Yumurtalık Kisti Tedavisi Bunların da birkaç ay içinde kaybolduğu bilinir. Ancak büyümeye devam ediyorsa ya da ilk ortaya çıktığında 8-10 cm boyutundaysa ameliyat kararı alınabilir. Kanama fazla olursa bu kişiler acil servise başvurmak zorunda kalabilir ve laparoskopik cerrahi ile tedavi edilir.
Ultrason incelemesinde, kist boyutları büyük olan, kist sınırları düzensiz olan, karında sıvı birikimine neden olan, içinde solid yapıların olduğu ve her iki yumurtalığı birden tutan over kistlerinin kötü huylu, tehlikeli kistler olabileceği düşünülmektedir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Yumurtalık Kisti Alınmazsa Ne Olur
Yumurtalık kistleri genellikle zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Ancak küçülme göstermeyen yumurtalık kistleri alınmazsa yumurtalık torsiyonu veya rüptürü (yırtılma) görülebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Ameliyata genellikle kistin boyutu 8 cm ve daha büyükse, kanser şüphesi bulunuyorsa ve kist ağrıya sebep oluyorsa karar verilir. Kist başlangıçta küçükse ancak giderek tehlike oluşturacak bir boyuta gelirse de ameliyat uygun görülür. Yumurtalık kistleri ya cerrahi operasyon gerektirir ya da ilaçlı tedavi uygun görülür.
Semptomatik kistler: Çoğu zaman yumurtalık kistlerinin herhangi bir semptomu yoktur. Bununla birlikte alt karın ağrısı, mesane üzerindeki baskı nedeniyle sık idrara çıkma, karın şişliği, bulantı, kusma, cinsel ilişki sırasında pelvik bölgede ağrı gibi semptomlar mevcutsa ameliyat yapılmalıdır.
Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
Kistler büyükse ve yayılma eğiliminde ise o zaman önemli belirtiler verir. Yumurtalık kistlerinin en çok karşılaşılan belirtileri, kasıklarda ve karında ağrı, adet döneminde ve ilişki esnasında ağrı, adet gecikmesi, adet düzensizliği ve gebe kalmakta sıkıntıdır.
Küçük ve iyi huylu kistler, takip altında tutulur ve gerekli görüldüğünde ilaçla tedavi edilebilmektedir. Ancak, daha büyük boyutlu ve hasta için risk oluşturan kistler de mevcuttur. Bu tür kistler genellikle cerrahi bir müdaheleye ihtiyaç duymaktadır.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir. Çünkü bu kistler çok başarılı bir cerrahi yapılmazsa tekrar edebilen kistlerdir.
Cildin altında büyüyen kistler, genellikle iyi huyludur ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak oluşan kist çeşitli komplikasyonların bir sonucu olarak ortaya çıkarsa tedavi gerekliliği oluşabilir. Küçük şekilde görülebildiği gibi zaman içerisinde büyüyerek vücut yapısını tehdit edebilir.
Bu bahsedilenlerin dışında ayrıca, belde ve kasık bölgesinde ağrı, karın bölgesinde şişlik ve ağrı, elle kendi kendini muayene ederken kitle olduğunun hissedilmesi over kisti belirtisi olarak kabul edilebilmektedir.
Yumurtalık kistlerinin çoğu 'skleroterapi' yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Skleroterapi yönteminde, önce ultrason rehberliğinde cilt uyuşturularak bir iğne ile kiste girilir ve kist sıvısı enjektörle dışarı alınır.
Genellikle çapı 5 cm' den küçük olan, büyüme eğiliminde olmayan iyi huylu kistlerin kendiliğinden geçmesi beklenir. Eğer bazı belirtiler gösteriyorsa (ağrı, adet düzensizliği) doğum kontrol hapları veya hormon ilaçları ile kontrol altına alınır.
Özellikle menopoz sonrası kadınlarda yumurtalık bölgesinde komplike kitle olması ve karında sıvı birikmesi durumunda yumurtalık kanseri şüphesi oldukça kuvvetlenmektedir. Bu bulgulara ilaveten kanser hücrelerinden salınan ve kanda saptanan tümör belirteci (Ca-125) düzeyinin yüksek olması da tanıyı destekler.
Özellikle menopoz sonrası hastalarda, Ca 125 adı verilen bir kan testi yardımı ile, kistin kanser içerip içermediği anlaşılabilir.
Oluşan kistler genelde iyi huyludur ve kansere dönüşmezler. Ancak iyi takip etmek ve kesinlikle doktor kontrolü gerektirir.
Yumurtalık kanseri tanısı nasıl konulur? Hastanın yaşamış olduğu şikayetler jinekoloji uzmanı tarafından değerlendirilir ve ultrasonografi tetkiki ile yumurtalıklar detaylı şekilde incelenir. Bununla birlikte vücutta tümör hücresi bulunması durumunda artan ca 125 adlı protein düzeyini ölçmek için kan tahlili yapılır.
Evre 2 - Yayılım: Kasık Bölgesine Yayılım, 5 Yıllık Yaşam Yüzdesi: %60-80. Evre 3 - Yayılım: Karın İç Zarına, Zar Arkası Ve Kasık Lenf Nodlarına Yayılım, 5 Yıllık Yaşam Yüzdesi: %20. Evre 4 - Yayılım: Uzak Yayılım, 5 Yıllık Yaşam Yüzdesi: %10 Dan Az.
Açık ve kapalı yöntemde ameliyat süreleri hemen hemen aynıdır. Yumurtalık kisti ameliyatı yaklaşık olarak 1 saatte tamamlanmaktadır. Ancak bu süre kistin ve hastanın özelliklerine göre uzayabilir ya da kısabilir.
Büyüklüğü 5-15 cm arasında değişen bu kitlelerin kötü huylu olma ihtimalleri yüzde 30 olduğu gibi, kendiliğinden kaybolma görülmez. Tedavi için cerrahi müdahale gerekir. Müsinözkistadenom: Hastalarda görülen en büyük kistlerdir. Büyüklükleri 15-30 cm arasında değişir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı kanser şüphesi bulunmayan hastalarda tercih edilir. Kapalı ameliyat sırasında yumurtalıklarda her hangi bir zarar söz konusu olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri