Arapça'da “mürekkep hokkası” karşılığı kullanılan devât kelimesi Türkçe'de divit şekline dönüşmüş ve farklı bir mâna kazanmıştır. Divit, mürekkep hokkası ile içinde kamış kalem ve onu açmakta kullanılan kalemtıraş, makta' gibi yazı aletlerinin saklandığı dar ve uzun prizma şeklinde bir gövdeden meydana gelir.
Kâtip veya hattatın yanında taşıyabileceği çıkıntılı hokkasıyla prizma şeklinde kalemliğe divit denir. Divitin kalemlikle hokkası arasında şekil ve tezyinat bakımından bir bütünlük bulunur. Silindir biçimindeki kalemliğin dibine hokka, üstüne de rıhdan vidalanarak yerleştirilmişse buna "kubûr" adı verilir.
Hokka; çoğunlukla cam, toprak veya metalden üretilen mürekkep kabı. Fırça, divit veya tüy ile birlikte kullanılan hokkalar genellikle, devrildiklerinde mürekkebi akıtmayacak şekilde dizayn edilirler. Tükenmez ve dolma kalemlerin icadıyla birlikte hokka kullanımı giderek azalmıştır.
Devat Arapça'da mürekkep hokkası olarak tanımlanır. Devattan gelen divit kelimesi ise Türkçe'de kamış, makta, kalemtıraş gibi yazı malzemelerinin konulduğu kalemlik ve hokkanın bir arada bulunduğu yazı takımını tanımlamak için kullanılır.
Hokka, ipek lika ve maktalar, hat ve tezhip sanatı malzemelerinin en çok aranan araçlarındandır. Bu ürünler hattatlar ve tezhip sanatçılarının kullandığı başlıca ürünlerdir. Hokka, içine yeteri kadar mürekkep konulan ve buradan kalem ile alınmasını sağlayan kabın adıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Set içinde bulunan divit hokka, hazırlanması ve kullanılması aşamasında önemli rol oynar. Hokka, genellikle seramik veya metal malzemeden yapılmış bir kap şeklindedir ve içine su doldurulur. Kullanımı sırasında, hokka içindeki su, ürünün ucunu nemlendirir ve mürekkebin doğru şekilde akmasını sağlar.
maksadla kullanılır ve Cava Kalemi adıyla bilinir, bunun ağzı kolay aşınmaz. Kamış kalemler, kalemdân (kalemlik) denilen ve silindir, yahut sanık şeklinde olan ve sade veya süslü bir halde bulunan kutular içerisinde muhafaza edilir.
Divitin, içi perdahlı dışı havlı pamuklu kumaş. Divitin Fransızca duvet (kuştüyü) anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Bezayağı veya dimi tekniğiyle dokunduktan sonra yüzeyi havlandırılmış bir kumaş olan pazene baskı yoluyla bir desen verilirse divitin adını alır.
Bazan kâtiplerin önünde de yazı takımı yerine kullanılmak üzere bulundurulduğundan -ve belki bu sebeple- Topkapı Sarayı'ndaki divanhânenin yanında sadrazamın yazışmalarını gerçekleştirdiği odaya “divit odası” denilmiştir.
Makta veya kalem yastığı da denir. Kemik ahşap govde içine gömülmüş olup bir karış uzunluğunda, kalınca bir parmak eninde ve yassıdır. Kalemi yonttuktan sonra üzerine koyarak ucunu çıtlatmak için, yani dikine keserek yazı yazacak bir hale getirmek için kullanılır.
Hat sanatına isim olmuş “hüsn-i hat” tabiriyle birlikte bu sanatın temel malzemelerinden kalem, kâğıt ve mürekkep başta olmak üzere, hokka, kalemtıraş, makta, rîk; yazı çeşitleri ve yine bu sanatla ilgili bazı terimler, uygulamalar vb. beyitler arasına serpiştirilmiş bir biçimde karşımıza çıkar.
Okka (Osmanlıca اوقه), Osmanlı'da kullanılan, 1282 gram ve 400 dirheme eşit, eski bir ağırlık ölçü birimi. Kelimenin kökenin Latincede "on ikilik" anlamına gelen uncia'dır. Türkçeye ise Arapçadan geçmiştir.
Hokkabaz ya da illüzyonist; göz yanılması veya el çabukluğuna dayalı numaralar yaparak izleyicileri eğlendiren sirk veya sahne sanatçısı.
Mürekkep hokkası ile kamış kalem ve yazı aletlerinin konulduğu yazı takımına divit adı verilirdi. Bu aletleri yapan esnaf da divitçi ismiyle anılırdı. Evliya Çelebi 17. Yüzyılda İstanbul'da divitçi dükkan sayısının 19 olduğunu ve dükkanların genelde Beyazıt'ta kağıtçılar içinde olduğunu söyler.
Bilinen şekliyle divitin ilk defa ne zaman ortaya çıktığı katiyetle belli değilse de gelişen yazı ve kitap sanatlarının neticesinde ilk olarak Arap âleminde görülmeye başlandığı nakledilmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan makta kelimesi, ''kat'' kökünden türetilmiştir. Kat, bir şeyi kesmek ve yarıda bırakmak anlamına gelirken, makta da bir şeyin sona erdiği, tamamlandığı, noktalandığı yer demektir.
Dolma kalem bulmacalarda sıklıkla karşımıza çıkan terimlerden bir tanesidir. Bu sebeple anlamı da sürekli bir şekilde araştırılmaktadır. Dolma kalem teriminin karşılığı 5 harflidir ve stilo olarak ifade edilmektedir. Bulmacalarda karşınıza çıktığı zaman stilo olarak cevaplamanız mümkündür.
İtalyancada kadın tanrı anlamına gelen diva, çoğul hâlde dive olarak kullanılır. Sözcük temelinde tanrıça anlamındadır. Erkek tenorlar içinse divo sözcüğü tercih edilmektedir.
Hattat, hat sanatını icra eden kişiye denir. Bir tür güzel yazı yazma sanatı olan hat; Arapça, Farsça ya da Osmanlıca sözcükleri farklı yazı çeşitlerini kullanarak çeşitli yüzeylerin üzerine yazma işlemine denir.
b.Cava Kalemi: Cava'da yetişen bir cins kamışın özüdür. Çok sert olması, uzun süre yazmakla bozulmaması sebebiyle, bilhassa, mushaf yazmakta hattatlarımız tarafından tercih edilmiştir. Yalnız ince olduğu için, bir kamış kalemin içine yerleştirilerek veya tutulacak kısmına bir bez parçası sarılarak kullanılır.
Kaligrafi sanatını icra eden sanatçıya, kaligraf denir.
Eski hokkalara mürekkep doğrudan doğruya konulmaz; lika denilen ham ipekten bir tutam hokkanın içine yerleştirilip de mürekkep bunun üzerine dökülürse, lika mürekkebi sünger gibi emer ve kalemin hafifçe likaya bastırılmasıyla lüzûmu kadar mürekkebi kalemin ağzına bular.
Kalem, mürekkebi hazneden bir kanal aracılığıyla geçirerek uca ve de yer çekimi ve kılcallık sayesinde sayfaya yazar. Hazneyi mürekkep ile doldurmak, ya elle ya da piston işlevi gibi dâhilî bir doldurma mekanizmasıyla emilerek sağlanır.
Hat mürekkebi yapma usulü: Gazyağı, çıra, beziryağı yahut lastikten elde edilen isler bir kapta toplanır. İs elde edilirken yanmamasına, yani isin elde edilme anında toplanan kabın çok kızmamasına dikkat edilir. Daha sonra yetecek kadar zamk (zamk-ı arabi) alınarak temiz kap içine konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri