel tıp formlarını uygulayan birçok kişi, sağlık ve esenliği desteklemek için hala başınız doğuya ya da güneye bakacak şekilde uyumanızı tavsiye ediyor. Bununla birlikte, uyumak için en iyi pozisyon, nihayetinde kişisel bir tercih meselesidir. Her birey için en rahat ve huzurlu olan pozisyondur.
Sakız çiğnemek yüz kaslarını çalıştırarak, daha sıkı ve sağlıklı bir görünüm sağlar. Yüz kaslarını harekete geçiren sakız çiğneme eylemi, yüzdeki sarkmaları ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olabilir.
Yastıksız yüzüstü uyunduğu zaman omurga normalin dışında hizalanır bu durum omurgadaki yükü azaltır. Ancak yüzüstü pozisyonda yastık kullanıldığında baş ve omurga arasındaki bağlantı sağlıksız bir hâl alır bunun sonucunda ise kötü bir uyku deneyimi yaşanabilir.
Sağlık bir şekilde yaş almanın formüllerinden biri olarak gösterilen yüz yogası, gevşeyen kasların toparlanmasına ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı oluyor.
Bir limonu sıkarak 1 çay bardağı yoğurt ile karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz. Bu karışımı uygulayarak 20 dakika bekleyip, ılık su ile durulayın. Sonrasında limon içerisinde bulunan C vitamini cildin kolajen yapısını destekleyecektir. Düzenli kullanımda kırışık oluşumlarının hafiflediğini göreceksiniz.
Sarkma ve cilt kırışıklığı, saçlarda beyazlama cilt yaşlanmasının işaretleridir. Genellikle 30 lu yaşlardan sonra başlar, menopoz ile birlikte hızlanır.
Öncelikle kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olmak için en sık kullanılan yağlardan biri avakado yağıdır. Omega 3, A vitamini ve önemli yağ asitlerini barındıran bu yağ cildi nemlendirme ve koruma konularında oldukça başarılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri